Συνέχεια στην κόντρα με το ΔΝΤ δίνει η Κομισιόν
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο διαμηνύει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας ουσιαστικά στο άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο blog του Ταμείου με τίτλο «Πώς να καταστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός πιο φιλικός προς την ανάπτυξη».
Το άρθρο υπoγράφουν το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, και ο νούμερο ένα οικονομολόγος, Μορίς Όμπστφελντ, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν να νομοθετηθούν εκ των προτέρων νέα σκληρά μέτρα που θα αφορούν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, απελευθέρωση των απολύσεων και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Για τις παραπάνω απόψεις ρωτήθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ, η οποία επισήμανε ότι «διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ» και... άδειασε το Ταμείο.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές», υποστήριξε η εκπρόσωπος.
Και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».
Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Μπράιντχαρτ ότι «μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά» δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και από τη στιγμή που όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα για να πετύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Για το εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».
Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.
Την έκπληξή του διατυπώνει ο ESM
Σε πλήρη συστράτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ESM ο οποίος δηλώνει ότι στηρίζει τη θέση της ΕΕ για τις απόψεις που εξέφρασαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM επεσήμανε ότι τη στιγμή που νέες συνομιλίες ξεκινούν στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
«Eλπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, κατ' ιδίαν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ESM.
Βολές Τσακαλώτου κατά ΔΝΤ
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις τοποθετήσεις της Κομισιόν δημοσιεύτηκε στον «Guardian»άρθρο-απάντηση στο ΔΝΤ από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Φειδωλοί με την αλήθεια» ο κ. Τσακαλώτος κατηγορεί ευθέως το ΔΝΤ ότι τη μια στιγμή λέει κάτι και την άλλη το παίρνει πίσω.
«Ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τις φτωχότερες τάξεις μισθωτών να είναι φειδωλοί στις ανάγκες τους, την στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ είναι φειδωλό με την αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Και εξηγεί ότι στο τελευταίο Eurogroup το ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν έχει σημασία αν θα είναι υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα για τρία, πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά «θα πρέπει να βρούμε περισσότερα μέτρα ώστε οι “αριθμοί να βγαίνουν” δεδομένου ότι δεν νομίζουμε ότι το 3,5% είναι εφικτός στόχος χωρίς τέτοια μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το Ταμείο δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει τη συμβιβαστική πρόταση της Ελλάδας, ήτοι άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5%, αλλά μετά από συμφωνία με τους θεσμούς ότι οι πόροι που θα απελευθερωθούν από τη μείωση της μίας ποσοστιαίας μονάδας (1%) από το 3,5% θα πρέπει να δαπανηθούν εξ ολοκλήρου στη μείωση των φόρων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
«Αντί να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή/και τη χρονική περίοδο των πλεονασμάτων, βάζει όλη την πίεση σε εμάς για να καθορίσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά», καταλήγει ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου