Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η «Μανωλάδα» των ...κοτετσιών και ο Άγιος Μόδεστος

Το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου, ο «θεοσεβούμενος» ιδιοκτήτης, οι εργάτες-δούλοι και η νέα «Μανωλάδα» των ...κοτετσιών.

Η «Μανωλάδα» των ...κοτετσιών και ο Άγιος Μόδεστος

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
i-manwlada-twn-kotetsiwn-kai-o-agios-modestos Τρία ευρώ… μεροκάματο για 15 ώρες εργασίας έδινε ο «θεοσεβούμενος» ιδιοκτήτης της μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας με το γεμάτο εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο, στον Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας.

«Δούλεψα εκεί για δύο μήνες. Δεν άντεξα τα βασανιστήρια και το έσκασα μαζί με έναν ομοεθνή μου. Είχαν πάνω τους όπλα, περνούσαν από δίπλα μας και πυροβολούσαν στον αέρα ή στο έδαφος δίπλα από τα πόδια μας», περιγράφει σοκαρισμένος ένας Ρουμάνος. 

Ο 51χρονος παρότι εμφανιζόταν ως «θρήσκος» οικογενειάρχης, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προκαλούσε το αίσθημα του φόβου στους «φυλακισμένους» εργαζόμενους από τη Ρουμανία.

Ο Άγιος Μόδεστος


Δίπλα από τα δωμάτια-τρώγλες όπου τους κρατούσε, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας είχε χτίσει εκκλησάκι που το φωτογράφιζε και το «ανέβαζε» στο Facebook. «Ο Άγιος Μόδεστος κοσμεί και προστατεύει τις εγκαταστάσεις μας», γράφει χαρακτηριστικά. Ο 51χρονος διαφήμιζε στο διαδίκτυο τη μονάδα του ως πρότυπο επιχείρησης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Σε αναρτήσεις του δημοσιεύει όμορφες εικόνες που τις συνοδεύει με σχόλιο: «Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας όπου γίνεται η παραγωγή και η εκτροφή των νεοσσών».





Κάτω, ωστόσο, από την… ιλουστρασιόν εικόνα που ήθελε να προβάλει κρυβόταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, η νέα «Μανωλάδα» των… κοτετσιών. Εργάτες-δούλοι υποσιτιζόντουσαν, δούλευαν υπό την απειλή όπλων, έβλεπαν δίπλα τους να πέφτουν πυροβολισμοί για να μην σταματούν λεπτό, αμείβονταν με «μαύρα» χρήματα που δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 ευρώ την ημέρα και κοιμόντουσαν σε δωμάτια-τρώγλες όπου υπήρχαν ακόμα και ποντίκια.

Μαρτυρίες


«Δούλεψα εκεί για δύο μήνες. Δεν άντεξα τα βασανιστήρια και το έσκασα μαζί με έναν ομοεθνή μου. Είχαν πάνω τους όπλα, περνούσαν από δίπλα μας και πυροβολούσαν στον αέρα ή στο έδαφος δίπλα από τα πόδια μας. Ήθελαν να ήμαστε συνέχεια τρομοκρατημένοι. Για δύο μήνες δουλειάς το αφεντικό μου έδωσε 200 ευρώ», κατέθεσε στους αστυνομικούς ο ένας από τους συνολικά εννιά Ρουμάνους που απασχολούσε η πτηνοτροφική μονάδα.

Όσο σκληρός ήταν ο 51χρονος επιχειρηματίας άλλο τόσο ήταν και ο 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης. Και οι δύο συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Τρίτη, ενώ αναζητείται ακόμα ένας επιστάτης, ο οποίος φέρεται να έφερε στην Ελλάδα τους μετανάστες.

Έρευνα για δουλεμπόριο


Οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εστιάζονται πλέον στον εντοπισμό του δεύτερου επιστάτη, ο οποίος επίσης είναι Ρουμάνος. Και αυτό γιατί εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση να κρύβεται ακόμα και κύκλωμα δουλεμπόρων που έφερνε συστηματικά παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

«Σε χρηματοκιβώτιο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας βρήκαμε σε μετρητά 1.600.000 ευρώ. Χρήματα μαύρα φυσικά. Το ύψος του ποσού μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Σε χρηματοκιβώτιο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας βρήκαμε σε μετρητά 1.600.000 ευρώ. Χρήματα μαύρα φυσικά. Το ύψος του ποσού μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ενημερώσαμε την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για να ελέγξει τον επιχειρηματία και συνεχίζουμε την αστυνομική έρευνα προκειμένου να ελέγξουμε το κατά πόσο μπορεί οι δράστες να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών», επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως είπαν τα θύματα στους αστυνομικούς, στις αρχές του 2015 «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τον καταζητούμενο ομοεθνή τους, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία και ικανοποιητικό μισθό στην Ελλάδα, τους έπεισε να ταξιδέψουν στην Αχαΐα για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα τους παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ένας Ρουμάνος επιστάτης. Ο 51χρονος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί ξανά πριν από περίπου ένα χρόνο για τα αδικήματα της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλοδαπών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Στον ίδιο χώρο με το χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν ένα πιστόλι, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, ένα σπρέι πιπεριού και 90 φυσίγγια. Η εταιρία του είναι από τις πιο γνωστές στην εγχώρια αγορά εκτροφής κοτόπουλων. Οι δύο συλληφθέντες με τη κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

«Πυροβολούσαν τα κοράκια»


Αθώος δηλώνει ο ιδιοκτήτης της μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας στο Βασιλικό Χαλανδρίτσας Αχαΐας, ο οποίος όπως αποκάλυψε πρώτο το TEMPO24.GR, συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίτσας με τις κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων, της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.





Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης Θεόδωρος Χρονόπουλος δηλώνει πως ο πελάτης του, Γ.Α. είναι αθώος και συνελήφθη μετά την καταγγελία στην Πρεσβεία της Ρουμανίας από δύο εργάτες για τις συνθήκες εργασίας τους.

Όσον αφορά στις συνθήκες ο κ. Χρονόπουλος υποστηρίζει πως δεν ήταν άθλιες και πως σε τίποτα αυτή η μονάδα δεν θυμίζει Μανωλάδα

Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε πως στο παρελθόν ο ίδιος που έχει κατασκευάσει μία τεράστια μονάδα έχει καταγγελθεί άλλες δύο φορές, το 2009 και το 2013 και πάλι από Ρουμάνους που υποστήριζαν πως τους κλείδωνε και δεν τους άφηνε να φύγουν. Όμως και τις δύο φορές απηλλάγη των κατηγοριών με βούλευμα.

Αυτή τη φορά, η Πρεσβεία ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. και άμεσα έγιναν οι συλλήψεις. Οι καταγγελίες περιέγραφαν πως οι δράστες εξανάγκαζαν αλλοδαπούς σε εργασία χρησιμοποιώντας ψυχολογική και σωματική βία και πολλές φορές με την χρήση όπλων.

Όσον αφορά στις συνθήκες ο κ. Χρονόπουλος υποστηρίζει πως δεν ήταν άθλιες και πως σε τίποτα αυτή η μονάδα δεν θυμίζει Μανωλάδα.

Σε σχέση με τα όπλα που βρέθηκαν ο συνήγορος υπεράσπισης του συλληφθέντα υποστηρίζει πως με αυτά πυροβολούσαν στον αέρα για να διώχνουν τα κοράκια.

Για τα χρήματα που βρέθηκαν, δηλαδή τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ο δράστης δηλώνει πως έκανε αναλήψεις από την Τράπεζα λόγω του φόβου που υπήρχε για την οικονομική κατάσταση της χώρας....

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στο αρμόδιο Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου