Η απάντηση
Ο Τσακαλώτος αποδομεί τους ισχυρισμούς του Τόμσεν
Με δηλώσεις του στον βρετανικό Guardian ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντά στο άρθρο των Πολ Τόμσεν και Mορίς Όμπστφελντ του ΔΝΤ, αποδομώντας τα επιχειρήματα με τα οποία ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα, για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος της.
Ποιος θέλει πλεονάσματα 3,5%;
Σύμφωνα με τους Τόμσεν και Όμπστφελντ οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που έχουν συμφωνηθεί με Ευρωπαίους δεν είναι ρεαλιστικοί και για να επιτευχθούν θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα, στη γραμμή μίας προληπτικής λιτότητας.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια όταν αναφέρει ότι δεν ζητά περισσότερη λιτότητα. «Οι κ.κ. Όμπστφελντ και Τόμσεν, σε ένα κείμενό τους που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά μάλλον είναι το θύμα μιας “παράξενης” προδιάθεσης της Ελλάδας να "συμφωνήσει" σε υψηλότερους πρωτογενείς δημοσιονομικούς στόχους του 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η ανάλυση βασίζεται σε μια ιδιότυπη αντίληψη του όρου "συμφωνία". Και είναι μια ανάλυση φειδωλή με την αλήθεια», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο υπουργός αρνήθηκε ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την απαίτηση της ευρωζώνης να κυνηγήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά και τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντ' αυτού, είπε, η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε έναν συμβιβασμό στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Κάποια κράτη μέλη στήριζαν τη θέση πως το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα χρόνια· άλλα εργάζονταν προς έναν συμβιβασμό πέντε ετών. Η ελληνική θέση ήταν πως κανένα από αυτά δεν λειτουργούσε για την Ελλάδα και προτείναμε τον συμβιβασμό να πάμε κατευθείαν κάτω στο 2,5%, συμφωνώντας όμως με τους θεσμούς πως η μείωση της μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα πρέπει να δαπανηθεί αποκλειστικά στη μείωση φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup πως «δεν έχει σημασία για εμάς αν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, θα πρέπει και πάλι να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα αφού δεν νομίζουμε πως το 3,5% είναι επιτεύξιμο χωρίς τέτοια μέτρα». «Δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει τη συμβιβαστική μας πρόταση», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.
«Άρα η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους πιστωτές της να το πράξει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να αμβλύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των πλεονασμάτων, ασκεί όλη του την πίεση σε μας για να συγκεκριμενοποιήσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου