Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η ΕΡΤ επιστρέφει με Τσακνή και Ταγματάρχη

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Η ΕΡΤ επιστρέφει με Τσακνή και Ταγματάρχη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
«Αυτό που έγινε στην ΕΡΤ είναι ένα έγκλημα διαρκείας», έλεγε πέρυσι τον Ιούνιο ο Διονύσης Τσακνής.
Τώρα καλείται από τη θέση του προέδρου ΔΣ της νέας ΕΡΤ να δώσει τέλος σε αυτό το έγκλημα και να διαμορφώσει το πολυαναμενόμενο πρόσωπο μιας νέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Από κοινού με τον δημοσιογράφο Λάμπη Ταγματάρχη, που αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του διευθύνοντος συμβούλου, θα αποτελούν το νέο επιτελικό δίδυμο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με αποστολή να οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι το εγχείρημα της νέας ΕΡΤ. Η επιλογή του γνωστού Καρδιτσιώτη τραγουδοποιού, ενός ανθρώπου της δημιουργίας κι ενεργού πολίτη, για την κορυφαία θέση του Διοικητικού Συμβουλίου στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει αυξημένη σημειολογία.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο Διονύσης Τσακνής μπορεί να εκπροσωπήσει την αναγκαία υπέρβαση που θα χρειαστεί να κάνει η ΕΡΤ στη νέα εποχή, να ενσαρκώσει το πρόσωπό της προς την κοινωνία, να ενώσει τους εργαζόμενους. Ο ίδιος άλλωστε ανήκει στους δημιουργούς που δεν εφησύχασαν ποτέ. Πλήθος συνεργασιών με σημαντικούς συνθέτες, ερμηνευτές και στιχουργούς, 35 δίσκοι, μουσική για 70 και πλέον θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, βραβεία, συγγραφικές απόπειρες, συστηματική αρθρογραφία και μια στάση ζωής με έντονα στοιχεία πολιτικοποίησης και κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν είναι ίσως τυχαίο πως το τραγούδι που τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο κοινό ήταν το... διορατικό για τη δεκαετία του 1980 «Σύμβαση Αορίστου Χρόνου».

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως είχε απειλήσει να στραφεί νομικά κατά της ΔΤ, που διαδέχθηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, επειδή έμαθε πως μετέδωσε αφιέρωμα στον ίδιο και τη δουλειά του... Hταν άλλωστε ανάμεσα στους καλλιτέχνες που στήριξαν τις συναυλίες των εργαζομένων στο Ραδιομέγαρο μετά το «μαύρο». Μεγάλωσε στην Καρδίτσα, σπούδασε στην Αθήνα οικονομικές επιστήμες και μουσική, δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης του. Από τις αρχές του 1973 εντάχτηκε στην Αντιδικτατορική - ΕΦΕΕ και αργότερα στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, του οποίου έχει πάψει να είναι μέλος από το 1983. Δεν έχει κρύψει τις αντιμνημονιακές του θέσεις. «Ποτέ δεν υπήρξα κρατικοδίαιτος ούτε και ευνοημένος από επιχορηγήσεις και φιλίες υψηλά ισταμένων. Κέρδισα την εκτίμηση ενός σκεπτόμενου ακροατηρίου και αυτό μου αρκεί», έλεγε το 2008.

Η διαδικασία αξιολόγησης
Για τις πέντε θέσεις του 7μελούς ΔΣ (οι υπόλοιπες δυο θα επιλεγούν από ψηφοφορία των εργαζομένων) κατατέθηκαν 153 βιογραφικά. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στελέχη του ιδιωτικού τομέα, νέοι επιστήμονες και δημιουργοί, αλλά και άνεργοι. Αξιολογήθηκαν με βάση τις ικανότητές, την προηγούμενη εμπειρία στον χώρο των ΜΜΕ και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη γνωστική και επαγγελματική συνάφεια, τη διοικητική επάρκεια, την προσφορά στον πολιτισμό και το όραμα για τη νέα ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως «όλες οι δομές της ΕΡΤ είναι έτοιμες να λειτουργήσουν τάχιστα και ταυτόχρονα».

Επελέγησαν αρχικά περί τις 20 αιτήσεις και ακολούθησαν συνεντεύξεις, από τις οποίες «κλείδωσαν» και οι τελικές επιλογές για τους ανθρώπους που καλούνται να αναλάβουν ένα εγχείρημα με αξιοσημείωτο βαθμό δυσκολίας, να λειτουργήσουν με μεθοδικότητα για το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ, με στόχο την αποκατάσταση του ρήγματος που έφερε το «μαύρο» με την κοινωνία. Ως νούμερο δυο στο ΔΣ επελέγη ο δημοσιογράφος Λάμπης Ταγματάρχης, πρόσωπο γνώριμο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, μια και έχει υπηρετήσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση από την ίδια επιτελική θέση (2010-2012). Hταν τον Νοέμβριο του 2010 όταν διοριζόταν διευθύνων σύμβουλος της τότε ΕΡΤ μετά την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσιου. «Η ΕΡΤ, στα 46 της χρόνια, δεν είναι κοριτσάκι, αλλά ούτε και μεγάλη κυρία. Αν δεν τη θεωρούσε όλα αυτά τα χρόνια ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα παραπαίδι του, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», έλεγε το 2012.

Το όνομά του είχε ακουστεί για διοικητική θέση (γενικός διευθυντής προγράμματος) στην κρατική τηλεόραση και επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή. Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα, τελείωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και δούλεψε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος και διοικητικό στέλεχος σε μια σειρά από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες. Με πολυετή θητεία στη συνδρομητική τηλεόραση, γνωρίζει την τηλεοπτική αγορά όσο λίγοι.
Η επιλογή του Διονύση Τσακνή, ενός ανθρώπου της δημιουργίας και ενεργού πολίτη, για την κορυφαία θέση του ΔΣ στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει αυξημένη σημειολογία.

Επί θητείας του στην ΕΡΤ είχε συμβεί το απροσδόκητο περιστατικό της εισβολής φοιτητών στο στούντιο ειδήσεων. Λέγεται πως τότε επέμενε να παίξει στον αέρα το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα των φοιτητών και να τηρηθεί η συμφωνία που έκαναν για να πειστούν να αποχωρήσουν από το στούντιο...

Το σχέδιο για τους εργαζόμενους
Διορία 20 ημερών για τις επαναπροσλήψεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για να επιστρέψει στους τηλεοπτικούς δέκτες η ΕΡΤ, που «καθηλώθηκε» βίαια στις 11 Ιουνίου 2013. Η επιλογή των υποψηφίων για το ΔΣ, που θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για γνωμοδότηση, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για το «χτίσιμο» του νέου φορέα.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι πρόσωπο γνώριμο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καθώς έχει υπηρετήσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από την ίδια επιτελική θέση.

Η διαδικασία στη Βουλή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε το ΔΣ να αναλάβει καθήκοντα αμέσως. Από τα πρώτα έργα που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει θα είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων. Σύμφωνα και με όσα προβλέπει ο νόμος, θα δοθεί ένα 20ήμερο στους εργαζόμενους που επιθυμούν να επιστρέψουν, ώστε να προβούν σε ανάληψη καθηκόντων.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013. Αυτό, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία συγκροτημένη και μεθοδική. Ο σχετικός σχεδιασμός έχει ανατεθεί από τον νομο­θέτη στο ΔΣ. Ο προσανατολισμός, σύμ­φωνα με πληροφορίες, προς το παρόν είναι να ανοίγει ό,τι είναι έτοιμο, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού εύρυθμης λειτουργίας που θα καθιστά την ΕΡΤ ανταγωνιστική.

Η σκηνοθέτις Ελλη Παπακωνσταντίνου, ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου και ο γλύπτης Νίκος Τρανός θα μπουν στο νέο ΔΣ, ενώ ο πολεμικός ανταποκριτής Πάνος Χαρίτος είναι υποψήφιος για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Στόχος είναι να ανταπο­κριθεί τελικά η ΕΡΤ στις προσδοκίες, που απαιτούν έναν δημόσιο φορέα ανοικτό, διαφανή, που θα καλύψει το τεράστιο «ρήγμα» που έφερε το μαύρο με το τηλεοπτικό κοινό, την τεχνολογία, τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από τη συγκρότηση προγράμματος και την εύρυθμη λειτουργία του. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, που πραγματο­ποίησαν συνέλευση το απόγευμα της Παρασκευής, καλούν το νέο ΔΣ «να προβεί αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα να μεταδοθούν από τις συχνότητες πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας», ενώ επισημαίνουν πως «όλες οι δομές της ΕΡΤ είναι πανέτοιμες να λειτουργήσουν τάχιστα και ταυτόχρονα».

Εκπλήξεων συνέχεια
ΔΣ από την Καλών Τεχνών και «πολεμικό» δελτίο ειδήσεων

Τρία πρόσωπα-έκπληξη πλαισιώνουν τους Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη στο ΔΣ ως μέλη, αποτυπώνοντας τη δυναμική που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση στο νέο σχήμα: η ανατρεπτική σκηνοθέτις Ελλη Παπακωνσταντίνου, ο πολυγραφότατος συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου και ο αν. πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Τρανός.

Η γυναίκα του ΔΣ είναι σκηνοθέτις με σημαντική διαδρομή σε Ελλάδα και Αγγλία. Εχει δουλέψει σε θέατρα του West End, στο Royal Court Theatre κ.α. κι έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στη Μ. Βρετανία. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway), στο Princeton κ.α. Είχε τη φαντασία να βρει έναν χώρο... ξεχασμένο από τον Θεό και να τον μετατρέψει σε θεατρικό στέκι της Αθήνας. Εκεί κέρδισε το θεατρικό κοινό με παραστάσεις όπου όλα ήταν πιθανά. Το «Βυρσοδεψείο» έχει εθίσει την πόλη στις πιο παρεμβατικές, πολιτικές, πληθωρικά εικονοκλαστικές παραστάσεις.

Πλούσιο βιογραφικό
Ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου είναι ένας από τους πολυγραφότερους Ελληνες συνθέτες, με 101 έργα (μέχρι το 2015) στο ενεργητικό του, για σύνολα μουσικής δωματίου, ορχήστρα και χορωδία, πιάνο, συνθεσάιζερ, κύκλους τραγουδιών. Εχει συνθέσει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, τηλεόραση, χορό.

Με την παλιά ΕΡΤ διατηρούσε πολυετή συνεργασία ως παραγωγός και μέλος της ομάδας προγραμματισμού, επικεφαλής του τμήματος σοβαρής μουσικής της ΕΤ1, μέλος επιτροπής στη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος κ.ά. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ το 2007 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Νίκος Τρανός σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Παρισιού. Διδάσκει Γλυπτική στην ΑΣΚΤ από το 1995 και είναι αν. πρύτανης. Εχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις.

Στον τομέα ειδήσεων
Ο διευθυντής της κυριακάτικης έκδοσης της «Αυγής» Σταύρος Καπάκος, που έχει διατελέσει και προϊστάμενος στο ντεσκ ειδήσεων του Mega, θεωρείται ως επικρατέστερος για τη θέση του διευθυντή Ειδήσεων, ενώ για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ακούγεται έντονα το όνομα του γνωστού πολεμικού ανταποκριτή Πάνου Χαρίτου, ενός ανθρώπου που έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική δημοσιογραφία, με το κύρος και τη μαχητικότητα των ανταποκρίσεών του από εμπόλεμες ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου