Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Μια αναμφισβήτητη επιτυχία

Μια αναμφισβήτητη επιτυχία

Τα νέα ήταν ευχάριστα χθες για τους συνταξιούχους. Η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης, το γνωστό Γιούρογκρουπ, ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ενα αίτημα δίκαιο, το οποίο η κυβέρνηση διεκδικούσε ανοιχτά, μεθοδικά και χωρίς μεγάλα λόγια εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, διασώζονται από αυτό το μνημονιακό μέτρο της περικοπής των συντάξεων από εξακόσιες χιλιάδες μέχρι 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Μαζί με τους συνταξιούχους αναμφίβολα ικανοποιήθηκαν η κυβέρνηση, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και οι οπαδοί τους.

Για τα κόμματα που κυβερνούν -και για σχεδόν τέσσερα χρόνια ήταν αναγκασμένα από τους δανειστές να λαμβάνουν αντιλαϊκά μέτρα- δεν είναι λίγο να βγάζουν από τον κατάλογο ένα μέτρο όπως αυτό της περικοπής των συντάξεων.

Αποτελεί μια απόδειξη ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μόνο μια απλή διακήρυξη, αλλά και μια πραγματικότητα. Δύσκολη, αλλά χειροπιαστή.

Το δυσάρεστο σε αυτή την υπόθεση είναι η στάση της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολο το προηγούμενο διάστημα με τη στάση της έδειξε πως ήθελε την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Οχι γιατί διακατέχεται από κάποιο σαδιστικό αίσθημα απέναντι στους συνταξιούχους, αλλά γιατί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ταίριαζε γάντι με το πρόγραμμά της και με το αντιπολιτευτικό αφήγημά της για την καταστροφική και ανίκανη κυβέρνηση.

Οσοι παρακολουθούμε προσεκτικά τις πολιτικές εξελίξεις είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επέπληττε τον επίτροπο Μοσκοβισί επειδή είχε αφήσει, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, να εννοηθεί ότι οι συντάξεις μπορούν να σωθούν ή τον Κ. Χατζηδάκη που υπενθύμιζε στον Ευρωπαίο επίτροπο πως η Ν.Δ. έχει υπολογίσει την περικοπή των συντάξεων στο κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Είναι επίσης αδύνατο να λησμονηθεί ότι η Ν.Δ. έπαιρνε πρωτοβουλίες ώστε η μη περικοπή των συντάξεων να εμφανιστεί ως μονομερής ελληνική πρωτοβουλία για να προκληθεί η αντίδραση των δανειστών. Επαιξε και έχασε.

Θα αναγνωρίσει, άραγε, την κυβερνητική επιτυχία; Αν δεν το κάνει, αυτό δεν θα είναι μόνο πολιτική μικροπρέπεια. Θα είναι αποκάλυψη του κρυφού αντιλαϊκού προγράμματός της που θα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου