Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Εμείς και οι γερμανοί


Βαρουφάκης: Εμείς και οι γερμανοί

Με αφορμή τον πανευρωπαϊκό θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση του βίντεο με την 'άσεμνη χειρονομία, ο υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε σήμερα στο μπλογκ του ένα άρθρο με τίτλο «Ελληνες και Γερμανοί: Επανεξετάζοντας το κοινό μας μέλλον». 

«Κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα βίντεο έγινε τμήμα μιας κατάστασης πολύ πέρα απο μία χειρονομία", γράφει στον πρόλογό του ο κ. Βαρουφάκης. «Πυροδότησε μία φασαρία η οποία αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την άσχημα σχεδιασμένη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης, οδηγώντας περήφανα κράτη να στραφούν το ένα εναντίον του άλλου...»

Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με τα δάνεια που σύναψε η Ελλάδα το 2010 και το 2012.

«Τα νέα δάνεια δεν εκπροσωπούσαν κάποιο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά μια κυνική μεταφορά των ζημιών που είχαν υποστεί οι τράπεζες στις πλάτες των πολιτών της χώρας μας. (Πόσοι ευρωπαίοι φορολογούμενοι αλήθεια γνωρίζουν πως τα 240 δισ. που δανείστηκε η Ελλάδα δεν πήγε στους πολίτες αλλά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα); Ήταν προφανές πως σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα ήδη υπάρχοντα δάνεια, οι συνθήκες λιτότητας που της επιβλήθηκαν προκειμένου να δανειστεί εκ νέου, θα συνέθλιβαν τα εισοδήματα των Ελλήνων, κάνοντας το χρέος ακόμα λιγότερο βιώσιμο.»

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στο παρελθόν, τονίζοντας πως «το 2010 η χώρα μας δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στην Γερμανία. Δεν είχαμε το δικαίωμα και δεν έπρεπε τότε να δανειστούμε ούτε από γερμανούς, ούτε από άλλους ευρωπαίους...»

«Μάλιστα, τότε προέτρεπα τους ευρωπαίους πολίτες να να πουν στις κυβερνήσεις τους να μην σκεφτούν καν να δανείσουν στην Ελλάδα.

Χωρίς αποτέλεσμα φυσικά, αφού τελικά δανειστήκαμε και οι συνθήκες λιτότητας ανάγκασαν τους έλληνες να χάσουν τα εισοδήματά τους και προκλήθηκε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ενώ είναι αδύνατη και η αποπληρωμή των δανείων».

«Τι πρέπει όμως να κάνουμε τώρα που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και ο λαός μας επιδίδεται σε επιρρίψεις ευθυνών με τους Γερμανούς;» αναρωτιέται ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια τονίζει:

«Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσει αυτό το παιχνίδι ευθυνών και το να δείχνεις με το δάχτυλο γιατί τέτοιες κινήσεις ευνοούν μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης.

Έπειτα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί τάχιστα η Ελλάδα ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πάρει αλλά και ταυτόχρονα να προσέχει τους πολίτες της όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Καταλήγοντας, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρει: «Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Αφήστε μας να το εφαρμόσουμε αμέσως, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες μας στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών.

Κοιτώντας προς το μέλλον, και πέρα ​​από τις τρέχουσες εντάσεις, κοινό μας καθήκον είναι ο επανασχεδιασμός της Ευρώπης, έτσι ώστε οι Γερμανοί και οι Έλληνες, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, να μπορούν να φαντάζονται ξανά τη νομισματική μας ένωση ως ένα βασίλειο της κοινής ευημερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου