There is no business like show business:
Οι κινήσεις στη σκακιέρα των καναλαρχών
Νταρζάνου Αγγέλα
Νέο τηλεοπτικό τοπίο με κανόνες και ισονομία
Περισσότερα τα ερωτήματα που δημιουργούνται, παρά οι απαντήσεις που αντλούνται τελικά, από την ανάδειξη των τεσσάρων πλειοδοτούντων για τις τηλεοπτικές άδειες: Καλογρίτσας και Μαρινάκης είναι οι νέοι παίκτες της τηλεοπτικής αγοράς, Αλαφούζος και Κυριακού οι παλιοί, που γυρίζουν σελίδα και παίζουν σε νέο τοπίο. Το βέβαιο είναι ότι η «επόμενη μέρα» στην τηλεόραση έχει έρθει, ότι ο νέο τηλεοπτικό τοπίο, βασισμένο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια, βρίσκεται σε διαμόρφωση.
Το «ανέλπιστα» υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί από τέσσερις καναλάρχες σε ενάμιση χρόνο είναι ένα πρώτο μεγάλο σοκ. Είναι πράγματι αυτή η αξία των τηλεοπτικών αδειών; Θα επιστρέψουν μέσα σε δέκα χρόνια -όσο η διάρκεια της άδειας- τα χρήματα αυτά στους καναλάρχες / επενδυτές; Η τιμή διαμορφώνεται στην αγορά από την προσφορά και τη ζήτηση, θα έλεγε ένας φιλελεύθερος, όμως εδώ δεν φαίνεται να λειτούργησαν αποκλειστικά οι νόμοι της αγοράς. Ποιο ήταν λοιπόν το κίνητρο των πλειοδοτούντων στον διαγωνισμό; Μια προσέγγιση που θα συνυπολόγιζε τον παράγοντα «δυνατότητα για πολιτική επιρροή» ή «πολιτική παρέμβαση» θα ερμήνευε με μεγαλύτερη πληρότητα το φαινόμενο. Για ορισμένους εξάλλου, «There is no business like show business».
Το ίδιο το τίμημα δημιουργεί επιπλέον ένα ερώτημα: Τελικά, μήπως «λεφτά υπάρχουν»; Προφανώς υπάρχουν. Σε κάποιες τσέπες. Όχι πάντως στις δικές μας και όχι στα δημόσια ταμεία. Μήπως εάν το κράτος θέλει, μπορεί να τα μαζέψει; Η απάντηση φαίνεται να είναι ναι, μπορεί. Εάν εργαστεί με μεθοδικότητα, συνέπεια και εντιμότητα. Για τις τηλεοπτικές άδειες εργάστηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο ο Νίκος Παππάς, το γραφείο του, τρεις δικηγόροι, άλλοι τρεις οικονομολόγοι, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, το γραφείο του, στελέχη της Γραμματείας, στελέχη της Singular Logic.
Επίσης ακόμη ένα ερώτημα: Μήπως αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την πώληση άλλων δημόσιων αγαθών στο μέλλον, ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλότερο τίμημα; Ή ακόμα και για μειοδοτικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται συμφερότερες τιμές για το Δημόσιο;
Εάν αυτά είναι όλα τα ερωτήματα για το ύψος του τιμήματος, πολλά περισσότερα διατυπώνονται για τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
* Μεγάλο ερώτημα, η στάση του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η οποία ερμηνεύεται περισσότερο ως «απόσυρση», παρά ως ήττα. Ο πιο συστημικός παίκτης της τηλεοπτικής αγοράς αποφασίζει να μη δαπανήσει περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός, την ίδια ώρα που ούτως ή άλλως έχει μείνει εκτός και η συμμετοχή του στο Mega. Υπάρχει απόφαση να αποχωρήσουν από τα ΜΜΕ; Θεωρούν ότι θα πέσει η κυβέρνηση σύντομα ή θα κερδίσουν στη Δικαιοσύνη; Μήπως έχουν κλείσει συμφωνία με κάποιον από τους πλειοδοτήσαντες;
* Ο ΣΚΑΪ και ο Γ. Αλαφούζος φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, για τον μόνο λόγο ότι κατέβαλαν ίσως το χαμηλότερο τίμημα, 43,6 εκατ. ευρώ, αλλά πάντως όχι χαμηλό. Υιοθέτησαν μια διπλή τακτική: από τη μία πλευρά ανέβαζαν τους τόνους σε ακραίο βαθμό, από την άλλη επεξεργάστηκαν μια στοχευμένη και σθεναρή στρατηγική για να πάρουν την άδεια. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασαν τους αντιπάλους τους, ενώ την κατάλληλη στιγμή χτύπησαν και πήραν την άδεια.
* Να πάρουν μία άδεια πάση θυσία φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένοι οι Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης, οι οποίοι θα καταβάλουν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκατ. ευρώ συνολικά. Η μεν πλευρά Κυριακού αποτελεί πλέον παραδοσιακά ισχυρό παίκτη στην τηλεόραση, από την οποία έχει κερδίσει πολλά. Η πώληση του καναλιού Nova Televizia στη Βουλγαρία, επί παραδείγματι, είχε τονώσει με ζεστό χρήμα τον Όμιλο, ύψους άνω των 600 εκατ. το 2008. Για τον μέτοχο του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη ακούγεται ότι είναι εξοργισμένος με το εξαιρετικά υψηλό τίμημα των 73,9 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις του την επόμενη μέρα δεν έχουν καταγραφεί, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους επενδυτές.
* Η περίπτωση Κυριακού τονίζει και μια μεγάλη αντίθεση: Όταν ο Όμιλος Κυριακού καταβάλλει 76 εκατ. ευρώ για μια άδεια, οι μέτοχοι του Mega Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης να μη δίνουν από 8 εκατ. ευρώ ο καθένας για να σωθεί το κανάλι τους;
* Ο Alpha δείχνει να είναι ο μεγάλος χαμένος, προφανώς λόγω κακού χειρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έφτασε να χτυπήσει μέχρι και 61 εκατ. ευρώ, όμως σε λάθος φάση, καθώς προηγούμενοι είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν άδεια με χαμηλότερο τίμημα. Λέγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για συνέργειες με άλλα σχήματα, αλλά και ότι διερευνάται η πιθανότητα δορυφορικής μετάδοσης μέσα από συνδρομητική πλατφόρμα.
* Καταφέρνοντας να πάρει τη δεύτερη άδεια, ο Ι. Καλογρίτσας, με τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ, έπεισε ότι δεν είναι «λαγός» όπως πολλοί υποψιάζονταν. Ερωτήματα διατυπώνονται για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί αυτόνομα οικονομικά. Βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, οι οποίοι κινούνται εναντίον του.
* Ενδιαφέρεται να παραμείνει στον χώρο των ΜΜΕ ο Ιβάν Σαββίδης σύμφωνα με δήλωσή του. Η διεκδίκηση μιας περιφερειακής άδειας φαίνεται να είναι στις προθέσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου