Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πόσος είναι ο λαός; 2 ή 3,1%

Πόσος είναι ο λαός; 2 ή 3,1%

του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ
Η κατάθεση του εκλογικού νόμου προκάλεσε μια γενική σύγχυση: η Ν.Δ. μην αντέχοντας νέα ήττα, ισχυρίζεται ότι θα είναι πρώτο κόμμα, άρα επιμένει στον εκλογικό της νόμο, το ΠΑΣΟΚ κοντεύει να πάθει ναυτία από τις ταλαντεύσεις του, Σταύρος Θεοδωράκης, μην τολμώντας να ζητήσει κατάργηση του ορίου του 3% το παίζει παλικάρι που νοιάζεται για το καλό της πατρίδας.
Αχός βαρύς ακούστηκε, Τρίτη βράδυ, γύρω από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Να φύγουν οι προδότες κραύγαζε το πλήθος που κατήγγειλε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ και την κουφόβραση που κράτησε στα δροσερά τον υπόλοιπο λαό. Απορώ: Μετρήθηκαν; Πρόσθεσαν στους υπολογισμούς τους την παρουσία μερικών περίεργων οι οποίοι περίμεναν να μπουν στα βαποράκια που κάνουν βόλτα;

Στην Αθήνα είδα τα αντίστοιχα, μόνο που εκεί οι εκπρόσωποι του λαού πιαστήκαν αλά μπρατσέτα και κάνανε διαδήλωση. Η απορία μένει η ίδια: Μετρήθηκαν;

Και στα ψηλά, η καπετάνισσα του υπόλοιπου λαού έδινε συναυλία στην οποία αναμφισβήτητα η συμμετοχή ήταν πολλαπλάσια.

Αναρωτιέμαι: Είναι δυνατό να μην καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι πούροι αριστεροί ότι το παιχνίδι έληξε με βαρύ σκορ σε βάρος τους;

Πώς το 3% εκπροσωπεί το 62%

Στην επέτειο του δημοψηφίσματος που έστειλε τη Δεξιά με όλες τις συνιστώσες της και τους κατοπινούς παραιτηθείτσες στο 38% και την εν όλω Αριστερά στο 62%, βγαίνουν τούτοι δω, που στις εκλογές οι οποίες ακολούθησαν μαυρίστηκαν δεόντως από τον λαό, και βρίζουν χυδαιότατα, όχι τη Δεξιά και τους φασίστες, αλλά την αριστερή κυβέρνηση του τόπου διότι δεν τους έκανε τα κέφια ώς το τέλος. Στο όνομα του λαού που τους αγνόησε.

Πριμαντόνες και κακιωμένοι συνοδοιπόροι που όσο κουμαντάριζαν το κόμμα με τις περίεργες συμμαχίες τους όλα έβαιναν καλώς. Όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε το δημοψήφισμα ήταν ο ήρωας τους. Όταν συμβιβάστηκε έγινε προδότης και όλα τα άλλα που η πειραγμένη τους ψυχοσύνθεση προσαρμόζει στα δικά τους θέλω.

Ας είναι. Έγιναν εκλογές. Δεν μπήκαν στη Βουλή. Και έρχεται ο ίδιος πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του και συζητούν ακόμη και μείωση του 3% προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την απλούστερη αναλογική. Και τι απαντούν οι εκπρόσωποι του λαού;

«Κάθε κυβέρνηση που καταρρέει, επιχειρεί να βρει ματαίως σωσίβιο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό κάνει τώρα και ο Αλ. Τσίπρας με το εκλογομαγειρείο του» (Παν. Λαφαζάνης).

Η κυβέρνηση «κάνει τα ίδια ακριβώς με τις προηγούμενες, εκλογομαγειρέματα, κόλπα, λοβιτούρες για να παραμείνει στην εξουσία» (Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Είναι γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση δεν είναι η απλή και άδολη αναλογική. Είναι ένα σχεδόν αναλογικό σύστημα που θα έδινε στο ΚΚΕ 16-17 έδρες αντί για τοις 15 που έχει σήμερα, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ 106-107 αντί για 145 που έλαβε με τον νόμο τον οποίο είχαν θεσπίσει κατά σειρά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εκείνη που φωνάζει πιο πολύ, η Ν.Δ., με την απλή αναλογική θα έπαιρνε 84 έδρες αντί των 74 που έχει σήμερα. Αρα; Γιατί δεν ξεκαθαρίζουν η ΛΑΕ, η Πλεύση και το Κόμμα των Ψαράδων με ποιο πλαφόν εισόδου στη Βουλή θα ήσαν ικανοποιημένοι; 1, 2, 2,5%; Διότι έχουμε και άλλους, κοντά στο κατώφλι που ζητούν το 3% για εθνικούς (αν είναι δυνατό) λόγους. Ας κάνουν γι’ αυτό μια διαδήλωση να πάμε κι εμείς.

Επεα πτερόεντα

Όμως η κατάθεση του εκλογικού νόμου προκάλεσε μια γενική σύγχυση: η Ν.Δ. μην αντέχοντας νέα ήττα, ισχυρίζεται ότι θα είναι πρώτο κόμμα, άρα επιμένει στον εκλογικό της νόμο, το ΠΑΣΟΚ κοντεύει να πάθει ναυτία από τις ταλαντεύσεις του, ενώ ο δυστυχής Σταύρος Θεοδωράκης, μην τολμώντας να ζητήσει κατάργηση του ορίου του 3% και έχοντας προφανώς εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ως ατομική συνιστώσα της Ν.Δ., το παίζει παλικάρι που νοιάζεται για το καλό της πατρίδας (θαρρείς και οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα στα δύσκολα).

Το ΚΚΕ για μιαν ακόμη φορά προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι επικαλούμενο το έλασσον έναντι του μείζονος, ενώ η τρικυμία των εσωκομματικών αλληλοϋπονομεύσεων απειλεί να στείλει το σκάφος της κ. Γεννηματά παρέα με την «Πλεύση»: στα αζήτητα.

Καλά, ποιος γύρευε απλή αναλογική πέρσι;

Στο Δημοτικό, όταν δεν μας έπαιζε κάποιο παιδί, τι κάμναμε; Την άλλη μέρα δεν τον παίζαμε κι εμείς.

Να λένε ανοησίες οι δεξιοί και οι συνοδοιπόροι τους δεν ενοχλεί. Τόσο τους κόφτει.

Το να λένε αυτά που λένε οι τάχαμου αριστεροί πού κολλάει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου