Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μόνιμο το χαράτσι

Μόνιμο το χαράτσι

«Διορθώσεις» εντυπώσεων και όχι ουσίας είναι αυτές που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος ακινήτων εξακολουθεί να είναι μια άδικη και εξοντωτική επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα κενά, οι παγίδες και οι ασάφειες στην τροπολογία της κυβέρνησης είναι πολλές. Η μόνη ουσιαστική παρέμβαση αφορά στον επανακαθορισμό του φόρου στις 4.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Και πρόκειται για τη μόνη ουσιαστική παρέμβαση, η οποία θα έχει αποτέλεσμα η επιβάρυνση απλώς να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά που προέβλεπε το χαράτσι Βενιζέλου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ουσιαστικά, έχουμε ακόμα μια κυβερνητική ομολογία ότι πάνε περίπατο τα όσα έλεγε η συγκυβέρνηση για έναν νέο, δίκαιο και μικρότερο φόρο στην ακίνητη περιουσία. Κατά δεύτερο λόγο αυτό που κατάφερε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ήταν να μονιμοποιήσει το κατά τ' άλλα έκτακτο χαράτσι Βενιζέλου το 2011. Και τρίτο, πιο ουσιαστικό, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι «φοροελαφρύνσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Το βασικότερο όμως που απ' αυτό απορρέουν τα παραπάνω είναι ότι καταρρίπτονται τα φληναφήματα περί τέλους της τρόικας, των μνημονίων και οι εξαγγελίες, και μέσω της ΔΕΘ, ότι τώρα η χώρα σηκώνεται όρθια με το δικό της εθνικό σχέδιο - οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, όπως βαφτίζεται από τα κυβερνητικά χείλη.

Στην πραγματικότητα η επιτήρηση, η δημοσιονομική πειθαρχία, η θανατηφόρα λιτότητα και η επαχθής φορολογία που εξοντώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφανίζει τη μικρή ακίνητη περιουσία είναι παρούσες. Και είναι παρούσες γιατί τελικά αυτή η κυβέρνηση πάνω απ' όλα βάζει τα συμφέροντα των δανειστών και των πολιτικών που επιβάλλουν στη χώρα.

Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι χαρακτηριστική αυτής της στάσης. Από την πρώτη στιγμή και παρά την κατακραυγή γι' αυτό το φόρο-έκτρωμα, η κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές, ουσιαστικά υπονοούσε ότι θα προσπαθούσε λόγω του πολιτικού κόστους να κάνει απλώς έναν διαφορετικό επανακαταμερισμό των ίδιων βαρών στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο εισπρακτικός στόχος του φόρου δεν μπήκε σε αμφισβήτηση. Με δυο λόγια η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον τετραγωνισμό του κύκλου. Παλιότερα το έργο αυτό παιζόταν με τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα». Και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το ζουν στην τσέπη τους και κυρίως στο γκισέ της Εφορίας οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου