Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες για το Μακεδονικό

Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες για το Μακεδονικό

zaev-tsipras-630.jpg

Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας
ΕUROKINISSI
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της οποίας αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενημερώσει τηλεφωνικά τον Αλ. Τσίπρα για την πρόταση στην οποία έχει καταλήξει από αυτές που απομένουν «στο τραπέζι» από το πακέτο προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», πρόκειται για τα ονόματα Nova (Νέα), Gorna (Άνω) και Severna (Βόρεια), με τη «Republika Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Θα ακολουθήσει μια δύσκολη και μακρά διαδικασία, κατά την οποία η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και να προχωρήσει η αλλαγή Συντάγματος στη χώρα. Ύστερα από όλα αυτά θα τεθεί σε ψηφοφορία και στην ελληνική Βουλή.
Σκόπια
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΔΓΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρόεδρο Γκ. Ιβανόφ, με τον τελευταίο να επιμένει ότι είναι μη αποδεκτή λύση «erga omnes», δηλαδή ένα νέο όνομα για όλες τις χρήσεις.
Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ δύο πρωθυπουργών. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα του.
Αθήνα
Μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, ανέφερε χθες βράδυ (ΕΡΤ) ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία, η οποία δεν θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση της Ελλάδας, θα προχωρήσει προς όφελος της Βαλκανικής.
«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις διαφαινόμενες ισχυρές αντιστάσεις στη ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία -όπως διαφαίνεται- αυτή θα προχωρήσει», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών τις επόμενες ώρες, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν εξελίξεις.
«Νομίζω πως εφόσον γίνει αυτή η τηλεπικοινωνία, θα υπάρξει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα εξελίξεις που θα δρομολογήσουν μια λύση κοινά αποδεκτή και προς το συμφέρον της χώρας μας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί στην ΠΓΔΜ προενταξιακό καθεστώς στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά τα θέματα θα απαντηθούν με μεγάλη σαφήνεια στα κείμενα που θα συμφωνηθούν και που δεν θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση.
Για τη διαφωνία των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε ότι σέβεται την άποψή τους, η οποία είναι άποψη στη βάση των αρχών τους, και εκτίμησε ότι θα πολιτευτούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τη στήριξη στις συνομιλίες εκφράζουν για ακόμη μία φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου