Να επικρατήσει η λογική
Αλέξανδρος Σταματίου / Εφ. Συν. |
Σε λίγα εικοσιτετράωρα η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει την πρώτη δοκιμασία της. Οχι στην Ελλάδα, αλλά στη γειτονική μας χώρα. Οι πολίτες της ΠΓΔΜ ψηφίζουν την Κυριακή σε ένα δημοψήφισμα όπου το ερώτημα αφορά το αν εγκρίνουν την ευρωατλαντική ένταξη της χώρας τους εγκρίνοντας τη συμφωνία ή αν απορρίπτοντας τη συμφωνία χάνουν και τη δυνατότητα να ενταχθούν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Το δίλημμα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εκβιαστικό. Ενδεχομένως να είναι. Ας το σκεφτούμε όμως ψυχραιμότερα από την πλευρά μας.
Η λύση μάλιστα για το όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτό διακηρύξαμε ως χώρα, αυτό απαιτήσαμε από τους γείτονές μας, αυτό θέταμε ως βάση όλα αυτά τα χρόνια για μια επιτυχή κατάληξη της εκκρεμότητας μεταξύ των δύο χωρών. Πάνω σε αυτό στηριχθήκαμε για να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν όλα αυτά ισχύουν -και ισχύουν στον απόλυτο βαθμό- το ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ ουσιαστικά εμείς το διαμορφώσαμε και το θέσαμε. Και όχι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πολύ πριν από αυτήν. Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι μετά τη συμφωνία, ενάντια σε αυτή βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δηλαδή το κόμμα που ως κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή δημιούργησε όλο το οικοδόμημα, τα όρια και τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στις Πρέσπες. Ισχύει, με άλλα λόγια, αυτό που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Φρενοκομείο μπορεί να μη γίναμε ακόμη, αλλά δεν είναι και τόσο λογικό αυτό που συμβαίνει και περιγράψαμε.
Πάντως αυτές τις μέρες οι κρίσιμες εξελίξεις σημειώνονται και θα σημειωθούν στην απέναντι πλευρά. Και η ευχή μας για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι να νικήσει η λογική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου