Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Μπορούμε;

Μπορούμε;

Γιώργος Μουργής
PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
Στη διάρκεια του πυκνού πολιτικού χρόνου που μας πέρασε, επιβεβαιώθηκε ότι η ιστορική στιγμή λειτούργησε σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στο εγχείρημα της διακυβέρνησης.


Τα σκληρό πακέτο μέτρων που επιβλήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο χωρίς τη δυνατότητα ευκταίας ή εναλλακτικής λύσης από μέρους της χώρας μας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ήταν η βασική αστοχία. Πρόκειται για έναν εκβιασμό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό τον εκβιασμό από το πολιτικό (εσωτερικό κι εξωτερικό) νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ο λαός όχι μόνο τον απέρριψε αλλά αναγνώρισε τη σχέση της μιντιακής οικονομικής διαπλοκής και των εντεταλμένων πολιτικών εκπροσώπων της. Η συμφωνία πιστοποιεί τη πεντάχρονη σκληρή λιτότητα,που συνέβαλλε στην ανθρωπιστική κρίση-ανθρωποθυσία με τη συνέχιση της το νέο χρόνο. Οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν στον ατελέσφορο δρόμο που χαράζεται και έρχεται σε ευθεία ρήξη με την κοινωνία και τον λαό. Αν δεν συνοδευτεί δε με τη δέσμευση διαγραφής μέρους του χρέους, κινδυνεύει άμεσα να ακυρωθεί το εγχείρημα της κυβερνώσας αριστεράς.

Χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς κοινωνικά ισοδύναμα που θα εγγυούνται την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ξήλωμα του μιντιακού κράτους εργολαβίας, χωρίς αποξήλωση κάθε μηχανισμού διαφθοράς και διαπλοκής το στοίχημα δεν θα είναι η αριστερή παρένθεση αλλά ο αυτοεξευτελισμός μας. Ο αυτοεξευτελισμός του αγώνα που δώσαμε με σύμμαχο το λαό ενάντια στην φαυλοκρατία, στο πελατειακό κράτος, στην ηγεμονία των καναλαρχών ενάντια στα παράκεντρα που εξυπηρετεί το βαθύ κράτος της εξουσίας.

Χρειάζονται άμεσα ισοδύναμα κοινωνικά μέτρα,ανακούφισης που επιβάλλεται να παρθούν, όπως ακριβώς προγραμματίζεται πριν και μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, εξυπηρετεί το λαϊκό αίσθημα και σηματοδοτεί την παραμονή στην κυβέρνηση όχι σαν αυτοσκοπό ή φιλοδοξία καιροσκόπων αλλά σαν συλλογικό υποκείμενο για να επανέλθει η χώρα σε συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας, οικονομικής δικαιοσύνης και ελπίδας με γνώμονα το ηθικό, πολιτικό κι αριστερό πρόσημο και πλεονέκτημά του.

Η βούληση της ριζοσπαστικής αριστεράς για το νέο δεν ξεπουλιέται, ούτε εγγράφεται ως υποθήκη στο όνομα του παλιού. Αποτελεί παρακαταθήκη της χώρας και της νέας γενιάς,τα θεμέλια της οποίας καλείται να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές συμμαχίες στο νότο και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Είμαστε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα αυτά σε μια αποσαθρωμένη Ευρώπη όπου το κυρίαρχο αιτούμενο στο όνομα του ευρώ είναι η μετατροπή της χώρας σε ένα αποικιακό προτεκτοράτο στο μαλακό γεωπολιτικό υπογάστριο της νοτιοανατολικής Ευρώπης; Κι αν είμαστε πολιτικά κρίνοντας, μπορούμε;

Ας σταθούμε με ευθύνη δίπλα στην επιλογή της ριζοσπαστικής αριστεράς και της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην εγκαταλειφθεί το διακύβευμα του προγράμματος μας στο βάθος της τετραετίας. Η ιστορική ευκαιρία είναι στα χέρια μας. Ας την εγγυηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα.

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα αλλά τον ίδιο τρόπο, τους ίδιους σκοπούς τότε δεν οδηγείται μόνο η χώρα στα βράχια αλλά η ελπίδα και η αξιοπρέπεια ολόκληρης της κοινωνίας στον πάτο της θάλασσας. Ας μη το επιτρέψει ο νεώτερος στη πολιτική ιστορία της χώρας και πρώτος αριστερός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου