Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας: Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν


«Eπειδή διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη μέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους, για αυτό και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα».
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Η σημερινή Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι από τις κρισιμότερες. Αυτές τις μέρες, ζούμε το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών. Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ.


Ο πανικός των κυβερνητικών εταίρων, ιδιαίτερα μετά τη παρουσίαση του προγράμματός μας στη Θεσσαλονίκη, στάθηκε αρκετός ώστε να αναφανεί το πλήρες αδιέξοδο της εμμονής τους. Δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα. Το μόνο που ξέρουν είναι να διαχειρίζονται επικοινωνιακά τις αγωνίες του λαού μας. Το μόνο που τους νοιάζει, να παρατείνουν τη παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας.

Δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους μακριά από την εξουσία. Και επειδή διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη μέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους, για αυτό και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα. Δε διστάζουν προκειμένου να υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ, να υπονομεύουν την σταθερότητα στη χώρα. Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Στο διεθνές επίπεδο υπάρχει μια κατάσταση γενικευμένης αστάθειας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει παγιδευτεί στην στασιμότητα. Η παγίδα του αποπληθωρισμού απειλεί ακόμα και ισχυρές οικονομίες. Ενώ η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το μέγεθος της κρίσης. Κάτω από τη κοντόφθαλμη Γερμανική ηγεμονία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που ανακυκλώνει τη κρίση και θέτει στόχους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί.

Ακόμα και η Γερμανική οικονομία, η πλέον ισχυρή της Ευρώπης εμφανίζει πλέον ανησυχητικά σημάδια. Τα εργαλεία με τα οποία η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση, μόνο κοινωνική δυστυχία φέρνουν.

Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία η οποία θα έχει στόχο και αποστολή την προστασία των ανθρώπων και των κοινωνιών ,όχι την προσαρμογή στις επιθυμίες των αγορών. Οι αγορές είναι αγορές και κοιτούν τα συμφέροντα τους. Υποχρέωση των κυβερνήσεων, είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των κοινωνιών. Η Ευρώπη χρειάζεται βαθιές πολιτικές τομές. Και άμεσες παρεμβάσεις για να ανασχεθεί η κρίση.

Εμείς έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και αναφερθεί σε προτάσεις που μπορούν άμεσα να βάλουν ένα φρένο. Έχουμε βεβαίως και βαθιά πίστη ότι για να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη χρειάζεται νέα θεμέλια. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι ένας νέος κύκλος κρίσης δείχνει να κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Όμως το πιο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην χώρα μας. Μετά από τέσσερα χρόνια εξοντωτικής λιτότητας, που συνέθλιψαν μισθούς και συντάξεις, μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά η χώρα βρίσκεται μπροστά στα ίδια αδιέξοδα.

Και μάλιστα από χειρότερη θέση. Όλα όσα μας έταξαν, δυο χρόνια τώρα, αποδεικνύονται ένα μεγάλο ψέμα, ένα κάλπικο επικοινωνιακό παιχνίδι. Ούτε διέξοδος στο πρόβλημα του χρέους υπάρχει, ούτε έξοδος στις αγορές υπάρχει, ούτε απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν ένα άθλιο σχέδιο, που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή και το λαό μας στην εξαθλίωση".

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό όσο σκληρή κι αν είναι αυτή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί πια να συγκαλύψει ή να εξωραΐσει αυτή την εικόνα.

Η πραγματική εικόνα της χρεωκοπίας είναι πρώτα από όλα, όλη αυτή η απόγνωση και η δυστυχία που βλέπουμε να εξαπλώνεται.
Όχι μόνο απ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά στην καθημερινή μας ζωή, γύρω μας. Τέσσερα εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά. Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι.
Εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Και την ίδια στιγμή μόλις το 1% του πληθυσμού να κατέχει το 56% του συνολικού πλούτου στη χώρα.

Αυτό είναι το success story της κυβέρνησης Σαμαρά, που θα μας έβγαζε από το μνημόνιο. Μας λένε όμως πολλοί: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τη κυβέρνηση κανείς πια δε τη πιστεύει αλλά αυτή τη πραγματικότητα θα έχετε και εσείς να αντιμετωπίσετε.

Πως θα τα καταφέρετε; Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας.

Δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις. Ούτε για την αποτυχία μιας καταστροφικής πολιτικής, που κατέληξε στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Το δικό μας σχέδιο όμως δεν είναι να κοροϊδεύουμε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ενώ κρατάμε το καθεστώς του μνημονίου. Το δικό μας σχέδιο δεν είναι φούσκα επικοινωνιακή. Πυροτέχνημα που σβήνει μετά από λίγες στιγμές έκλαμψης.

Το δικό μας σχέδιο προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου. Περιλαμβάνει ένα κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα τη σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους.

Δε κρύβουμε εμείς το μείζον ζήτημα του χρέους κάτω από το χαλί. Δε σφυρίζουμε αδιάφορα. Η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο δε τολμά να αρθρώσει λέξη αλλά δεσμεύεται για όλα τα προαπαιτούμενα. Και στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους, διακηρύσσει τη βιωσιμότητά του. Παραδέχεται την απροθυμία της να διαπραγματευτεί".

Για τις αγορές:

έρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα. Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Εμείς όμως έχουμε το δικό μας στόχο. Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές. Το σχέδιό μας, λοιπόν, έχει αρχή μέση και τέλος.Δεν είναι ασπόνδυλο σαν αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά.

Που όταν η Λαγκάρντ τους ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, να διευθετήσουν και με δική της στήριξη το αναγκαίο κούρεμα του χρέους, αυτοί το κάρφωσαν στο θείο Σόιμπλε. Και τους είπε ξεχάστε το. Και αυτοί γύρισαν πίσω ήσυχα ήσυχα και συνέχισαν να κάνουν τα μαθήματά τους, σαν πειθαρχημένοι και υπάκουοι μαθητές.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν δυο κρίσιμα πράγματα, που εσκεμμένα η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώνει τα νερά.
Πρώτον : Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, η δανειακή σύμβαση αλλά οι εκατοντάδες οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της κοινωνικής διάλυσης. Ο κος Σαμαράς, όταν προσποιούνταν τον αντιμνημονιακό, ζήταγε διατήρηση της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Εσχάτως και μέχρι προχθές, ουσιαστικά διατείνονταν για το ανάποδο από αυτό που έλεγε παλιά: Ζήταγε έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αλλά διατήρηση του μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς δηλαδή πήγε από το «όχι στο μνημόνιο - ναι στη δανειακή σύμβαση» που έλεγε το 2011, στο «ναι στο μνημόνιο, όχι στη δανειακή σύμβαση» το 2014.
Εμείς από τη πρώτη στιγμή λέγαμε και λέμε: Καταργούμε το μνημόνιο, δηλαδή τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση".

Διεθνές περιβάλλον και εξωτερική πολιτική

ιδιαίτερα βεβαρημένη διεθνή συγκυρία όπως αυτή που ζούμε, με εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο.

Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική η εξέλιξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Ενός πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αμάχων με συστηματικούς διωγμούς των Χριστιανικών κοινοτήτων, των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων από τις πατρογονικές εστίες στις οποίες διαμένουν εδώ και αιώνες. Η κουρδικής πλειοψηφίας πόλη Κομπάνι πολιορκείται από τις επικίνδυνες, αδίστακτες δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Μια πόλη που με την ύπαρξη της αποδεικνύει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρξει τοπική διοίκηση μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό και αυταρχική εξουσία.

Οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα εις βάρος τους. Οι ευθύνες της Τουρκίας για την τύχη της πόλης είναι δεδομένες. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεισφέρει με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δίκαιη κατανομή των Σύρων προσφύγων που συρρέουν στη χώρα μας, στις χώρες Schengen.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε μια λογική άκριτης ευθυγράμμισης στις προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόσφατος θάνατος ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία αποδεικνύει πόσο «κοντά μας» είναι η κρίση στην χώρα αυτή και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές που εξωθούν τις χώρες τις περιοχής να διαλέξουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και τα γεγονότα στη βαλκανική μας γειτονία, μεταξύ άλλων και εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια που επιβαρύνουν την προσπάθεια συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής. 
Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της χώρα.
Η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Που να προασπίζει και προωθεί ΕΝΕΡΓΑ τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο και να συνεισφέρει στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. Και μια τέτοια εξωτερική πολιτική θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Προεδρική εκλογή

"Χωρίς να αποκλείουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό. Είναι πολιτικό. Και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του προέδρου. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα.
Την εντολή που απέσπασαν τον Ιούνιο του 2012, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες, και καταθέτοντας ένα ψεύτικο πρόγραμμα διεξόδου, την έχουν χάσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν. Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Να χαράξουμε κοινή γραμμή, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, δημόσια.

Μπροστά στον ελληνικό λαό, και πάντοτε στην βάση της αξιοπιστίας και της πολιτικής εντιμότητας. Ξεκαθαρίζουμε όμως από την αρχή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχουν δύο βάρκες.

Η διαχωριστική γραμμή έχει ήδη τραβηχτεί. Ας μην επικαλείται τους θεσμούς όποιος είναι με το μνημόνιο και έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση. Εμείς αγωνιζόμαστε για να αλλάξει πορεία η χώρα. Για να απαλλαγούμε από την πολιτική της κρίσης. Για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά".

Για το ΚΚΕ

"Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε πρώτα από όλα τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Την ώρα που ανοίγουν οι προϋποθέσεις να σηκώσει ο λαός κεφάλι, να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή.

Να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις. Δεν είναι επαναστατική γραμμή αυτό. Με όσο επαναστατική φρασεολογία και αν την μασκαρέψεις, εξ αντικειμένου κάποιον βοηθά. Και εν προκειμένω δε βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει πρώτα από όλα ο δικός τους κόσμος". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου