Πόκερ… διά αλληλογραφίας Αθήνας - δανειστών για τους συνταξιούχους
Νικόλ Λειβαδάρη
Κατά την κυβέρνηση είναι απλώς η νέα απόπειρα επιβολής του δικαίου της πυγμής, στην ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων του Σόιμπλε και του Βερολίνου.
Κατά τον Γάλλο ευρωβουλευτή των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και το σημερινό του άρθρο στη Liberation, είναι μια ακόμη πράξη στο «μακιαβελικό σχέδιο Σόιμπλε να ωθήσει την Ελλάδα και τις χώρες της νότιας Ευρώπης εκτός ευρωζώνης».
Ό,τι από τα δύο κι εάν ισχύει - ή και τα δύο - η έκβαση της μίνι κρίσης με τους δανειστές για τις παροχές Τσίπρα στους συνταξιούχους, θα χαράξει και τους όρους υπό τους οποίους θα παιχτεί ο τελικός γύρος του έτερου και κεντρικού δράματος, εκείνου της αξιολόγησης.
Οι τρεις όροι που βάζει ο Σόιμπλε
Επί του παρόντος οι οιωνοί δείχνουν σκληροί και η πλευρά Σόιμπλε επιμένει στην δεσμευτική μεταμέλεια και τιμωρία των «ατάκτων» του Μνημονίου. Ή άλλως, και προκειμένου να αρθούν τα αντίποινα και να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ζητά να δοθούν εγγράφως από την Αθήνα οι εξής τρεις δεσμεύσεις:
- Ότι στην περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 λόγω των παροχών στους συνταξιούχους, θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο - ήτοι, περικοπές στις συντάξεις.
- Ότι οποιαδήποτε άλλη μελλοντική παροχή από το υπερπλεόνασμα θα προϋποθέτει την προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία με τους δανειστές.
- Ότι οι όποιες παροχές από μελλοντικά υπερπλεονάσματα θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Στέλνει «ερωτηματολόγιο» ο ESM
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εν λόγω τρεις απαιτήσεις θα αποτυπώνονται - σε κατά τι πιο διπλωματική γλώσσα - σε επιστολή που θα αποστείλει ενδεχομένως και σήμερα ο ESM. Η επιστολή θα έχει, όπως ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, τη μορφή «ερωτηματολογίου» και αποτελεί την προϋπόθεση που έθεσε η Αθήνα - συνεπικουρούμενη από την Κομισιόν - προκειμένου να σταλεί στη συνέχεια η απαντητική επιστολή Τσακαλώτου με τις «γραπτές εγγυήσεις» που ζήτησε προχθές το Euro Working Group.
Κατά τις ίδιες πηγές, και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ, η κυβέρνηση είναι θετική ως προς το να δεσμευτεί για προσυνεννόηση με τους θεσμούς σε περιπτώσεις μελλοντικών παροχών, καθώς και στο αίτημα να υπάρχει συναίνεση και συμφωνία για το πεδίο στο οποίο θα διοχετεύονται τα όποια υπερπλεονάζοντα έσοδα.
«Όχι» σε ισοδύναμα, λέει η Αθήνα
Αντιθέτως, διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση δέσμευσης για πιθανά ισοδύναμα μέτρα με περικοπές συντάξεων. Από το εάν, δε, θα επιμείνουν ή όχι οι δανειστές στη συγκεκριμένη απαίτηση θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την άρση αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Οι πλέον αισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν σε άμεση απεμπλοκή, ενδεχομένως κι έως αύριο, είτε δια της «σιωπηρής οδού» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, είτε δια νέας έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group.
Οι πιο συγκρατημένοι προβλέπουν ότι το μπρα ντε φερ θα πάει σε… εορταστική παράταση και το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος δεν θα έρθει πριν από τις αρχές Γενάρη. Αμφότεροι, ωστόσο, θεωρούν δεδομένο ότι τα μέτρα για το χρέος θα αποσυνδεθούν από την δεύτερη αξιολόγηση.
Οι πέντε «σκληροί» του Eurogroup
Μέχρι χθες, πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, πέραν της Γερμανίας στη σκληρή γραμμή συντάσσονταν επίσης η Αυστρία, η Ολλανδία και οι συνήθεις «δορυφόροι» του Σόιμπλε, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
O δε πυρήνας των ενστάσεών τους, ανεξαρτήτως των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αφορά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε «μονομερώς», χωρίς προσυνεννόηση με τους θεσμούς, την οποία προβλέπει ρητά - όπως υποστηρίζουν - το Μνημόνιο.
Η εν λόγω ένσταση συνοδεύεται και από το επιχείρημα ότι το τελικό ύψος του υπερπλεονάσματος θα πιστοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο και η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να περιμένει έως τότε για να αποφασίσει τη διανομή του.
Πρόκειται για ένα επιχείρημα που, κατά τις πληροφορίες, είχε επισημάνει και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πριν ληφθεί η τελική απόφαση της κυβέρνησης, τελικώς όμως επελέγη η άμεση διανομή του μερίσματος στους συνταξιούχους.
Είναι το μέρισμα που πιστώνεται σήμερα, 22 Δεκεμβρίου, σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και το κοινωνικό και πολιτικό του αντίκρισμα αναμετράται ήδη με το κόστος του στη μάχη με τους δανειστές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου