Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Rass: Προβάδισμα 5,3% στον ΣΥΡΙΖΑ και πλήρης κατάρρευση του success story Σαμαρά

Rass: Προβάδισμα 5,3% στον ΣΥΡΙΖΑ και πλήρης κατάρρευση του success story Σαμαρά


Σαφές προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου και συντριπτική παράσταση νίκης καταγράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ έρευνα της RASS για το iefimerida.gr. Την ίδια ώρα, η έρευνα δείχνει ότι καταβαραθρώνεται η αφήγηση της κυβέρνησης περί success story, με τους πολίτες να αποδοκιμάζουν τις θριαμβολογίες Σαμαρά για το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τη διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων.

Ειδικότερα, η έρευνα της RASS που διεξήχθη από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, σε δείγμα 1.002 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 26,4% και τη Ν.Δ. να βρίσκεται σε απόσταση με 21,1%. Το Ποτάμι έρχεται τρίτο με 5,8%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

Επτά στους 10 πολίτες (72,2%) πιστεύουν την ίδια ώρα ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα.


Καθολική είναι η αποδοκιμασία των πολιτών απέναντι στις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού σχετικά με το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς το 86,9% των πολιτών θεωρεί ότι αυτό προέρχεται από την υπερφορολόγηση και όχι από την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως εδώ και καιρό ισχυρίζεται η κυβέρνηση (10,0%).

Ανάλογη είναι η εκτίμηση των πολιτών και για τα περί αποδέσμευσης της χώρας από το ΔΝΤ, που υποστηρίζει η κυβέρνηση, καθώς το 69,1% θεωρεί ότι η όποια απόπειρα έγινε κυρίως για να ανταγωνιστεί το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμνημονιακή του ατζέντα και μόλις 16,4% επειδή έχουν μπει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας.


Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι πολίτες επίσης τη διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, καθώς μόνο το 37,6% αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναθερμάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, μπροστά στο ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης, το 37,9% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,9% με βασικό κορμό τη Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου