Διαπραγμάτευση και αυτονόητα
Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συζητούν ακόμη τις κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι μιλούν για πρόοδο που έχει σημειωθεί και συνεργάτες τους εκτιμούν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Εμφανίζονται μάλιστα αισιόδοξοι ότι το Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου μπορεί να επικυρώσει τη συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Βασική παράμετρος των συζητήσεων είναι η προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στην Αθήνα και κυρίως στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και την Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) είναι επιθυμητή μια καθαρή πολιτική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με το χρέος. Οι απαιτήσεις έχουν μετριαστεί και πλέον ζητείται μόνο μια διαβεβαίωση ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Η παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. «Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να έχουμε άλλα “ποιήματα” [...] το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης». Τέτοιες δηλώσεις βοηθούν την Αθήνα και είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο το κλειδί της συμφωνίας συνεχίζει να το κρατά το Βερολίνο.
Πληροφορίες από το επιτελείο του Σόιμπλε ανέφεραν πως «το 2018 το Eurogroup θα συζητήσει μέτρα για το χρέος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Είναι μια δήλωση που μετριάζει τις προσδοκίες και συντηρεί την αβεβαιότητα. Προφανώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους «δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα».
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι σίγουρα πολύ έντονες τις επόμενες ημέρες. Το ζήτημα είναι να συναισθανθούν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση το αυτονόητο που διατύπωσε ο Γιούνκερ: «Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την εσωτερική κατάσταση που αντιμετωπίζει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες, αυτό πρέπει να κάνουμε και για την Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου