Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο «πόλεμος των βλημάτων» στη Βουλή

Ο «πόλεμος των βλημάτων» στη Βουλή

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε «Black Monday» για την κυβέρνηση, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός απάντησε μέσω Facebook διαμηνύοντας «ες αύριον τα ωραία» και, εν μέσω των πολεμικών τελεσιγράφων, η Βουλή ετοιμάζεται σήμερα για μια από τις πιο φορτισμένες συνεδριάσεις της τελευταίας διετίας.


Η αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη στην συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας έρχεται να κορυφώσει την πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ενώ και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα σκηνικό τοξικής αντιπαράθεσης.

Η «γραμμή» της ΝΔ

Για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί κεντρική επιλογή να παίξει μέχρι τέλους το «χαρτί» Καμμένου καθώς θεωρεί ότι ήδη επιτυγχάνει ρήγματα στη συνοχή της κυβέρνησης και εκθέτει πολιτικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό λόγω της κάλυψης που παρέχει στον υπουργό Αμυνας. Με αυτό το δεδομένο, οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα στη Βουλή αποφασισμένος να εστιάσει τα πυρά του αποκλειστικά και μόνον στο θέμα Καμμένου και στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και να μην ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε οποιαδήποτε «εκτροπή» της συζήτησης στο μεγάλο κάδρο των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η γραμμή αυτή της ΝΔ βασίζεται σε τρεις επιδιώξεις, πέραν του κεντρικού στόχου να τραυματιστεί η κυβερνητική συνοχή: Η πρώτη είναι η αποδόμηση της θετικής εικόνας που διαμορφώνεται στο πεδίο της οικονομίας και της αξιολόγησης, η δεύτερη είναι σαφώς η απομάκρυνση από τα - δυσμενή για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη – θέματα της φοροαποφυγής και των Paradise Papers, και η τρίτη είναι να πληγεί και να ακυρωθεί η εικόνα του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς. Εξ ου και με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο στον φιλικό προς την ΝΔ Τύπο προαναγγέλλονται νέες αποκαλύψεις και έγγραφα για τις πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία – εξ ου επίσης και η επιμονή να «πάρει θέση» ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί ως «συνένοχος».

Πλήρης κάλυψη στον Καμμένο

Για το Μαξίμου, ωστόσο, η κλιμακούμενη επίθεση κατά Καμμένου δεν αποτελεί παρά ευθεία προσπάθεια της ΝΔ και των φιλικών της media να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Και, ως εκ τούτου, καθίσταται απολύτως σαφές ότι ο υπουργός Αμυνας θα έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, που θα καταγγείλουν ανοιχτά επιχείρηση αντιπερισπασμού από την Νέα Δημοκρατία και συμψηφισμού με υποθέσεις τύπου Paradise Papers, Simens και Novartis. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος παρείχε πλήρη στήριξη στον Πάνο Καμμένο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, είπε στο ΑΠΕ ότι «η κυβέρνηση απαντάει τη Δευτέρα με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της, τον κ. Καμμένο» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση εν συνόλω έχει πάρει την ευθύνη», ενώ αποστασιοποιήθηκε και από τις ενστάσεις που έθεσε ο Νίκος Φίλης σε ό,τι αφορά την πολιτική ηθική των πωλήσεων όπλων προς την Σαουδική Αραβία.

Ο Φίλης και ο Κακλαμάνης

Η Νέα Δημοκρατία έχει ποντάρει στις διαφοροποιήσεις Φίλη, Σκουρλέτη και Κυρίτση και σκοπεύει να τις αναδείξει σήμερα στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι οι αντιρρήσεις των τριών βουλευτών έχουν να κάνουν καθαρά με τις ιδεολογικές και αξιακές αναφορές της αριστεράς και δεν εμπερικλείουν καμία αμφισβήτηση της κυβερνητικής συνοχής.

Με ανάλογο τρόπο αναμένεται να αναδειχθεί από την κυβερνητική πλευρά στη Βουλή η διαφοροποίηση του Νικήτα Κακλαμάνη έναντι της επίσημης θέσης της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την απόφασή του να μην αποδεχθεί – ως αντιπρόεδρος της Βουλής – τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Επισήμως, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «ο κ. Κακλαμάνης εκφράζει παγίως τις θέσεις της ΝΔ», στο παρασκήνιο όμως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον αντιπρόεδρο της Βουλής και εκ των βασικών στελεχών του καραμανλικού μπλοκ. Είναι ενδεικτικά τα αιχμηρά άρθρα που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο σε φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης – «Κάποιοι μέσα στη ΝΔ ας αποφασίσουν: με το κόμμα τους ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;» έγραψε χαρακτηριστικά το liberal.gr -, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει να «κόψει» τον Νικήτα Κακλαμάνη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου