Δεν συμμετέχει το ΔΝΤ χωρίς γενναία ελάφρυνση του χρέους
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ»
Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι δανειστές εργάζονται σε μια λύση που προβλέπει τον περιορισμό της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου Πόλ Τόμσεν, δήλωσε χθες από τη Λίμα του Περού ότι δεν ξεκίνησε καν η λεπτομερής συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τόνισε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας με ακρίβεια τις θέσεις του Ταμείου, όπως εκφράστηκαν τον περασμένο Ιούλιο.
«Θεωρούμε», είπε, «πως το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί σε σημείο υψηλότερο του 200% του ΑΕΠ και είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Θεωρούμε πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς την ελάφρυνσή του», τόνισε και πρόσθεσε:
«Είδα όντως δηλώσεις από διαφόρους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά η συζήτηση δεν έχει ακόμη η ξεκινήσει . Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιες λεπτομέρειες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν στο μυαλό τους».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.
Είναι βέβαιο πως το ΔΝΤ επιμένει στην πραγματοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό αναμένεται να τονίσει την Κυριακή κ. Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Περού. Θα λάβει μέρος στη χρηματοδότηση εάν οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της μόνον με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Απαιτείται ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, που θα γίνει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη θέλει να παράσχει ελάφρυνση επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να δούμε ως λύση μόνον μια εξαιρετικά μεγάλη επέκταση τόσο της περιόδου χάριτος όσο και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων σε σχέση με το που βρισκόμαστε σήμερα .Αυτή η συζήτηση ωστόσο θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο οποίο συμφώνησε η Ελλάδα τον Αύγουστο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θα επαναφέρει, είπε, σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής.
Όμως, ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι «εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα ακόμη», και μίλησε για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις αλλαγές στο δημοσιονομικό τομέα. «Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Καλωσορίζω τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα», τόνισε.
Μιχάλης Ιγνατίου
Μήνυμα για μείωση και από τις ΗΠΑ
Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσής του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ο κ. Λιου συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διορισμό του εκ νέου στο αξίωμα και επαίνεσε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου για να προχωρήσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες να προληφθούν νέα δεινά μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής αντίδρασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου