Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» σύρει στα δικαστήρια αγωνιζόμενους συνδικαλιστές

Η «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» σύρει στα δικαστήρια αγωνιζόμενους συνδικαλιστές

Το σύνηθες είναι η εργοδοσία, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, να στρέφεται κατά των εργαζομένων, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική τους δράση. Πλέον, στα παρελκόμενα του μνημονίου, δημιουργήθηκε και το αδόκιμο: οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων να στρέφονται κατά των αγωνιστών εργαζομένων. Όπως στην περίπτωση του προέδρου του ΕΚΘ και τουπροεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, που μήνυσαν μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ, το Σταύρο Ναθαναήλ και τον Κώστα Σιτέλα.

«Η μήνυση στρέφεται ενάντια στα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας με αφορμή την προκήρυξη που εξέδωσαν στις 25/11/2014 εν όψει Πανεργατικής απεργίας, και στην οποία καλούσαν τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παράλληλα ασκούσαν κριτική στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του Σωματείου, του ΕΚΘ, και της ΓΣΕΕ. Η κριτική αφορούσε στην στάση που κράτησαν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέναντι στο πρόβλημα της διάλυσης και του ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ από την τότε μνημονιακή κυβέρνηση. Μια κριτική που έγινε με πολιτικούς όρους και η οποία έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από πολλές και διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις», σχολιάζει το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, που καταδικάζει αυτήν την πρακτική και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγύης και συμπαράστασης, την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

«Οι συνδικαλιστές - μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα των Εργαζομένων ΕΛΒΟ» δέχθηκαν απειλές και ύβρεις, που ούτε ιδιώτες εργοδότες δεν τολμούν να πουν, από την συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ η οποία θεωρεί τσιφλίκι της το Σωματείο της ΕΛΒΟ, θεωρεί υπηκόους της τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και με περισσό θράσος απαγορεύει το δικαίωμα στην κριτική και θέλει να λογοκρίνει κάθε συνδικαλιστική ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεσή της στον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια. Κλιμάκωση αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι και η υποβολή μήνυσης κατά των μελών της Πρωτοβουλίας», συμπληρώνει.

«Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την πλειοψηφία του Δ.Σ του σωματείου της ΕΛΒΟ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), έστειλαν εξώδικο στις 19-12-2014 στο συνδικαλιστικό σχήμα Πρωτοβουλία για την ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ, απειλώντας με αγωγές αν σε τρεις μέρες δεν κατονομάσει αυτούς που αποκαλεί εργατοπατέρες και ανεπάγγελτους συνδικαλιστές στην προκήρυξη για την Γενική Απεργία της 27 Νοέμβρη 2014. Δεν αρκέστηκαν στις απειλές και κατέθεσαν μήνυση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) εναντίον δύο μελών του σχήματος, του Σταύρου Ναθαναήλ και του Κώστα Σιτέλα», τονίζει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στη Wind, που εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στους διωκόμενους, καλώντας παράλληλα και αυτό στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτη η επιχειρούμενη πολιτική φίμωση που επιχειρείται να γίνει στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ οι οποίοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Ενώ η ΕΛΒΟ διαλύεται και το εργοστάσιο της κινδυνεύει με λουκέτο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου και ο πρόεδρος του ΕΚΘ επιλέγουν να στραφούν ενάντια στην στοιχειώδη συνδικαλιστική ελευθερία έκφρασης πολιτικής γνώμης και να απειλούν με μηνύσεις και οικονομική εξόντωση εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου