Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Οι "ανοησίες" Σαμαρά και τα "μη συμβατικά" μέτρα Ντράγκι

Οι "ανοησίες" Σαμαρά και τα "μη συμβατικά" μέτρα Ντράγκι

Καπάκος Σταύρος
Την ώρα που ο Σαμαράς χαρακτήριζε "ανοησίες" τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, επιμένοντας πως "δεν στέκεται χωρίς κανόνες το ευρώ και η Ευρώπη", ο Μάριο Ντράγκι δήλωνε ότι η ΕΚΤ θα προσφύγει σε "μη συμβατικά μέσα", το Ευρωδικαστήριο άναβε το "πράσινο φως" για την αγορά ομολόγων, ενώ η Κομισιόν έδινε παράταση έως το τέλος Ιουνίου στο σύστημα τραπεζικών εγγυήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν διέρρεε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Αυτά μόνο θα αρκούσαν για να δείξουν πόσο λανθασμένη είναι η εμμονή Σαμαρά σε μια αδιέξοδη πολιτική και η αδυναμία του (μόνο;) να διαπραγματευθεί πραγματικά με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα προβλήματα της χώρας. Την ίδια στιγμή που ο σημερινός αρχηγός της Δεξιάς επιμένει ανοήτως σε μια άκαμπτη πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μέρκελ, άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωζώνης αναζητούν λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βγάλουν συνολικά τη ζώνη του ευρώ από την παγίδα χρέους και την πολιτική της σκληρής λιτότητας που τορπιλίζει τη συνοχή της και συνθλίβει τους λαούς.

Η πορεία της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει δείξει ότι, έστω με καθυστέρηση, η Ε.Ε. καταφεύγει σε μη συμβατικά μέσα κάνοντας τις απαραίτητες υπερβάσεις κανόνων, όπως η μη διάσωση χώρας και η μη επέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, όταν κριθεί απαραίτητο για να σωθεί το ευρώ. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι η Ευρωζώνη θα είχε σωθεί εάν η ΕΚΤ δεν έριχνε 1 τρισ. όταν κινδύνευσε να πέσει η Ιταλία; Η παρέμβαση έγινε, έστω στο παραπέντε, ενώ ο Ντράγκι ετοιμάζει και το επονομαζόμενο "μπαζούκας", δηλαδή την αγορά ομολόγων, κάνοντας "ό,τι χρειαστεί" προκειμένου να μην κινδυνεύσει το ευρώ.

Την ίδια ώρα που κάτι δείχνει να κινείται στην Ευρώπη, χάρη και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Podemos, o Σαμαράς συναντιέται με τον ομοϊδεάτη του Ραχόι στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που μπορεί να πυροδοτήσει θετικές αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κόμματα του Σαμαρά και του Ραχόι έχουν πολλά κοινά, πέραν του ότι ανήκουν στο ευρωδεξιό Λαϊκό Κόμμα. Εξέθρεψαν και τα δύο τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με αποτέλεσμα τη μείωση της επιρροής τους και την όξυνση της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης. Τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα κλυδωνίζονται και εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής, που εκτόξευσε στα ύψη την ανεργία. Η ισπανική Δεξιά έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στους πλειστηριασμούς κατοικιών, την οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Σαμαράς τώρα που οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα επαφύονται στην... καλοσύνη των τραπεζών.

Και οι δύο ηγέτες της ευρωπαϊκής Δεξιάς έχουν ακόμη ένα κοινό στοιχείο: συντάχθηκαν με τη Μέρκελ την κρίσιμη στιγμή της κρίσης στην Ευρωζώνη. Και σήμερα ελπίζουν σε άκαμπτη στάση της Μέρκελ έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πιθανές δυσκολίες της επερχόμενης διακυβέρνησης της Αριστεράς. Σαμαράς και Ραχόι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Η ισπανική Δεξιά λόγω της εξάρτησής της από τα υπολείμματα του Φρανκισμού και η ελληνική από τη "Δεξιά του Kυρίου".

Υπό το φως όλων αυτών, είναι απορίας άξιο ποιος είναι ο εμπνευστής της προεκλογικής επίσκεψης Ραχόι στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς υψηλό επίπεδο πολιτικής οξυδέρκειας για να καταλάβει πως η κοινή εμφάνιση Ραχόι - Σαμαρά αποδομεί, αντί να ενισχύει, την προεκλογική προπαγάνδα της Δεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου