Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Τι κρύβει η στροφή Μητσοτάκη στην σκληρή δεξιά

Τι κρύβει η στροφή Μητσοτάκη στην σκληρή δεξιά 

Νικόλ Λειβαδάρη
Στρατηγική πολιτική επιλογή ή μικροπολιτικός τακτικισμός προς άγραν των – πολύτιμων για την αυτοδυναμία – ακροδεξιών ψήφων;

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε χθες στη Βουλή ότι η στροφή του προς την σκληρή δεξιά – έως και την ακροδεξιά – ούτε τυχαία είναι, ούτε προϊόν μιντιακής διαστρέβλωσης.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε χθες στο βήμα της Βουλής, στην συζήτηση αρχηγών που ο ίδιος προκάλεσε για την οικονομία, για να υπερασπιστεί και να επαναβεβαιώσει την θεωρία του «ενός άκρου» που ο ίδιος εισήγαγε με τις επίμαχες δηλώσεις του στο Politico: Την θεωρία, σύμφωνα με την οποία η τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει μοναδική ρίζα και μήτρα την άκρα αριστερά, η δε βία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτη.

«Η τρομοκρατία προέρχεται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς»

«Η τρομοκρατία -θα το επαναλάβω άλλη μια φορά, η τρομοκρατία, όχι η βία- με μία εξαίρεση, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας αριστεράς. Είτε σας αρέσει είτε όχι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να προσθέσει απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε εμένα θα πείτε ντροπή μου; Εσείς δεν ντρέπεστε λίγο; Έχετε αντιληφθεί σε ποιον μιλάτε; Μιλάτε σε κάποιον που έχει θρηνήσει θύματα».

Χρειάστηκε, δε, ένας ακόμη καταιγισμός αντιδράσεων και το επίμονο σφυροκόπημα του πρωθυπουργού, για να αποδεχθεί εν τέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και δη με… διπλωματική διατύπωση – ότι η Χρυσή Αυγή «έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης.

«Εμείς θεωρούμε ότι η Χ.Α., πέρα από πολιτικό κόμμα, είναι εγκληματική οργάνωση. Εσείς συμφωνείτε, κύριε Μητσοτάκη, μ' αυτό;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει τελικά την απάντηση του προέδρου της ΝΔ: «Η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστική με στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης».

Η υιοθέτηση της ατζέντας Αδωνι

Η στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή έρχεται να επισφραγίσει την σταθερή μετατόπιση του προέδρου της ΝΔ προς την «βαθιά δεξιά» - μια μετατόπιση, που εκτείνεται από την υιοθέτηση της «ατζέντας Αδωνι» και την αναβάθμιση των εκπροσώπων της σκληρής πτέρυγας του κόμματος έως την δήλωση απενοχοποίησης της Χρυσής Αυγής στο Politico («Η Χρυσή Αυγή υπήρξε τόσο εξτρεμιστική και χυδαία ώστε περιθωριοποιήθηκε και είναι σαν να μην υπάρχει. Η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια»)

Πρόκειται για μια στροφή πίσω από την οποία έμπειροι πολιτικοί παράγοντες διαβάζουν αφ΄ενός ευθεία πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλιεύσει ψήφους από την δεξαμενή της ακροδεξιάς και αφ’ ετέρου την υπόγεια επιδίωξή του να διαμορφώσει κλίμα ευνοϊκών για τη ΝΔ συσχετισμών μετά τις επόμενες εκλογές. Σ’ αυτούς τους συσχετισμούς, κατά τις ίδιες πηγές, θα ήταν σαφώς προτιμότερο για τον αρχηγό της ΝΔ να είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία – παρά την σημερινή σκληρή ρητορική της προς την κυβέρνηση – θα μπορούσε να μπει στο πολιτικό δίλημμα μιας προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γαλάζια δυσαρέσκεια

Πέραν των μικροκομματικών τακτικισμών, όμως, η σύμπλευση Μητσοτάκη με την βαθιά δεξιά πυροδοτεί προβληματισμούς και αντιδράσεις και εντός ΝΔ. Ειδικά από την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος εκπέμπονται μηνύματα περί άνευ όρων υποθήκευσης της αρχηγίας Μητσοτάκη στο σύστημα και το «άρμα» Σαμαρά. Γαλάζια στελέχη σημειώνουν ακόμη την αντίφαση ανάμεσα στο «φλερτ» με την ακροδεξιά και στις διακηρύξεις για τη «νέα, μεγάλη κεντροδεξιά» καθώς και στις προσπάθειες προσέγγισης με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και θεωρούν την αντίφαση αυτή ενδεικτική του δομικού κενού στρατηγικής στο οποίο τελεί η Νέα Δημοκρατία.

Ο,τι απ’ όλα – ή και όλα – κι εάν ισχύει, το βέβαιο είναι πως η επαναβεβαίωση της θεωρίας του «ενός άκρου» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπερβαίνει τα όρια του μικροκομματικού ολισθήματος. Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απενοχοποιεί στην Χρυσή Αυγή, κλείνει το μάτι την κοινωνική εκτροπή. Κι όταν ο πολιτικός που θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός ξεπλένει την ακροδεξιά βία, μάλλον βαρύνεται με θεσμικό ατόπημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου