Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Οι θυσίες έχουν μόνο θύματα

Οι θυσίες έχουν μόνο θύματα

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη σφαγή στις αμοιβές των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Οι μισθωτοί είναι τα θύματα στο βωμό της ασκούμενης πολιτικής κατά την τελευταία πενταετία. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 37% σε ένα περιβάλλον όπου η μισθωτή εργασία περιορίζεται, καθώς χιλιάδες θέσεις εξανεμίστηκαν ή μετατράπηκαν σε μαύρη ή ελαστική εργασία.


Τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής, που επιβάλλουν οι δανειστές και ακολουθούν κατά γράμμα οι μνημονιακές κυβερνήσεις, είναι γνωστό ότι συνεπάγονται θυσίες. Σε πείσμα, όμως, όσων ισχυρίζονται ότι οι θυσίες έχουν αντίκρισμα, στην πραγματικότητα έχουν μόνο θύματα, τους ανθρώπους της εργασίας, που προσπαθούν να επιβιώσουν και αγωνίζονται μέρα με την ημέρα. Και από αυτούς ζητάνε τώρα παραπάνω θυσίες. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα νέα μέτρα, που προετοιμάζουν στο όνομα της περίφημης ανάπτυξης, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η ανάκαμψη των αριθμών, με ένα λαό εξαθλιωμένο.

Το «μάρμαρο» πλήρωσαν κατά τα δύο τρίτα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως δείχνουν οι απόλυτοι αριθμοί. Χάθηκαν 27,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,8 δισ. ευρώ αφορούν τις απώλειες στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν συνολικά από το εισόδημα των εργαζομένων αντιστοιχούν στο 69% της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά την περίοδο 2009-2014.

Οσο κι αν, πλέον, είναι αποδεκτό ότι μια υγιής οικονομία δεν μπορεί να εμφανίζει «ανάπτυξη» μέσω της κατανάλωσης -όπως κατά τη «χρυσή» περίοδο προ κρίσης- άλλο τόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική που φορτώνει το μεγάλο μέρος των βαρών στους εργαζομένους. Οχι μόνο έχει χαθεί το μέτρο, αλλά συνεχίζουν την ίδια ατελέσφορη συνταγή. Πλησιάζει η ώρα να επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση κατά την οποία «τώρα που μάθαμε το γάιδαρο να μην τρώει, ψόφησε»!

Στα μεγάλα βάρη, που έχει φορτωθεί ο κόσμος της εργασίας, έρχονται να προστεθούν κι άλλα. Προετοιμάζουν νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που θα φέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και «ιδιωτική ασφάλιση». Στο όνομα της ανταποδοτικότητας έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και στις παροχές υγείας. Ενας κατήφορος εκπτώσεων και περικοπών, με την κοινωνική άμυνα αποδεκατισμένη. Αβυσσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου