Προς τους αιτούντες την άμεση σύγκληση της Κ.Ε.
Του Πάνου Τριγάζη*
Επί της αρχής συμφωνώ μαζί σας. Η ΚΕ πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό. Θα έλεγα ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις:
Πρώτη παρατήρηση: Δεν ξέρω πόσες / πόσοι από εσάς υπογράψατε το κείμενο «μετά λόγου γνώσεως και κατόπιν ωρίμου σκέψεως». Δεν διανοούμαι να αμφισβητήσω το πολιτικό σας κριτήριο, κάτι θα ξέρει το κόμμα, για να σας έχει εκλέξει στο ανώτατο μετά το συνέδριο βουλευόμενο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλη ευκαιρία θα συζητήσουμε κατά πόσο έχουμε κατακτήσει την αξιοκρατία στην εκλογή των κεντρικών μας οργάνων, αν οι σχετικές μέθοδοι και πρακτικές υπηρετούν την οικοδόμηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού αριστερού κόμματος.
Δεύτερη Παρατήρηση: Δεν αντέχω στον πειρασμό να μη ρωτήσω γιατί δεν ζητήσατε- όλοι σας ή ορισμένοι εξ’ υμών – την σύγκληση του οργάνου σε άλλες περιπτώσεις , πχ όταν η κυβέρνηση και η Βουλή ελάμβαναν την μείζονα πολιτική απόφαση της διενέργειας δημοψηφίσματος, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού. Αλήθεια, δεν σας είχε απασχολήσει τότε το ενδεχόμενο να επικρατήσει το «ΝΑΙ», με πιθανή συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης. Ποιος στην περίπτωση αυτή θα αναλάμβανε την ευθύνη; Θα ρίχναμε τον «λίθο του αναθέματος» στον Αλέξη Τσίπρα ;
Τρίτη Παρατήρηση: Δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογικά ορθό να ζητάτε συνεδρίαση της ΚΕ, προδικάζοντας με το κείμενο σας και την απόφαση που θα ληφθεί. Θεωρείτε ότι θα είναι σύμφωνη με την δική σας θέση της συλλήβδην της απόρριψης της συμφωνία των Βρυξελλών; Γιατί δεν περιμένετε να εισηγηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, που ας μη ξεχνούμε ότι είναι απευθείας εκλεγμένος από το συνέδριο ; Γιατί να μην διεκδικήσετε συνθετική εισήγηση της ΠΓ , ώστε να αποτραπεί η διάσπαση; Εκτιμώ ότι εισάγετε πρωτότυπη αντίληψή για τον εσωκομματικό διάλογο και τη σύνθεση των πολιτικών απόψεων, που αποτελεί θεμέλιο ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέταρτη Παρατήρηση: Αν δεν κάνω λάθος, το καταστατικό ορίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα των μελών του». Γιατί, λοιπόν δεν προτείνετε την προσφυγή στη βάση μέσω δημοψηφίσματος, όπως απαιτεί το καταστατικό για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις;
Πέμπτη Παρατήρηση : Πολλοί εξ’ υμών, κυρίως βουλευτές, επικαλείσθε, και μάλιστα από τηλεοράσεως, την παραβίαση συνεδριακών αποφάσεων του κόμματος. Όμως, δεν θυμάμαι μεταξύ των αποφάσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης να είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν – όχι και τόσο ‘’μπαρουτοκαπνισμένοι’’- δικαίωμά τους να αμφισβητούν, εκτός τόπου και χρόνου, την κομματική αυτή θέση, την οποία υποστηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Φαίνεται, ότι την περίπτωση αυτή, η λαϊκή βούληση δεν μετράει.
Έκτη Παρατήρηση: Εδώ και χρόνια – αν θυμάμαι καλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τη θέση για μείωση κατά 50% των στρατιωτικών δαπανών της χώρας μας. Γιατί τώρα ορισμένοι δηλώνουν ότι «δεν θα επιτρέψουμε τον μονομερή αφοπλισμό της χώρας» . Δεν ενοχλήθηκαν οι αντιμιλιταριστές από την δήλωση αυτή, την οποία δεν έκανε ούτε ο Πάνος Καμμένος. Τέλος, με όλον τον σεβασμό, θα ήθελα στην επιστολή σας για την σύγκληση της ΚΕ να είχατε επικαλεστεί και την Συνεδριακή απόφαση , που λέει ότι οι θέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη διάθεση του κόμματος. Κάποιοι εξ υμών, που είστε και βουλευτές, έχετε δηλώσει ότι δεν προτίθεστε να παραδώσετε την βουλευτική σας έδρα.
Μπορεί κάποιοι να πουν ότι επιχειρώ να σας κάνω μαθήματα, να ρωτήσουν με ποιο δικαίωμα το κάνω αυτό. Απαντώ συνοπτικά και αν χρειαστεί, θα επανέλθω. Το κάνω, με το δικαίωμα που μου δίνει η σχεδόν μισού αιώνα θητεία μου στο κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα από τα πολύ δύσκολα χρόνια της χούντας. Το κάνω, με το δικαίωμα που μου δίνει η αδιατάραχτη προσήλωση μου στις συλλογικές αποφάσεις και η μη εμπλοκή μου σε εσωκομματικές «συντεχνίες». Στάση, που μου έχει στοιχίσει την μη εκλογή μου σε ανώτατες κομματικές θέσεις, παλαιότερα ( επί Κωνσταντόπουλου), στην ΠΓ του ΣΥΝ και πιο πρόσφατα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποιοι με χαρακτήριζαν «ατασικό» για να μη με ψηφίσουν. Το κάνω, με το δικαίωμα που μου δίνει το γεγονός ότι προσωπικά, δεν έχω προσχωρήσει αλλά ανήκω στην αριστερά – ελπίζω δια βίου – λόγω της ταξικής μου προέλευσης και του γεγονότος ότι από την ηλικία των δέκα ετών, υπήρξα εργαζόμενος μαθητής και στην συνέχεια φοιτητής κάνοντας νυχτέρια σε εστιατόρια και βενζινάδικα για την επιβίωση και την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Ίσως πουν κάποιοι, ότι ο θέσεις και η γνώμη μου υπαγορεύονται από το γεγονός ότι είμαι επαγγελματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Του διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος. Όταν μου ζητήθηκε από το ΚΚΕ να το υπηρετήσω ως επαγγελματικό στέλεχος, άφησα διευθυντική θέση σε μεγάλη τουριστική εταιρεία του Λονδίνου.
*Ο Πάνος Τριγάζης είναι ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου