Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Διαμορφώνεται η επόμενη μέρα


Διαμορφώνεται η επόμενη μέρα


Έκοψε την όρεξη στη συγκυβέρνηση το μήνυμα που έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι χωρίς πρόγραμμα δεν έχει έξοδο στις αγορές, όπως σχεδίαζαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο διάστημα προαναγγέλλουν το τέλος των μνημονίων.
Ο χρησμός του κεντρικού τραπεζίτη ερμηνεύεται είτε ως προάγγελος για προετοιμασία ενός νέου Μνημονίου, με ευρωπαϊκό καπέλο και χωρίς το ΔΝΤ, είτε ως συνέχεια της επιτήρησης, αρχής γενομένης από το 2015.

Απαράβατη προϋπόθεση, κατά την ΕΚΤ, είναι η ύπαρξη προγράμματος με την Ε.Ε. Δηλαδή, η πλήρης υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, έναντι των δανειστών και μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου, στο τέλος αυτής της χρονιάς.
Διαπιστώνουν ότι η χαμηλή αξιολόγηση των τίτλων αλλά και το γεγονός ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας, υποχρεώνουν σε διατήρηση του καθεστώτος επιτήρησης της οικονομίας της χώρας.
Παράγοντες της αγοράς ήδη έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα παρελκόμενα του προγράμματος Ντράγκι δημιουργούν χρηματοδοτικές και πολιτικές συνέργειες. Εφ' όσον η διαδικασία προχωρήσει απρόσκοπτα, οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διευκολύνεται, με αυτό τον τρόπο, η συγκυβέρνηση να επιδείξει ότι το ΔΝΤ αποχωρεί από τη χώρα, ενώ παράλληλα θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επί της ουσίας, όμως, θα πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο, κομμένο και ραμμένο από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Προετοιμάζονται να βαφτίσουν «πρόγραμμα ρευστότητας» το νέο Μνημόνιο και θα επιχειρήσουν να το εμφανίσουν ως επιτυχία της κυβέρνησης. Ωστόσο, θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα με προαπαιτούμενα και επιτήρηση, που δεν θα «δένει» μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη. Κάτι στο οποίο φαίνεται ότι μεθοδικά στοχεύει το Βερολίνο.

Οσο κι αν φαίνεται ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαντλείται σύντομα, οι εταίροι θα παίξουν τα ρέστα τους μέχρι το τέλος. Η ψήφος παροχής εμπιστοσύνης στη Βουλή είναι το πρώτο κομμάτι ενός παζλ, που τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται, ενώ τα κόμματα σπεύδουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου