Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μην τον «παραιτήσεις»!


 Μην τον «παραιτήσεις»!

Του Νίκου Μωραΐτη
Τρεις μορφές υποκρισίας -εθνικιστική, πολιτική, δημοσιογραφική- ενώνονται στην υπόθεση Μουζάλα. Γι' αυτό θα είναι βαθιά απογοητευτικό αν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί το αίτημα για αποπομπή του.

Υποκρισία Νο1 – η πολιτική.

Ο αλήστου μνήμης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πριν από 23 χρόνια, «χάρισε» το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς. Ο κυνισμός του γνωστός, και έτσι κυνικά είχε απαντήσει και στο συγκεκριμένο θέμα: «Σε δέκα χρόνια θα το έχομε ξεχάσει».
Σήμερα, ο γιος του έρχεται και λέει ότι «είναι επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα», επειδή ο υπουργός μπερδεύτηκε και είπε τη FYROM όπως -δυστυχώς- τη λέει όλη η υφήλιος εκτός από εμάς, εξαιτίας της πολιτικής του πατέρα του.

Υποκρισία Νο2 – η δημοσιογραφική.

Ο Παύλος Τσίμας πήρε συνέντευξη από το Γιάννη Μουζάλα και, όταν ο δεύτερος ανέφερε τα Σκόπια εκ παραδρομής ως «Μακεδονία», ούτε τον διόρθωσε, ούτε του έκανε την ερώτηση που θα υπέβαλε κάθε πρωτοετής σπουδαστής της δημοσιογραφίας: «γιατί χρησιμοποιείτε αυτό τον όρο;». Το σιγανό ποταμάκι της Διαπλοκής ήξερε τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη την ώρα. Αν έκανε τη σωστή ερώτηση, ο Μουζάλας θα διόρθωνε το λάθος του – πιθανώς μάλιστα να ζητούσε από το δημοσιογράφο να ξαναγυρίσουν το συγκεκριμένο απόσπασμα, αφού η εκπομπή μαγνητοσκοπούνταν. Αφήνοντας όμως τα πράγματα ως είχαν, ο Τσίμας ήξερε ότι προκαλούσε αυτό που ήθελε ο ίδιος, το κανάλι του, οι εντολείς του: κυβερνητική κρίση. Προσωπικά, το έχω ξαναγράψει: ο Τσίμας δεν είναι παρά ένας Πρετεντέρης που δεν φωνάζει. Ξέρει εξίσου καλά από προπαγάνδα, από τον καιρό που αποτελούσε δημοσιογραφικό δεκανίκι του Σημίτη με τους ομοίους του. Παλιά του τέχνη κόσκινο.

Υποκρισία Νο3 – η εθνικιστική.

Ο Πάνος Καμμένος θυμήθηκε το πατριωτικό του προφίλ. Θυμήθηκε, μάλλον, ότι αυτό το προφίλ τού φέρνει ψήφους. Στρατιωτικούς, απόστρατους, στρατόκ…λους και όσους ακόμη υπερπατριώτες αδυνατούν να καταλάβουν ότι η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων είναι εδώ και χρόνια χαμένη για την ελληνική πλευρά, ακριβώς λόγω των υπερβολών αυτών των… πατριωτών. Η καραδεξιά της ΝΔ συντάχθηκε ήδη με τον Πάνο Καμμένο και από κοινού κήρυξαν τον πόλεμο στον υπουργό που αναγνώρισε αμέσως το λάθος του – χρησιμοποιώντας μάλιστα την αυτοκριτική λέξη «γκάφα».

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι εδώ έχουμε να κάνουμε (πάλι) με σύγκρουση δύο κόσμων: ο κανονικός κόσμος του 2016 κόντρα στο πιο αναχρονιστικό αλλά και υποκριτικό κομμάτι του συλλογικού εαυτού. Θα είναι βαθιά απογοητευτικό αν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί το αίτημα για αποπομπή Μουζάλα. Ξέρουμε ότι δεν είναι μόνος, ξέρουμε ότι εξ' ανάγκης συγκυβερνά με τον Καμμένο. Μία υποχώρηση όμως στις απαιτήσεις του δεν θα είναι στην προκειμένη περίπτωση μία κίνηση καλής θέλησης του μεγάλου εταίρου προς το μικρό, αλλά μία υποχώρηση της νεωτερικότητας προς όφελος του Μεσαίωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου