Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τους χωρίζουν οι εκλογές

Τους χωρίζουν οι εκλογές

Η κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης επικαλούμενη ότι επιθυμεί να βάλει τέλος στα «ανεύθυνα και επιπόλαια» σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, κόντρα σε αυτό το διακηρυγμένο στόχο, ο Ευ. Βενιζέλος προέβη σε μια αινιγματική δήλωση, που πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η στρατηγική των εταίρων της συγκυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογών δεν συμπίπτει. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι θα κληθεί να δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη, τη δυσκολότερη από ιδρύσεώς του. Γνωρίζει ότι, εφ'όσον δεν βρεθούν 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, είναι εντελώς απροετοίμαστο για τις κάλπες.

Είναι προφανές ότι ένα προεκλογικά πολωτικό κλίμα θα συμπιέσει όλα τα μικρά κόμματα, μεταξύ αυτών και το σημερινό εταίρο της κυβέρνησης. Κάθε εναλλακτικό σχέδιο, όπως η Ελιά που επιστρατεύτηκε στις ευρωεκλογές, δεν φαίνεται να προβάλλει ως πρόταση με αξιώσεις. Και η Δημοκρατική Παράταξη υπάρχει μόνο ως ευσεβής πόθος, και τα εγχειρήματα περί Κεντροαριστεράς παραμένουν απλώς ως υποθέσεις εργασίας.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό δεν αποκλείεται η αποστροφή του λόγου του Ευ. Βενιζέλου από τη μια να προδίδει την αγωνία στο ΠΑΣΟΚ, ενώ από την άλλη να αποτελεί επιλογή με στόχο να «καεί» ως ενδεχόμενο. Αντιθέτως, ο Α. Σαμαράς έχει διαφορετικές επιδιώξεις, εάν τελικώς τεθεί ή εκ των πραγμάτων ανακύψει ζήτημα για πρόωρες κάλπες.

Γνωρίζουν στη Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει καταφέρει να πάρει μια ασφαλή δημοσκοπική διαφορά στις μετρήσεις, αλλά πως στις εκλογές δεν αποκλείεται να διευρυνθεί θεαματικά. Ο στόχος του Α. Σαμαρά είναι να ανακόψει την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθήσει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν χάσει στις κάλπες, θα μπορούσε να τρέφει ελπίδες ότι είναι διαχειρίσιμη η ήττα στο κόμμα.

Οσο κι αν η εξουσία ενώνει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση, έχουν από τώρα το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα. Έχουν διαφορετικούς στόχους και κατά συνέπεια θα κληθούν να τους υλοποιήσουν ακολουθώντας διαφορετικές στρατηγικές. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου για να ξεδιπλωθούν και αυτές οι πτυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου