Ιθαγένεια και ελληνοφρένεια
Παρά την άνετη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις διαφορετικές σκοπιές απ' όπου του ασκούν κριτική τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η επιχειρηματολογία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, του τελευταίου δηλαδή υπερασπιστή της ελληνικότητας του αίματος, είναι αναμενόμενη, γι' αυτό και δεν αξίζει να της αφιερώσει κανείς χρόνο. Αν όμως η ομολογημένη βιολογική εκδοχή του ελιτισμού και του εθνικισμού που πρεσβεύει είναι, όπως παντού στην Ευρώπη, μειοψηφική και εύκολα απαξιώσιμη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες "ποικιλίες" του είδους που συνομιλεί, αυτές δηλαδή που συγχέονται με την ασφάλεια και έχουν τη βάση τους στον πολιτισμό.
Τον τόνο δίνει εδώ αναμενόμενα η Ν.Δ., ήδη με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. Με διαδοχικές λαθροχειρίες, η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει από το πουθενά τους πρόσφυγες με τους μετανάστες -για την ακρίβεια τους λαθρομετανάστες- και όλους μαζί με τα παιδιά που καταχρηστικά αποκαλούμε "μετανάστες δεύτερης γενιάς", ενώ πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. "Τα όσα μεθοδεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ιθαγένειας", δήλωνε προ ημερών ο Κώστας Καραγκούνης, "αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση στους λαθρομετανάστες να εγγράψουν το παιδί τους στην πρώτη Δημοτικού και αυτόματα να πάρουν άδεια διαμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους". Τίποτα πιο ψευδές από αυτό. Όμως, αυτός ο "κίνδυνος", να αλλοιωθεί δηλαδή ο εθνικός κορμός απ' ό,τι η Ν.Δ. λογίζει ως κενό ασφάλειας -την παράτυπη μετανάστευση-, είναι που κινητοποιεί τα στελέχη της σε περιοδείες ανά τα νησιά, ώστε να καταγγελθεί η νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δύο πράγματα κρύβουν οι εν λόγω λαθροχειρίες: Πρώτον, ότι μόνο μια ανοιχτή πολιτική ιθαγένειας μπορεί να μειώσει τον μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας σε απόλυτους αριθμούς. Δεύτερον, ότι ο καταγγελλόμενος "νεωτερισμός" της κυβέρνησης όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική είναι απλώς η εφαρμογή του νόμου: η απαγόρευση των παράνομων επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια σύνορά της, γιατί κοστίζουν ζωές.
Η ακροδεξιά διολίσθηση της Ν.Δ. δεν αποτελεί βεβαίως είδηση: ο Αντώνης Σαμαράς έκανε σκοπό της ζωής του την ακύρωση του προηγούμενου νόμου για την ιθαγένεια, τον οποίο δεν έπαψε ποτέ να συνδέει προπαγανδιστικά με την παράτυπη μετανάστευση, εκμεταλλευόμενος γι' αυτό ακόμα και το μακελειό στο "Charlie Hebdo". Λίγο διαφορετικά είναι τα πράγματα με το Ποτάμι, που σε αυτά φροντίζει να τονίζει την κεντρώα τοποθέτηση, ανάμεσα στα "ανοιχτά σύνορα" (που υποτίθεται ότι επιδιώκει η Αριστερά) και τις ακροδεξιές κορώνες της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής. Για το είδος του Κέντρου που εκπροσωπεί το Ποτάμι, ο αποκλεισμός οφείλει να θεμελιώνεται σε πιο εκλεπτυσμένη βάση: την πολιτισμική. Ζητώντας η ιδιότητα του πολίτη να αποδίδεται στο τέλος του Δημοτικού, το Ποτάμι υπερασπίζεται την "κοινωνική συνοχή που εξασφάλισε ο Πολιτισμός και η Παιδεία μας". Το επιχείρημα δεν θα μπορούσε φυσικά να σταθεί στην περίπτωση ενός ελληνόπαιδα "κατά το γένος". Και είναι ενδεικτικό ότι η όμορη Δράση διαφοροποιείται, ζητώντας "από τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις" την ανεπιφύλακτη υπερψήφιση της σχετικής διάταξης ως έχει: με το σημερινό του σκεπτικό, το Ποτάμι θα έπρεπε λογικά να καταψηφίσει τον νόμο του 2010.
Αφήνω στο τέλος τις αιτιάσεις του ΚΚΕ. Γιατί ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζει φλας αριστερά για να στρίψει δεξιά, η αιτιολόγηση της ψήφου "παρών" είναι απλώς κραυγαλέα. "Οι προϋποθέσεις που βάζει το σχέδιο νόμου [αποκλείουν] πολλά παιδιά", εξηγεί ο Χρήστος Κατσώτης - επιμένοντας ωστόσο, πίσω κι απ' το Ποτάμι, στην "αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση". Η αντίφαση βεβαίως βγάζει νόημα: από τη μία δηλώνει την "ταξικότητα" της αντικυβερνητικής διάθεσης, από την άλλη επιτρέπει στο κόμμα να μην αποκόπτεται από τον εθνικό κορμό. Στην ίδια λογική, εξάλλου, το ΚΚΕ προειδοποιεί για την επικείμενη αντιλαϊκή συμφωνία - σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πιθανή έξοδος από το ευρώ θα σημάνει ίδια και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου