Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Παπαφλέσσας και το Παπάφειο

Πώς τα φέρνει η ζωή. Ο τηλεπαπάς που κάνει λειτουργία με τις κάμερες των καναλιών αναμμένες, τώρα θέλει σκοτάδι γιατί «είναι ευαίσθητο το θέμα».

Ο Παπαφλέσσας και το Παπάφειο

 του Νίκου Μωραΐτη
Αξίζει να διαβαστούν οι παρακάτω γραμμές μία προς μία:
«Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώμη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρονούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό».

Είναι τμήμα της ανακοίνωσης του Άνθιμου για τα γεγονότα στο Παπάφειο. Και η υπόλοιπη, στο ίδιο μήκος κύματος.
Στεγνή – ή, για να μιλήσει κανείς με λόγια που θα αρέσουν περισσότερο σε ένα μητροπολίτη, θεόστεγνη. Αν εκκλησία σημαίνει αγάπη, τότε Άνθιμος σημαίνει πολιτική. Γιατί αυτή η ανακοίνωση έχει τόσο συναίσθημα απέναντι στην κακοποίηση ενός παιδιού όσο και το χαρτί του ΕΝΦΙΑ, του Φόρου Εισοδήματος, του ΟΑΕΕ ή μία εσωτερική ανακοίνωση για την απεντόμωση που θα διεξαχθεί σε μερικές ημέρες στο κτήριο του τάδε υπουργείου.
Δεν υπάρχει αγάπη, γιατί τον Άνθιμο φαίνεται ότι δεν τον νοιάζει το παιδάκι και κανένα παιδάκι. Τον νοιάζει να μη δοθεί έκταση στα ΜΜΕ, να μη λερωθεί το ράσο του από το «περιστατικό».
Δεν υπάρχει αγάπη, γιατί τον Άνθιμο πιθανότατα ποτέ δεν τον ένοιαξε η αγάπη. Ο άμβωνάς του είναι διχαστικός εδώ και δεκαετίες. Οι ξένοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι αριστεροί, όλοι έχουν περάσει από τα πύρινα χείλη αυτού του θλιβερού κατάλοιπου της μεσαιωνικής εκκλησίας.
Είναι λαλίστατος για το ποιο δήμαρχο θα βγάλει η Θεσσαλονίκη, ποιο κόμμα θα ψηφίσει η «συμβασιλεύουσα», αν θα ρίξει «ναι» στο δημοψήφισμα. Όταν όμως φτάσει η επικαιρότητα στα του οίκου του, ο Παπαφλέσσας αφήνει τη σημαία της (κατά τη γνώμη του) επανάστασης και κηρύττει τη σιωπή. Πώς τα φέρνει η ζωή. Ο τηλεπαπάς που κάνει λειτουργία με τις κάμερες των καναλιών αναμμένες, τώρα θέλει σκοτάδι γιατί «είναι ευαίσθητο το θέμα».
Αλήθεια, πόσο υποκριτικό το να επικαλείσαι τη λέξη ευαισθησία, όταν το κήρυγμα όλης σου της ζωής είναι χτισμένο πάνω στο μίσος και τη μισαλλοδοξία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου