Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο «μπαχαλάκιας» Λοβέρδος

Ο «μπαχαλάκιας» Λοβέρδος

Οι πειραματισμοί με τις μετεγγραφές των φοιτητών καταδεικνύουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να ασκήσει υπεύθυνη εκπαιδευτική πολιτική, που θα σέβεται, αν μη τι άλλο, τους νέους ανθρώπους και τους κόπους των οικογενειών τους. Καταδεικνύουν όμως και το πόσο επιζήμια είναι για το εκπαιδευτικό σύστημα η πολιτική των υπουργών που έχουν ως βασικό γνώμονα την προσωπική τους προβολή και την πολιτική τους καριέρα.


Το καλοκαίρι ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι θα γίνονται αυτόματες μετεγγραφές φοιτητών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εισαχθέντες στα πανεπιστήμια να δηλώσουν με βάση αυτή τη δυνατότητα τις σχολές προτίμησής τους στα μηχανογραφικά δελτία. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωνε ότι αυτή η αλλαγή είχε περάσει από τη Βουλή επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου. Σε όσους τότε από την πανεπιστημιακή κοινότητα διατείνονταν ότι τα πανεπιστήμια δεν αντέχουν ένα τέτοιο μέτρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέτεινε, υπερασπιζόμενος τις ελεύθερες μετεγγραφές, ότι «εκεί μας οδηγεί η κρίση».

Το αποτέλεσμα είναι να «αδειάζουν» κυρίως τα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και να υπερφορτώνονται άλλα ιδρύματα ως επί το πλείστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο ο υπουργός Παιδείας δηλώνει τώρα ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος.

Πρόκειται για ακόμα ένα αλαλούμ, το οποίο όμως ξεσπά στις πλάτες χιλιάδων οικογενειών. Ενα ακόμα μπάχαλο με ευθύνη της κυβέρνησης, που απαξιώνει τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος καλά θα κάνει να δουλέψει περισσότερο, να ακούει πιο προσεκτικά και να λέει λιγότερα. Αν «η κρίση οδηγεί εκεί», δηλαδή στο μέτρο των ελεύθερων μετεγγραφών που τελικά αποδεικνύεται ότι τα πανεπιστήμια δεν το αντέχουν, τι καινούργιο μπάλωμα θα σκαρφιστούν ο υπουργός και η κυβέρνηση από τη στιγμή που η κρίση είναι παρούσα και θα εξακολουθεί και του χρόνου;

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση είναι αδιόρθωτη και ανεπίδεκτη μαθήσεως. Για ακόμα μια φορά ο υπουργός Παιδείας παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση. Ωρα του καλή. Οι φοιτητές και οι γονείς τους τι του φταίνε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου