Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα για την #ΕπόμενηΜέρα
«Έχω ένα όραμα να μοιραστώ μαζί
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ |
«Δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ και σκιαγράφησε το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή με δύο λέξεις: Δίκαιη Ανάπτυξη.
«Η επιλογή μας να μη διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησής του να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματα και επιτεύγματα της κυβέρνησης και τους άξονες των μεταρρυθμίσεων σε οικονομία και κράτος και εκτίμησε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο.
«Πώς την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από την κρίση ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, θέτοντας στην ουσία το δίλημμα των εκλογών.
«Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις;», πρόσθεσε.
«Παράθυρο» για μη περικοπή συντάξεων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην τεράστια μείωση που υπέστη το εισόδημα των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Θέλω να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν περί τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».
Έντεκα δεσμεύσεις
Πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος, για την οποία -όπως είπε- «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα εξής:
● Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1ης/1/19 η πρώτη και από 1ης/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, «άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».
● Μέχρι το τέλος του έτους καταβολή αναδρομικών, ύψους συνολικά 1 ύψους δισ. ευρώ, σε ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
● Από 1ης/1/19 μείωση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
● Για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
● Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες -από 29%, που είναι σήμερα, στο 25%- αρχής γενομένης από τη 1ης/1/2019 και σε βάθος τετραετίας.
● Από 1ης/1/19 εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
● 3.000 άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
● 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.
● Από 1/1/'19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις.
● Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας: 50% από 1/1/2019 και 100% από 1/1/2020.
● Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%, από 1ης/1/'21.
Εργασιακά - Παιδεία – Υγεία
«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει χώρα-πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρωθυπουργός και εστίασε σε δύο μεταρρυθμίσεις που σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στον χώρο της υγείας ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε στην κακοδιαχείριση και στη γενικευμένη διαφθορά των τελευταίων ετών «που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Μεταξύ των κεντρικών πολιτικών στόχων στον συγκεκριμένο τομέα έθεσε: τη μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών και των χρόνων αναμονής, την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν την πενταετία 2010-2014, την αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων, την επαναφορά του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν, «που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο», ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.
Οι παρεμβάσεις στον χώρο της παιδείας αλλάζουν την εικόνα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που επιτέθηκε στο παλιό πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι «οι Άριστοι δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίαςκαθώς, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους “Κληρονόμους”, όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ».
Συνταγματική αναθεώρηση
Η απλή αναλογική στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές αλλάζουν τους όρους άσκησης πολιτικής και βαθαίνουν τη δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει τον Οκτώβριο η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία.
Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησής του στις διεθνείς σχέσεις ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πρότυπο αυτής της στάσης τη Συμφωνία των Πρεσπών εξηγώντας ότι ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο, μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων και καθιστά τη Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Για τη Θεσσαλονίκη
Ξεχωριστή θέση στο όραμα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα της νέας εποχής έχει η Θεσσαλονίκη, η οποία «δεν έχει τη μίζερη θέση της συμπρωτεύουσας, έχει τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων».
«Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης», είπε ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση ο χώρος του στρατοπέδου παραχωρείται στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ο ΠΑΟΚ.
Ανακοίνωσε, επίσης ότι θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ με στόχο το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της πόλης.
«Στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά», τόνισε.
«Με περηφάνια και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου