Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ψωμιάδης με πολιτικά

Ψωμιάδης με πολιτικά

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη*
Όσο κι αν φαίνεται κάπως παράξενο, οι αντιδράσεις κατοίκων και παραγώντων της αυτοδιοίκησης στην κατασκευή Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στην περιοχή των Διαβατών αλλά και γενικότερα οπουδήποτε αλλού, σχετίζονται με τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και την μετά την εκλογή του Μητσοτάκη εποχή, όπου μέσα στο ίδιο κόμμα θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να συνυπάρξουν μετριοπαθείς κεντροδεξιοί και λεπενικού τύπου ακροδεξιοί. Ο άνθρωπος – γέφυρα σε αυτήν την ιστορία είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που μετά την αποτυχία του στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και το πολιτικό μετατραυματικό σοκ που υπέστη, καθώς πράγματι πίστεψε ότι θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, τώρα προσπαθεί να αναγεννήσει την «Μακεδονική Φάλαγγα» της Δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα και να πιάσει το νήμα από εκεί ακριβώς που το άφησε ο πρώην «μακεδονάρχης» της παράταξης, Παναγιώτης Ψωμιάδης αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Προφανώς η κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων σε μία περιοχή που η Χρυσή Αυγή κατέγραψε το τρίτο/τέταρτο μεγαλύτερο πανελλαδικό ποσοστό της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είναι τουλάχιστον αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις. Προφανώς κάποιοι κάτοικοι… τσίμπησαν το δόλωμα στο ρατσιστικό αγκίστρι σε ότι αφορά την υποβάθμιση του τόπου τους, που πράγματι είναι απόλυτα υποβαθμισμένος από κάθε άποψη και κυρίως περιβαλλοντικά. Προφανώς πολλά πράγματα, αλλά στην περίπτωση μας είναι ξεκάθαρο ότι ο παραλίγο… πρωθυπουργός με τη στάση του δίνει αέρα στις αντιδράσεις που αποτελούν ντροπή σκέτη για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα για μία περιοχή, στα δυτικά της πόλης, που σε γενικές γραμμές δεν υπήρχε στο χάρτη πριν από τον ερχομό των προσφύγων από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Εντάξει, κάποιος/κάποια θα ήταν παράλογος/παράλογη αν περίμενε ότι ο Τζιτζικώστας θα είχε μία στάση ανάλογη με αυτήν της Δούρου στο προσφυγικό, αλλά εδώ μιλάμε για ξενοφοβικές εξαλλοσύνες καθώς έφτασε στο σημείο να προτείνει οι πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, στην περίπτωση που κλείσει το βαλκανικό πέρασμα, να εγκατασταθούν κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών/Θεσσαλονίκης…. 

Απέναντι στο τζιτζικωστέικο, στην «αδελφή παράταξη» - σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη – της Χρυσής Αυγής και στον μητροπολίτη Άνθιμο, που φοβάται τη μόλυνση της Θεσσαλονίκης από άλλους πολιτισμούς, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Γιατί όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς πατρίδα και γιατί αυτά δεν είναι απλά και μόνο ωραία λόγια για όλους εμάς που έχουμε προσφυγική καταγωγή. Είναι… κατανοητή η οργή της τοπικής ΕΛΜΕ και του τοπικού Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά είναι εντελώς ακατανόητο γιατί δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία στα Διαβατά, όταν γονείς των μαθητών τους λένε ότι θα πάρουν τις καραμπίνες με το που έρθει το πρώτο λεωφορείο με πρόσφυγες. Είναι επίσης… κατανοητή η αγωνία των αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης για να σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης στα δίκαια μπλόκα της αγροτιάς (υποθέτω και της Μανωλάδας) αλλά είναι εντελώς ακατανόητη η παράλυση τους απέναντι στη μεγαλύτερη ρατσιστική κινητοποίηση που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτά για αρχή, αλλά τες πα, το θέμα είναι να πάψει η ντροπή.

*Ο Θεόφιλος Σιχλετίδης είναι ένας από τους Δύο Λύκους: Καθημερινά, 1 με 2 το μεσημέρι, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου