Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Ν.Δ.: Πολιτικά αδιέξοδα και καραγκιοζιλίκια

Ν.Δ.: Πολιτικά αδιέξοδα και καραγκιοζιλίκια

Από το 2016, η Ν.Δ. επένδυσε σε δύο πράγματα: πρώτον ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ολοκληρωθεί γιατί η οικονομία ήταν ήδη στα όρια και δεύτερον ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία -και με την εκλογική της βάση- θα οξύνονταν συνεχώς. Με βάση αυτή της ανάλυση ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές με συχνότητα μία φορά τον μήνα. Τώρα έχει σταματήσει.

Δεν ήταν μια παράλογη εκτίμηση. Όμως η κυβέρνηση, με σκληρή διαπραγμάτευση και μια έντιμη πολιτική αναδιανομής και στήριξης των αδύναμων, κατάφερε να τη διαψεύσει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η οικονομία επιτυγχάνει τους στόχους της και η κυβέρνηση έχει πια τη δυνατότητα να βάζει τα πρώτα θεμέλια μιας νέας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Απέναντι σε μια Ν.Δ. που προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της με ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τα δύο πρώτα Μνημόνια.

Το πρόβλημα με τη Ν.Δ. είναι ότι δεν έχει αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα. Τριάμισι χρόνια από τότε, ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να νομίζει πως είναι ο νέος άφθαρτος αρχηγός που απευθύνεται σε μια κυβέρνηση με τα χέρα δεμένα. Νομίζει πως, παριστάνοντας τον άνετο και τον τσαμπουκά, θα διευρύνει μια δημοσκοπική ψαλίδα που από τις 20 μονάδες έχει φτάσει στα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Η προχθεσινή εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν απογοητευτική. Και, για να τον υποστηρίξει κάπως, το κόμμα του συνέχισε χθες τη γελοιότητα με κουτσαβάκικες επιθέσεις στον πρόεδρο της Βουλής. Και ο αντιπρόεδρος του κόμματος τα καραγκιοζιλίκια.

Γιατί η προσπάθεια να διαχειριστείς τα πολιτικά σου αδιέξοδα μπορεί να σε ρίξει χαμηλά. Πολύ χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου