Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί καίγεται το εκλογικό σενάριο του Μαΐου

Γιατί καίγεται το εκλογικό σενάριο του Μαΐου 

Η εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης παραμένει ο βασικός πρωθυπουργικός στόχος, όπως εκμυστηρεύεται ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς του συνεργάτες, αλλά και τονίζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών απομακρύνεται, και όπως αναφέρει η εφημερίδα “Νέα Σελίδα” μετά τις κοινοβουλευτικές επιτυχίες της κυβέρνησης, αλλά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον την πολυτέλεια να ρίξουν το βάρος στις κάλπες των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, σημειώνεται στο δημοσίευμα, το αποτέλεσμα αυτών μπορεί να γύρει τη ζυγαριά για το πότε τελικά θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, με τον Οκτώβριο να παραμένει πάντως η επικρατέστερη επιλογή.


Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα σενάρια της ΝΔ για εθνικές εκλογές μαζί με τις κάλπες των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Κύριε Μητσοτάκη, κοιτάξτε, στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο ελληνικός λαός θα κατανοήσει ότι αυτό το σχήμα που είχατε στήσει τρία χρόνια τώρα με ψευδείς μετρήσεις που ποτέ δεν πέσανε μέσα με τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν ήταν μια φενάκη, την οποία εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα στην ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Και την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών και στον δρόμο προς τις κάλπες, που θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας, μάλλον εσείς την ακριβώς επόμενη μέρα θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε και στον ελληνικό λαό αλλά και στο κόμμα σας γιατί αυτά τα ποσοστά, γιατί αυτή η αποτυχία, γιατί διαψεύσατε τις υψηλές προσδοκίες που είχατε δημιουργήσει».

Πέραν της ψυχολογικής πίεσης που επιχειρεί να ασκήσει στον πολιτικό αντίπαλό του, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών και πρακτικά. Στο Μαξίμου, σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, εκτιμούν πως με τις εκλογές να γίνονται στο τέλος της θητείας αφενός θα έχουν «περάσει» στην κοινωνία τα θετικά μέτρα στο σύνολό τους (αύξηση κατώτατου μισθού, νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της νέας κατοικίας, 120 δόσεις για χρέη σε Ταμεία και εφορία, επίδομα ενοικίου για 300.000 οικογένειες), αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει την πρωτοβουλία σε μια σειρά διεργασιών, ανάμεσά τους και την πρόταση για τον Επίτροπο της χώρας στην ΕΕ. Μια θέση-κλειδί για ένα κόμμα, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει σήμερα, σχετικά με τη «φωνή» του στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

Επίσης, έχοντας προηγηθεί οι ευρωεκλογές των εθνικών, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να δει, πέραν της καταγραφής της πρόθεσης του εκλογικού σώματος στη χώρα, και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, το περιθώριο συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα ακόμα στοιχείο που «δείχνει» προς την πλευρά του φθινοπώρου είναι το αφήγημα που θα έχουν δημιουργήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του με την ολοκλήρωση του θεσμικού έργου τους. Υπό αντίξοες συνθήκες, το βάρος της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων και των επίπονων μεταρρυθμίσεων θα έχουν ολοκληρώσει την τετραετή θητεία τους -πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα έπειτα από 15 χρόνια- έχοντας βγάλει τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων, έχοντας αποκαταστήσει την κανονικότητα στην οικονομία και έχοντας κρατήσει όρθια την ελληνική κοινωνία.

Τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων

Στο περιθώριο αυτών των σεναρίων, στο Μαξίμου καταγράφουν και μελετούν τις δημοσκοπικές τάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αντιφατικές δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Παρά τη δεδομένη επιφυλακτικότητα προς τις έρευνες γνώμης, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους επκαλείται η Νέα Σελίδα, εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα για την εκλογική τάση:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη δεύτερη θέση, με τη συσπείρωσή του, ωστόσο, να ανεβαίνει σταθερά από τα βαρομετρικά χαμηλά του 40% των προηγούμενων μηνών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και τις ακροδεξιές εξάρσεις που σημειώθηκαν. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένδεια ακροατηρίου, δεδομένου ότι έχει πιάσει «ταβάνι» στη συσπείρωσή της άνω του 80% εδώ και η δεξιά στροφή της ατζέντας της δυσχεραίνει τη διείσδυσή της στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Δεύτερον, ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι για σκληρά νεύρα και θα χαρακτηριστεί από σκληρή πόλωση, που θα δοκιμάσει τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» κόμματα και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής. Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές κινήσεις αλλά και οι σχεδιασμένες για το μέλλον, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, θα φέρει το ΚΙΝΑΛ στα πρόθυρα της κοινοβουλευτικής επιβίωσης.
Τρίτον, η συντριπτική πλειονότητα των αναποφάσιστων εντοπίζεται περισσότερο στο Κέντρο και προς τα Αριστερά σε σχέση με αυτούς που κινούνται από το Κέντρο και προς τα Δεξιά. Η ανάγνωση αυτή από την πλευρά του Μαξίμου ενισχύεται από τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζουν τα αριστερά κόμματα εκτός Βουλής, τα οποία δεν απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα κόμματα της Δεξιάς πέραν της ΝΔ, τα οποία φαίνεται κερδίζουν έδαφος στον ζωτικό χώρο της ΝΔ.
Τέταρτον, η χαοτική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας -στην οποία κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν και «ευρωπαϊκή σφραγίδα» - που καταγράφεται από συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται σε μετριοπαθέστερες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου