Όταν ο Βαλυράκης έδειχνε το σκάνδαλο, τα MME έβλεπαν το δάχτυλο…
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Μέχρι πριν από λίγες μέρες, τα ρεπορτάζ αναφέρονταν στην επιστολή που έστειλε ο Σήφης Βαλυράκης στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θέτοντας εαυτόν στη διάθεσή τους, με την ιδιότητα του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens. Και μετά; Τι έγινε στη συνέχεια; Τι μάθατε σήμερα από τα MME;
Ο Σήφης Βαλυράκης κλήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συνεδρίαση ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης όλων των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Το τι ακριβώς ειπώθηκε εκεί δεν το είδαμε πουθενά γραμμένο, δεν το ακούσαμε στα ραδιόφωνα και φυσικά δεν το παρακολουθήσαμε στα κανάλια. Φαίνεται πως κανένας συνάδελφος δεν το πήρε χαμπάρι, παρότι η συνεδρίαση μεταδιδόταν απευθείας από το Κανάλι της Βουλής.
Μη μας παρεξηγείτε, εντελώς τυχαία πάντοτε. Άλλωστε, η Βουλή έχει μόλις 50 διαπιστευμένους συντάκτες, από κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ιστοσελίδες. Προφανώς οι περισσότεροι ήταν απασχολημένοι και κανείς δεν είδε τίποτα… Ίσως να είναι και οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τους ιδιοκτήτες των μέσων που τους κάνουν να εθελοτυφλούν και να βαριακούνε. Ποιος ξέρει…
Ο Σ. Βαλυράκης, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Αθλητισμού (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996), βουλευτής έως το 2012 και πρόεδρος της εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens, είπε πολλά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρική είδηση.
Όπως το βλέπει κανείς, βέβαια. Ίσως πάλι κεντρική είδηση της μέρας να είναι κάτι άλλο, που σίγουρα κάπου θα πήρε το αυτί σας: ο «καυγάς» μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αντί της είδησης της ημέρας (ή και εβδομάδας), τα κανάλια της διαπλοκής και των εθνικών εργολάβων προτίμησαν να ταΐσουν τους τηλεθεατές τους με το φοβερό και τρομερό «ρεπορτάζ» του «Μεϊμαράκης vs Κωνσταντοπούλου» επειδή άργησε να ξεκινήσει η συνεδρίαση (ναι, για τέτοιο λαβράκι μιλάμε). Ποιο ήταν το θέμα της συνεδρίασης; Σε ποια Επιτροπή έγιναν όλα αυτά; Μα στην ίδια στην οποία ο Βαλυράκης κατέθεσε δύο τρία ψιλοπραγματάκια, από αυτά που αρέσκονται να κρύβουν τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, αλλά από ό,τι φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι ιστοσελίδες.
Εμάς πάντως μας φάνηκαν αρκετά «πιασάρικα» και τα όσα είπε (πιο σωστά: κατήγγειλε) σήμερα ο Σ. Βαλυράκης. Με τη διευκρίνηση ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε τηλέφωνα ή να προβούμε σε κάποια βαριά δημοσιογραφική έρευνα, παραθέτουμε την τοποθέτηση του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής για τη Siemens, όπως την παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση στο Κανάλι της Βουλής: «Είχαμε τεκμηριώσει ως επιτροπή ότι ένα κομμάτι της Siemens λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση (ναι, καλά διαβάζετε, είπε «εγκληματική οργάνωση») και μάλιστα είχαμε τεκμηριώσει ότι το 10% του χρήματος από τις δουλειές της στην Ελλάδα, πήγαιναν σε μαύρο χρήμα και συγκεκριμένα σε πολιτικό προσωπικό. Είχαμε επίσης τεκμηριώσει ότι το 8% πήγαινε σε φυσικά πρόσωπα και το 2% σε πολιτικά κόμματα. Είχαμε κάποιες θετικές ψήφους για να κάνουμε παραπομπές, αλλά δυστυχώς όχι αρκετές». Αξίζει να καταγραφεί ότι η ζημιά που δημοσίου, από την Siemens στην ελληνική αγορά, υπολογίστηκε σε 2 δις ευρώ.
Σε μια χώρα με κανονική δημοσιογραφία και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, η κατάθεση του Βαλυράκη θα συνιστούσε ένα πραγματικά γιγαντιαίο δημοσιογραφικό θέμα. Διότι δεν έχει σημασία αν το γνωρίζαμε ή πόσοι το γνωρίζαμε ή τι από όλα αυτά που υποψιαζόμασταν είναι αλήθεια, σημασία έχει τι λέει και ποιος το λέει. Και ο Σ. Βαλυράκης είναι ο πρόεδρος της προηγούμενης εξεταστικής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που μελέτησε τα στοιχεία και τις καταθέσεις για την υπόθεση της Siemens.
Εις μάτην… Στην Ελλάδα της δημοσιογραφίας των παπαγάλων, την ώρα που κατηγορούνται ευθέως πολιτικοί και κόμματα για μίζες και κουκούλωμα, προέχει ο καυγάς της νυν και του πρώην Προέδρου της Βουλής. Ίσως γιατί ο καυγάς για το… πάπλωμα ήταν ιδιαιτέρως βολικός για τα κανάλια. Διότι ποιοι κατηγορούνται επί της ουσίας; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το σύστημα που επιμελώς έχτιζαν στη χώρα για τόσες και τόσες δεκαετίες.
Στο παράλληλο δημοσιογραφικό σύμπαν της ελληνικής δημοσιογραφίας, τα κανάλια των επιλεκτικών ευαισθησιών παίζουν τις τελευταίες ημέρες σε… λούπα τη δήλωση της Μιράντας Ξαφά, ότι αν δεν πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ θα γίνουμε Ζιμπάμπουε… Είναι πιασάρικη, όσο να πεις, ως δήλωση. «Πουλάει» που λένε στην πιάτσα.
Δυστυχώς όμως σε θέματα ελευθεροτυπίας, ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας του τύπου, η Ζιμπάμπουε αρχίζει να μοιάζει παράδεισος …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου