Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Eurogroup: Πέντε διαφορετικά κείμενα στο τραπέζι για συμφωνία

Eurogroup: Πέντε διαφορετικά κείμενα στο τραπέζι για συμφωνία

Σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να ανταλλάξει το «φύλλο» του προληπτικού αλλά μόνιμου εφεδρικού μηχανισμού με το «φύλλο» της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να μετατραπεί το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Real News», στο τραπέζι του Eurogroup τη Δευτέρα θα υπάρχουν πέντε διαφορετικά κείμενα. Τα δύο αποτελούν παραλλαγές του μηχανισμού για τη λήψη των εφεδρικών μέτρων και τα άλλα τρία διαφορετικές εκδοχές της λύσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο πρώτα κείμενα για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων διαφέρουν ως προς το εξής:

Το πρώτο μοιάζει πιο πολύ με μηχανισμό αλλά προβλέπεται να ενεργοποιείται συχνότερα. Για παράδειγμα εάν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανά μήνα ή τρίμηνο δείχνουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί στόχοι, τότε θα ξεκινά η εξοικονόμηση από μία σειρά κωδικών.

Το δεύτερο κείμενο είναι πιο περιγραφικό (μοιάζει με λίστα μέτρων), αλλά αφήνει στην κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο να καθυστερήσει την ενεργοποίηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην πράξη μία τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να ανοίξει πριν από την άνοιξη του 2017, με τα μέτρα να ενεργοποιούνται το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρώτη εκδοχή του μηχανισμού αποτελεί παραλαγή με διορθώσεις της πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στον Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα. Η δεύτερη πρόταση έχει ετοιμαστεί πάνω στο σχέδιο της αρχικής ελληνικής μετά τη συζήτηση στο Euroworking Group.

H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως προτιμά την πρώτη που δεν είναι περιγραφική και δεν προϋποθέτει την νομοθέτηση κάποιας λίστας, αλλά δεν συμφωνεί με τον άμεσο χαρακτήρα του ελέγχου και της επιβολής.

Οι προτάσεις για το χρέος

Σε ότι αφορά τις τρεις προτάσεις για το χρέος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αποτελούν τρεις παραλλαγές μιας εκτίμησης για την πορεία του χρέους στο χρόνο, στην βάση τριών πιθανών μακροοικονομικών σεναρίων σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα πλεονάσματα.

Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν:

Στην πρώτη εκδοχή, τη μεγάλη επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά μικρό βάθος εξομάλυνσης της πληρωμής των επομένων ετών.

Στη δεύτερη, μικρή επέκταση της περιόδου χάριτος και βαθύτερη εξομάλυνση των πληρωμών, αλλά και πάλι όχι έως στο τέλος της περιόδου ωρίμανσης των δανείων.

Στην τρίτη εκδοχή, διατήρηση της περιόδου χάριτος και εξομάλυνση όλων των δανείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου