Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Με 156 στους 250 ψηφίστηκε η εξεταστική για τα Μνημόνια

Με 156 στους 250 ψηφίστηκε η εξεταστική για τα Μνημόνια

Παπαγιάννης Κώστας
Με ψήφους 156 υπέρ, 72 κατά και 22 παρών, η Βουλή ενέκρινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια. Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν μόνο τα κόμματα που την πρότειναν, ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν παρών. Κατά της εξεταστικής τάχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

H ψηφοφορία ξεκίνησε μετά τις 2 π.μ. και το αποτέλεσμά της ανακοινώθηκε στις 3 π.μ. Ψήφισαν 250 βουλευτές, ενώ μεταξύ των 50 απόντων ήταν και οι Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην ανάγκη διερεύνησης της αύξησης του ελλείμματος το 2009, αλλά και στα όσα έγιναν με το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκάλεσαν αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, κι έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα ίδια έλεγε κι ο Αντ. Σαμαράς ως αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μετά τα ξέχασε γιατί συγκυβέρνησε με τον Β. Βενιζέλου, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. και για την στάση του κατά την πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Ο Αντ. Σαμαράς απείλησε την κυβέρνηση με προανακριτική σε περίπτωση που οδηγήσει την χώρα «στα βράχια». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν έκανε εξεταστική επιτροπή κατά την θητεία του ως πρωθυπουργός γιατί είχε θέσει ως προτεραιότητα την σωτηρία της χώρας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο από το 1981 αλλά μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την υπογραφής της νέας συμφωνίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικεία του τρομολαγνεία, και να επαναλάβει αρκετές φορές παραπολιτικά σχόλια σχετικά με το πρόσφατο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταγγείλει το Μνημόνιο και να προσφύγει στους διεθνείς οργανισμούς για το επαχθές χρέος ξεκαθαρίζοντας ότι η ναζιστική οργάνωση θα καταψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι «δεν θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια, αλλά γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια» κάνοντας λόγο για προετοιμασία «αρένα της μιζέριας», την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρά στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η πρόταση για εξεταστική επιτροπής «δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους, ενώ η χώρα είναι σε διάταση μάχης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ανέφερε ότι με τις προτάσεις τους για εξεταστικές, κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν «να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο».

Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της είναι τουλάχιστον μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου