Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Επισπεύδουν την προεδρική εκλογή, ανοίγουν την πόρτα της εξόδου

Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος τα παίζουν όλα για όλα, για να αποφύγουν τα μέτρα και να πετύχουν "διαχειρίσιμα" εκλογικά αποτελέσματα
Επισπεύδουν την προεδρική εκλογή, ανοίγουν την πόρτα της εξόδου
Μελιγγώνης Γιώργος
Το τελευταίο πολιτικό της χαρτί παίζει η κυβέρνηση, μετά το φιάσκο που υπέστη από τους δανειστές με την παράταση του Μνημονίου και παρά τη σημερινή έγκριση του προϋπολογισμού. Πλέον, όλες οι ελπίδες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου διαψεύδονται, καθώς στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να επικυρωθεί η κατ' ουσίαν διάψευση της κυβερνητικής "αφήγησης" περί "εξόδου από τα Μνημόνια". Έτσι, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος τα παίζουν όλα για όλα και ανοίγουν την πόρτα της εξόδου από την εξουσία, καθώς το Μαξίμου έχει εκκινήσει διεργασίες που περικλείουν αποστασίες και πιέσεις προς βουλευτές με φόντο την επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τις αρχές Ιανουαρίου.


Οι εκ του πονηρού κυβερνητικές διαρροές πως "έχουν βρεθεί οι 180" δεν είναι άσχετες με την... "αυθόρμητη" κίνηση 8 βουλευτών (που στην αρχή εφέροντο να είναι... 20) να συνυπογράψουν κείμενο με το οποίο ζητούν συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συμφωνία για ημερομηνία εκλογών εντός του 2015. Όπως, βεβαίως, ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός ότι, μερικές ώρες πριν εκδηλωθεί η πρωτοβουλία των εν λόγω βουλευτών, ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια και, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είχε υποστηρίξει τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι "προέχει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας". Δεύτερον, ότι "τώρα είναι η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων". Και, τρίτον, ότι "είναι υπό συζήτηση" το σενάριο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Κάτι που σημαίνει ότι ο Καρ. Παπούλιας, αν μη τι άλλο, καλύπτει πολιτικά τις διεργασίες για την απόπειρα συγκέντρωσης 180 βουλευτών, αφ' ης στιγμής ο πρόεδρος της Βουλής δημοσίως, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

Όλα κρίνονται στο Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα - εξ ου και εκτυλίσσεται από προχθές η οργιώδης προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα πως... "υπάρχουν οι 180". Όμως, συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αντ. Σαμαράς -και ιδιαίτερα ο Ευ. Βενιζέλος- έχουν κάθε λόγο να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου και να αποφύγουν να οδεύσουν στις εκλογές έχοντας πάρει μέτρα που αντιστοιχούν σε... 1,5 Μνημόνιο. Η τελευταία φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταφέρει η κυβέρνηση να "σπάσει" στα δύο τις απαιτήσεις της τρόικας, προκειμένου να πιει πριν την προεδρική εκλογή μόνο το... μισό πικρό ποτήρι των μέτρων.

Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα ζητήσει στο αυριανό Eurogroup να αφήσει η τρόικα τα "στρατηγικά" μέτρα (όπως η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού...) να παραπεμφθούν για τη συμφωνία της "προληπτικής γραμμής πίστωσης" και το Μνημόνιο που θα τη συνοδεύει. Και να "έρθει μπροστά" η αξιολόγηση, με τα -πολιτικά διαχειρίσιμα, όπως εκτιμά η κυβέρνηση- μέτρα για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού (αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, Τύπο, βιβλία, θέατρα, κινηματογράφους, κατάργηση καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κ.λπ.).

Βεβαίως, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο είναι βέβαιος ότι οι δανειστές θα δεχθούν έστω κι αυτή τη "διευκόλυνση", καθώς η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει την "έξωθεν καλή μαρτυρία" και ήδη κατηγορείται πως απλώς επιχειρεί να αναβάλει εκ νέου την προώθηση μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πλέον αυτό είναι το κύριο διαπραγματευτικό αίτημα της κυβέρνησης - εξ ου και το mail που έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών περιείχε "διευκρινίσεις" επί μέτρων που έχει ήδη "δώσει" στην τρόικα η κυβέρνηση και όχι υποχωρήσεις για νέα μέτρα. Διότι όλοι στο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι, αν δεν "σπάσουν" τα μέτρα και η τρόικα εμμείνει στις ώς τώρα απαιτήσεις της, τότε η κυβέρνηση απλώς θα σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα αποδεχθεί ότι δεν "αντέχει" τη λήψη των μέτρων...

  1. http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου