Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Επιστροφή στις... δεξιές ρίζες για τη ΝΔ και το άγχος του Κυριάκου

Επιστροφή στις... δεξιές ρίζες για τη ΝΔ και το άγχος του Κυριάκου

Μια παράξενη σύμπτωση: Το σκοπιανό που έφερε την πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε εικοσιτρία χρόνια μετά η αφορμή για τη στροφή του γιου του, ως προέδρου της ΝΔ, από το άνοιγμα στο κέντρο στην κολακεία της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του.

Η ταχύτητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίστηκε με τουςΑΝΕΛ στο αίτημα για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα, λόγω “Μακεδονίας” και παρά τη συγνώμη του για την παραδρομή, εξέπληξε ακόμη και τους έμπειρους της παράταξής του.

Η απομάκρυνση του Φ. Κρανιδιώτηγια το κήρυγμα μίσους και τα “κυπαρίσσια” ήταν μια κίνηση άμβλυνσης των εντυπώσεων για διολίσθηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη λογική της δεξιότερης δεξιάς από τη στιγμή που φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταρρεύσει λογω σύγκρουσης Καμμένου-Μουζάλα. Ωστόσο, αυτό που μένει είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πολύ εύκολα εγκατέλειψε τις εξαγγελίες για μετριοπάθεια, εκσυγχρονισμό και διεύρυνση προς τον μεσαίο χώρο ενώ έδειξε ότι αυτά που τον ενώνουν με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη είναι περισσότερα από την προεκλογική τους συμμαχία στη μάχη για την αρχηγία εναντίον του Ευ. Μεϊμαράκη.

Οι γαλάζιες αγωνίες

Οπως όλα δείχνουν, ο αρχηγός της αξιωματικής ανιπολίτευσης που μέχρι τώρα διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του ότι δεν βιάζεται να γίνουν εκλογές, έχει αλλάξει στάση και άποψη. Βιάζεται και μάλιστα πολύ. Η αιτία βρίσκεται, πιθανώς, στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η δυναμική που ανέπτυξε στην αρχή υποχωρεί διαρκώς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανησυχία στο επιτελείο του για το πώς θα διατηρηθεί η εντύπωση ότι η αλλαγή ηγεσίας ευνοεί τη ΝΔ.

Επιπλέον, η στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα από τους Ευρωπαίους εταίρουςπροκαλεί αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει και πολλά να πει για να αποδομήσει τον Α. Τσίπρα όταν η ισχυρότερη πολιτικός της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς Α. Μέρκελ δείχνει σεβασμό στον Ελληνα πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, η ΝΔ δέχεται πίεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξει στη Βουλή τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και όσο δεν το κάνει τόσο θαμπώνει η ευρωπαϊκή της εικόνα. Συναφής είναι η ανησυχία ότι αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της αξιολόγησης μετά θα έχει τον πολιτικό χρόνο να επουλώσει τα τραύματα από την υλοποίηση ενός επώδυνου προγράμματος προσαρμογής.

Εξάλλου στο εσωτερικό της ΝΔ οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχουν εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις τους, απλώς περιμένουν. Είναι τυχαίο ότι η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ντ. Μπακογιάννη σιώπησε και δεν πήρε πάνω της το αίτημα για παραίτηση του Γ. Μουζάλα δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

Στροφή στο heavy metal

Η εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί είναι ότι την προσεχή Τρίτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ξεσπαθώσει. Ομως, την κριτική στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου την έχει πάρει πάνω του το ΠΑΣΟΚ, ενώ και στο θέμα Παπαγγελόπουλου ο Ευάγγελος Βενιζέλοςτοποθετήθηκε πολύ πιο επιθετικά από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς που θα συζητηθούην δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον πρόεδρο της ΝΔ που κουβαλά παλιές αμαρτίες του κόμματός του (λίστες, δωρεάν τηλεοπτικές συχνότητες κοκ).

Σε κάθε περίπτωση για τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει σημασία να κάνει μια καλή εμφάνιση στη Βουλή απέναντι στον Α. Τσίπρα γιατί, διαφορετικά, δεν είναι λίγοι όσοι εντός του κόμματός του περιμένουν την ευκαιρία να αναστενάξουν δημόσια που το κόμμα τους δεν ανακάμπτει παρά τη φθορά της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου