Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Οι σκοπιμότητες κατασκευάζουν ειδήσεις

Οι σκοπιμότητες κατασκευάζουν ειδήσεις
Αντα Ψαρρά 
Οι πυροσβέστες, που σύμφωνα με τα κανάλια έδιναν νηστικοί τη μάχη με τις φλόγεςΗ απόκρυψη της ύπαρξης νεκρών τις πρώτες ώρες, οι διασώσεις από ιδιώτες επειδή... άργησε το Λιμενικό, οι νηστικοί πυροσβέστες και οι καρατομήσεις στην ηγεσία τους, η επιστολή της Αννίτας Π., η κατά Αδωνη παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή λόγω των πυρκαγιών του 2007, η κατόπιν πρωτοβουλιών του Κυριάκου χρηματοδότηση των πυρόπληκτων από την Ε.Ε. είναι μερικά μόνο από τα ψεύδη
Δραματικά και απεγνωσμένα οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων που χάθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ζητούν σεβασμό στο πένθος τους. Ζητούν από τα ΜΜΕ να πάψουν να εισβάλλουν στις κηδείες και στις οικογένειές τους, να πάψουν να εισβάλλουν στις κατεστραμμένες από τις απώλειες ζωές τους, με κάμερες και μικρόφωνα.
Το δίδυμο της διαστρέβλωσης Μητσοτάκης - Σπυράκη ετοιμάζεται για τη συνέντευξη από την οποία μάθαμε ότι η κυβέρνηση ύψωσε ασπίδα προστασίας στα αυθαίρετα. Απλώς ξέχασαν να διευκρινίσουν πως ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που το έκανε αυτό | EUROKINISSI
Η «επικοινωνιακή» διαχείριση μιας τόσο μεγάλης καταστροφής και μόνο ως όρος ανατριχιάζει. Ναι, να μιλήσουν όλοι για αιτίες, λάθη, παραλείψεις και μέτρα. Ναι, να μιλήσουν όλοι για την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Το να «στολίζονται» όμως τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ με φρικιαστικές εικόνες των θυμάτων στον βωμό της τηλεθέασης και της πολιτικής σκοπιμότητας είναι η δεύτερη απάνθρωπη εμπειρία που βιώνουν όσοι επέζησαν.
Δείξαμε πώς η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας εμφάνιζε τα παιδιά που κάηκαν το 2007 μαζί με τη φωτογραφία τού τότε πρωθυπουργού και των υπουργών («Εφ.Συν.» «Η δημοσιογραφία της στάχτης» 30/7/2018). Δείξαμε πώς το ίδιο γίνεται και τώρα και μάλιστα ξεπερνώντας σε έκταση και εικόνα κάθε όριο, σε σημείο που έφτασαν οι συγγενείς των θυμάτων να κάνουν την παραπάνω δραματική έκκληση.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, δεν φτάνει διαχρονικά και σε κάθε καταστροφή αυτή η μείξη εικόνων για όσους σπεύδουν να αξιοποιήσουν μια τέτοια τραγική στιγμή αποκλειστικά για το κυνήγι του πολιτικού οφέλους και της τηλεθέασης. Η ατέλειωτη σειρά ψευδών και κυρίως «μισών» ειδήσεων έχει ξεπεράσει κάθε όριο μιας εύλογης αντιπολιτευτικής στάσης και μιας απολύτως κατανοητής σκληρής κριτικής στις κυβερνητικές ευθύνες, στις ευθύνες των αιρετών και των αρμόδιων φορέων προστασίας των πολιτών σε ό,τι αφορά την πρόληψη, την αποτροπή και τον συντονισμό στη διάρκεια μιας τέτοιας καταστροφής.
Παραγωγή ειδήσεων
Το «κυνήγι του λεπτού» στην καταγραφή των θυμάτων τείνει να γίνει μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα πάνελ το... κορυφαίο στοιχείο της τραγωδίας. Ποιανού το ρολόι δούλευε καλύτερα και ποιος πρώτος ανακάλυψε ή ανακοίνωσε το πρώτο θύμα έγινε το επίμαχο θέμα των ρεπορτάζ, λες και αυτό θα φέρει πίσω τους νεκρούς συμπολίτες μας ή θα αποδείξει έστω οποιαδήποτε άλλου είδους σοβαρή ευθύνη πέρα από μια καθυστέρηση στις ανακοινώσεις. Ακόμα κι αν η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη -πράγμα πολύ δύσκολο τις ώρες του μεγάλου πανικού των διασώσεων και με τη φωτιά να καίει- δεν κατανοούν ότι ο πανικός που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες ειδήσεις ίσως γίνει αρωγός μεγαλύτερης καταστροφής;
Το Λιμενικό μπορεί να άργησε και να αναγκάστηκαν οι ιδιώτες να περισώσουν πυρόπληκτους από τη θάλασσα, αλλά για να δει και να ανασύρει τον πρώτο νεκρό, τον οποίο η κυβέρνηση απέκρυψε, ήταν στην ώρα του... πριν βραδιάσει | EUROKINISSI
Οι δηλώσεις του Δ. Μπαλτάκου (επικεφαλής των ΟΥΚ), που ανασκευάστηκαν στη συνέχεια από τον ίδιο, για το πότε αντιλήφθηκαν την ύπαρξη νεκρών έδωσαν το έναυσμα για το κυνήγι του λεπτού και όχι τυχαία, δεδομένου ότι έγινε προσπάθεια να καταδειχτεί ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα όμως τα έκρυβε! Εδώ ο κάθε πολίτης θα πρέπει να ζητήσει απάντηση από όλα αυτά τα ΜΜΕ για το ποιο ακριβώς θα ήταν το όφελος ενός κυβερνητικού αξιωματούχου αν «έκρυβε» για κάποιες ώρες την ύπαρξη νεκρών; Τι θα κέρδιζε; Δεν είναι τυχαίο που στην προσπάθεια αυτή ανάδειξης της «σκόπιμης» καθυστέρησης συνέβαλαν οι δημοφιλείς καλεσμένοι του ΣΚΑΪ, Μ. Γιαννακός της ΠΟΕΔΗΝ και ο υπό απόλυση κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Πουλής.
Ακολούθησε η «πληροφορία» ότι ιδιώτες προσέτρεξαν για τη διάσωση, ενώ το Λιμενικό καθυστέρησε. Τα «πειραγμένα» έγγραφα του «Ελεύθερου Τύπου» και άλλων ΜΜΕ (ΣΚΑΪ) που προηγήθηκαν, συναγωνίστηκαν στην προσπάθεια ανάδειξης ευθυνών του Λιμενικού στην προσπάθεια διάσωσης ακόμα κι αν διαψεύστηκαν πλήρως με αποδείξεις από όλους τους αξιωματούχους και τους αρμόδιους. Ξεχωρίζουμε κάτι απλό και ειλικρινές που είπε ένας από τους ιδιώτες διασώστες: «Το Λιμενικό υπήρχε από την αρχή και είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία.
Μην ακούτε τίποτα. Απλώς τα σκάφη του Λιμενικού δεν μπορούν να βγούνε έξω στην παραλία γιατί έχουνε μεγάλο βύθισμα. Εμείς μπορέσαμε και βγήκαμε έξω και πήραμε τον κόσμο, γιατί τα βαρκάκια έχουν πολύ μικρό βύθισμα»
Ο «πρωταθλητής» ΣΚΑΪ (αναφερόμαστε στα βασικά στελέχη του) και με ακαριαία αναμετάδοση από τα αδελφά στελέχη των άλλων ΜΜΕ δεν σταμάτησε εκεί. Παρουσίασε ως εκπρόσωπο των Εθελοντών Πυροσβεστών έναν κύριο που κατήγγειλε ότι άφησαν νηστικούς και χωρίς νερό τους εθελοντές! Αμεση ήταν η απάντηση της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος που με ανακοίνωσή της δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι όλα αυτά ήταν ανυπόστατα και ότι ο κύριος αυτός δεν ήταν φυσικά ούτε εκπρόσωπος ούτε επικεφαλής της Ενωσης.
Ακολούθησε η «είδηση» του ΣΚΑΪ ότι καρατομείται η ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν ακόμα σβήσουν οι εστίες της φωτιάς στα δύο μέτωπα. Η κυβέρνηση με αφορμή αυτή την κακόβουλη είδηση αποφάσισε να διακόψει κάθε παρουσία στελέχους της στον ΣΚΑΪ. Εμφάνισαν δήλωση του αν. υπουργού Υγείας, την οποία είχε κάνει μετά τις πυρκαγιές του 2017 (που δεν είχαν ευτυχώς θύματα) ως τωρινή δήλωση που έγινε το βράδυ της τραγωδίας.
Ναυαρχίδα του ψεύδους και της αγοραίας πολιτικής σκοπιμότητας ήταν η επιστολή της «φίλης» και συζύγου του δημοσιογράφου (και συμβούλου;) του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπ. Παπαπαναγιώτου. Με ακραίο τρόπο καπηλεύτηκε ένα βαρύ πένθος και μίλησε εξ ονόματος ενός από τα τραγικότερα θύματα αυτής της καταστροφής. «Ακου να σου πω, Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς ΜΟΥ» ήταν ο τίτλος της επιστολής! Βρήκε την ευκαιρία στην πλάτη ενός θύματος να προωθήσει την κομματική της σκοπιμότητα η δήθεν αριστερή (από τα όσα γράφει) επιστολογράφος.
Αξιος και συνήθης «κατασκευαστής» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης που δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ότι ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές το 2007 λόγω των πυρκαγιών! Αυτό το έκανε φυσικά προκειμένου να πείσει ότι τότε μπορεί μεν να μην παραιτήθηκε ή να μη ζήτησε συγγνώμη κανείς, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός αντέδρασε με την προκήρυξη εκλογών. Τόσο αμνήμων ή τόσο προκλητικά ψεύτης ο αντιπρόεδρος;
Το στούντιο του ΣΚΑΪ αυτές τις μέρες αναδείχτηκε σε παγκόσμιο κέντρο των Fake news, αφού ξένα μέσα αναπαρήγαν ιστορίες που μετέδιδαν ελληνικά ΜΜΕ, τις αναβάπτιζαν με το κύρος τους και στη συνέχεια τα ελληνικά μίντια τις μετέδιδαν από τα ΜΜΕ του εξωτερικού | EUROKINISSI
Τον ακολούθησε όμως και ο αρχηγός του με τις «μισές» ειδήσεις που αφενός ξέχασε να πει ότι η Ν.Δ. ψήφισε με τα δύο χέρια τον νόμο για την καταγραφή των αυθαιρέτων και τα κριτήρια νομιμοποίησής τους ενώ αστραπιαία υιοθέτησε τα περί μη κατεδάφισης με απόφαση της σημερινής κυβέρνηση ξεχνώντας ότι ποτέ στο παρελθόν επίσης δεν έγινε κάτι τέτοιο, ότι όλα τα νομιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους και ότι αντίθετα έγιναν από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα πάντα για να καθυστερήσει το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Στη συνέχεια ψευδώς ισχυρίστηκε ότι χάρη στον ίδιο (!) η Ε.Ε., η αρμόδια ευρωπαϊκή επίτροπος και ο πρόεδρος Γιούνκερ αποφάσισαν την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες της Ελλάδας. Η ίδια η επίτροπος μάλιστα ξεκαθάρισε άμεσα ότι «η Κομισιόν μιλάει με την κυβέρνηση της χώρας».
Προχθές το πρωί το BBC παρουσίασε ένα πλήρες ρεπορτάζ με αποσπάσματα από όλα όσα δημοσιεύτηκαν (μαρτυρίες και καταγγελίες) στον ελληνικό Τύπο και με τίτλο: Ελληνικές πυρκαγιές: Οδηγοί «στάλθηκαν σε ζώνη φωτιάς από την αστυνομία».
Η ανακύκλωση όμως αυτής της διαπίστωσης (που είχε ήδη δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο) μέσω του ρεπορτάζ του BBC υπό το βάρος του αξιόπιστου βρετανικού Μέσου έδωσε ακαριαία νέα ένταση στους τίτλους και στην παραγωγή ειδήσεων. «ΒBC για το Μάτι: Η Αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στον δρόμο της φωτιάς» έγραψαν τα «Παραπολιτικά» και τα συγγενή ΜΜΕ. «Αρθρο-κόλαφος του BBC για το Μάτι: Η Αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στην πορεία της πυρκαγιάς» έγραψε το i-efimerida κ.λπ.. Αφού λοιπόν το είπε και το BBC...
Βροχή τα fakenews
Μια εξαιρετική παρουσίαση όλων των καλοπροαίρετων αλλά και κακοπροαίρετων ψεμάτων και των σκόπιμων ανακριβειών κατέγραψε και ο ιστότοπος VICE αρχίζοντας με τη φωτογραφία του πυροσβέστη που δροσιζόταν και που δεν είχε τραβηχτεί η φωτογραφία στην πρόσφατη πυρκαγιά, την εντυπωσιακή φωτογραφία από πυρκαγιά· στο Λος Αντζελες και όχι στο Μάτι· τη βραβευμένη φωτογραφία του παππού με το γατάκι που τελικά ήταν ένας Τούρκος πολίτης και όχι κάτοικος της Ραφήνας· το καμένο χέρι του πυροσβέστη που όμως ανήκε σε γυναίκα στη Βρετανία, η οποία υπέστη εγκαύματα από φορτιστή κινητού που εξερράγη κ.λπ.
Ανάλογο ρεπορτάζ έκανε και το athensvoice.gr, με ειδικό αφιέρωμα στο γνωστό ΜΑΚΕΛΕΙΟ και στις θεωρίες συνωμοσίας που πυροδότησαν και οι αρχικοί υπαινιγμοί της κυβέρνησης περί εμπρηστών που στη συνέχεια περιορίστηκαν σε απλές ενδείξεις και κάποια ευρήματα. Ειδικά στο θέμα αυτό οι ανακοινώσεις των μετεωρολόγων ήταν τόσο αποκαλυπτικές για την ένταση του ακραίου φαινομένου που δεν άφησαν περιθώρια για περαιτέρω ψεύδη. Οσο για τα συμφέροντα επιχειρήσεων που εξάγουν βωξίτη και για τον λόγο αυτό έκαψαν τα Γεράνεια Ορη είναι γνωστό ότι δεν είχε απορριφθεί απολύτως η πιθανότητα να δοθεί άδεια εξόρυξης σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τη σημερινή διοίκηση της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου