Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η δικομματική στον αέρα

Η δικομματική στον αέρα


Τέλος στα σενάρια περί χαλάρωσης του Μνημονίου βάζει η τρόικα. Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ούτε την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μ' άλλα λόγια, θα επιμείνουν σε ό,τι περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.


Τα ψέματα τώρα τελειώνουν και η συγκυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρα και προσδοκίες για χαλάρωση του προγράμματος πλέον δεν υπάρχουν. Οι δανειστές διαμηνύουν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση όχι μόνο δεν θα είναι περίπατος, αλλά -δίνοντας το στίγμα- τονίζουν ότι θα δοθεί έμφαση στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Η αποφυγή ενός τρίτου προγράμματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η τρόικα θα επιμείνει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό άλλα 12 δισ. ευρώ. Οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση για συμβιβασμούς, παρ' ότι η κυβέρνηση, άλλη μια φορά, σπεύδει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για συνήθη πρακτική πίεσης.

Ολα δείχνουν πως φαίνεται όλο και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει την τρόικα για το δικό της σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Στο στόχαστρο έχουν βάλει τα αναδρομικά των ενστόλων, την πορεία των εσόδων και την οριακή κατάσταση στο μέτωπο των δαπανών. Οχι μόνο χαλάρωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν, αλλά αναμένεται να επιμείνουν στη συνέχιση «έκτακτων» μέτρων, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη χειρότερα, οι απαιτήσεις φέρεται να φτάνουν μέχρι και σε νέες μειώσεις στους μισθούς στο Δημόσιο και στις συντάξεις, διαπιστώνοντας ότι απειλείται εκ νέου η βιωσιμότητα των Ταμείων και αποκλείοντας αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Τα τελευταία θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση, που επέμενε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις.

Το ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών έρχεται ως συνέχεια της άρνησης του Βερολίνου να δώσει πολιτική στήριξη στην Αθήνα. Επιβεβαιώνει, δε, ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανίδα καγκελάριο αποτέλεσε την ύστατη προσπάθεια αναζήτησης σανίδας σωτηρίας. Γνώριζαν εκ των προτέρων ποια είναι τα σκληρά προαπαιτούμενα του Μνημονίου και τις προ των πυλών νέες πιέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου