Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το πολιτικό πόκερ με τις συντάξεις

Το πολιτικό πόκερ με τις συντάξεις

Για την κυβέρνηση η μη περικοπή των συντάξεων είναι το βασικό «χαρτί» στο οποίο ποντάρει τη δημοσκοπική και προεκλογική της ανάκαμψη. Αποτελεί ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση και το ζητούμενο της εν εξελίξει – πολιτικής, κατά βάση – διαβούλευσης με τους θεσμούς είναι η ακύρωση του ψηφισμένου νόμου να γίνει με τη συναίνεση των δανειστών.


Για τη ΝΔ ισχύει το αντίθετο. Δημοσίως, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούν από την κυβέρνηση να μην κόψει τις συντάξεις – στις προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου όμως που γίνονται στην Πειραιώς το προσφιλές σενάριο είναι εκείνο της εμπλοκής.
Στην πραγματικότητα, το ιδανικό σενάριο για τους σχεδιασμούς του γαλάζιου επιτελείου είναι εκείνο της ρήξης με τους δανειστές και της προσφυγής σε εκλογές εντός του φθινοπώρου – πιθανώς τον Νοέμβριο – με ανοιχτό το θέμα των συντάξεων. Τα, όχι λίγα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επενδύουν σ’ αυτήν την προοπτική, επικαλούνται την σκληρή στάση του ΔΝΤ, την επιμονή των ηγεσιών της ΕΚΤ και του ESM στην τήρηση των συμφωνηθέντων, και θεωρούν ότι όταν έρθει η ώρα των τελικών πολιτικών αποφάσεων, στο Eurogroup, η Γερμανία θα πατήσει για μια ακόμη φορά το «φρένο» και θα μπλοκάρει την ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι μετά και την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι διαρροές από το γαλάζιο στρατόπεδο λένε πως μόνον η Κομισιόν είναι θετική στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και ότι το ΔΝΤ, ο ESM και η ΕΚΤ επιμένουν στην εφαρμογή της υποστηρίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για διαρθρωτικό μέτρο, που άπτεται της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, και όχι δημοσιονομικό. Εξ ου και η ανάδειξη από τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης της τελευταίας προειδοποίησης του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ – ήτοι, της δήλωσής του ότι εάν υπάρξει υπαναχώρηση της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε οι δανειστές μπορούν να «παγώσουν» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, τα μηνύματα αυτά δεν δείχνουν να αξιολογούνται ιδιαιτέρως. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην χθεσινή του συνέντευξη στο Euronews επανέλαβε ότι «εάν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό». Και λίγο αργότερα κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε την βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Παραπλεύρως, άλλα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με νόημα δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως τον «αποφασιστικό, και σχεδόν απόλυτο λόγο, στην μεταμνημονιακή εποπτεία τον έχει πλέον η Κομισιόν». Το δεύτερο είναι πως η ΝΔ «προφανώς έχει προσμετρήσει στην κοστολόγηση του προγράμματός της την μείωση των συντάξεων και θα βρεθεί προ εκπλήξεων και ανατροπών».

Σ΄αυτό το μοτίβο, το πολιτικό – και προεκλογικό – πόκερ γύρω από τις συντάξεις κλιμακώνεται και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Διότι, κατά τις πληροφορίες, το θέμα θα ανοίξει μεν με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς στην διαβούλευση που ξεκινά σήμερα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής των θεσμών, οι αποφάσεις όμως δεν θα είναι άμεσες και θα ληφθούν, πολιτικά, σε επίπεδο κορυφής. Τούτο σημαίνει πως δύσκολα θα υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη πριν τις εκλογές στην Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup του ίδιου μήνα, με τις πλέον ενημερωμένες πηγές να δείχνουν ως κομβικό χρονικό σημείο τα τέλη του έτους. Και, παράλληλα, να τονίζουν πως το «κρίσιμο έγγραφο » δεν θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου αλλά το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου