Γιατί παραιτήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο
γράφει ο Φέλιξ
Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, Παναγιώτης Ζωγράφος, παραιτήθηκε μία μέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία. Το γεγονός έχει αναστατώσει το διπλωματικό σώμα, αφού η παραίτηση του κ Ζωγράφου, ο οποίος είναι και συγγενής του Σαμαρά, και κυρίως οι λόγοι για τους οποίους έγινε, αποκαλύπτουν πως τα περιθώρια για να κάνει τη δουλειά του ένας Έλληνας διπλωμάτης είναι ελάχιστα. "Οι υπουργοί Εξωτερικών πάντα δημιουργούν κύκλους και παραομάδες με δικούς τους ανθρώπους, αλλά σπάνια η πολιτική ηγεσία φτάνει στο σημείο να εκτεθεί, λειτουργώντας παραθεσμικά στην ώρα της συνάντησης με έναν αρχηγό κράτους", σχολίασε στο koutipandoras.gr έμπειρος διπλωμάτης.
Ο Παναγιώτης Ζωγράφος υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά το ταξίδι Σαμαρά, κάνοντας σαφές πως η κίνησή του σχετίζεται αποκλειστικά με αυτό το ταξίδι.
Υπήρξαν διαρροές που εμφάνιζαν τον πρέσβη δυσαρεστημένο για δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με την μη έγκαιρη αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών στην Πρεσβεία, αλλά δεν έπεισαν ούτε τους αφελείς.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, και αποτέλεσε και ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πως ο Παναγιώτης Ζωγράφος παραιτήθηκε γιατί η κυβέρνηση παρέβλεψε όχι μόνο τις εκτιμήσεις του για το ταξίδι στο Βερολίνο, αλλά και την εθιμοτυπία της επίσκεψης, πετώντας τον έξω από τις συναντήσεις. Ο πρέσβης θεωρούσε πως δεν ήταν κατάλληλη εποχή για ταξίδι του Σαμαρά στο Βερολίνο, αφού δεν θα είχε τα θετικά αποτελέσματα που επιθυμούσε, δηλαδή τις δηλώσεις στήριξης από τη Μέρκελ. Τελικώς ο Παναγιώτης Ζωγράφος έμαθε τυχαία από υπάλληλο του ΥΠΕΞ για το ταξίδι του Σαμαρά.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πρέσβης δεν συμμετείχε στις επίσημες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών όπως προβλέπει η εθιμοτυπία και οι διπλωματικές ανάγκες. Ο πρέσβης αντικαταστάθηκε στις συναντήσεις από "παρατρεχάμενους", όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην Πρεσβεία, οι οποίοι δεν είχαν κανένα θεσμικό ρόλο.
Τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με την Μέρκελ δημιούργησαν εκνευρισμό και κάποιοι από τους "παρατρεχάμενους" άρχισαν να ρίχνουν την ευθύνη στον Πρέσβη.
Ο Έλληνας Πρέσβης δεν άφησε να εξελιχθεί το ντόμινο των ευθυνών και παραιτήθηκε υιοθετώντας την επιθετική τακτική. Λέγεται πως σε επικοινωνία με τον ίδιο τον Σαμαρά μίλησε για υποβιβασμό του ρόλου και της αξιοπρέπειάς του και για παραθεσμικές λειτουργίες.
Έλληνες διπλωμάτες σημειώνουν πως είναι η δεύτερη φορά μετά από μισό αιώνα που Έλληνας Πρέσβης στη Γερμανία παραιτείται για λόγους αξιοπρέπειας, σε μια εποχή κρίσης και με αιτία τον παραθεσμικό ρόλο ανθρώπων της κυβέρνησης. Το 1961, ο Πρέσβης Θωμάς Υψηλάντης παραιτήθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο με τον ναζί εγκληματία Μαξ Μέρτεν. Ο Μέρτεν είχε κατηγορήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι ήταν συνεργάτης των ναζί στην κατοχή. Ο Υψηλάντης πιέστηκε για να αποσιωπήσει το σκάνδαλο με εξωθεσμικές ενέργειες. Ήταν ο ίδιος που αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του κάτω από το κείμενο που έκλεινε την υπόθεση των Πολεμικών Αποζημιώσεων που διεκδικούσε η Ελλάδα, πάλι με απαίτηση κυβερνητικών κύκλων. Η άρνηση του Υψηλάντη τότε είναι που δημιουργεί σήμερα τη δυνατότητα νομικών διεκδικήσεων.
Οι περιπτώσεις Υψηλάντη και Ζωγράφου δεν είναι ίδιας σημασίας αλλά σίγουρα σχετίζονται με την ίδια αντίληψη που θέλει τη διπλωματία υπάλληλο όχι της εξωτερικής πολιτικής αλλά ιδιοτελών συμφερόντων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου