Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Πολιτικές σκοπιμότητες στην πλάτη των ΑμΕΑ

Πολιτικές σκοπιμότητες στην πλάτη των ΑμΕΑ

Αντα Ψαρρά
Πολιτική και μιντιακή θύελλα ξεσήκωσε για εκατοστή φορά η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Τη φορά αυτή ο υπουργός, θέλοντας να καυτηριάσει την ταύτιση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Κυμπουρόπουλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά την πρόθεση του δεύτερου να καταργήσει τα βοηθητικά επιδόματα, με τρόπο απρεπή τον κατέκρινε για χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου να διοριστεί στο ΕΣΥ.

Οσο κατακριτέα όμως είναι η εκ των υστέρων προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανασκευάσει τα όσα είπε για τα επιδόματα, το ίδιο κατακριτέα είναι και η ανάρτηση Πολάκη που μέμφεται τον κ. Κυμπουρόπουλο διότι ενώ ταυτίζεται με τον αρχηγό του κάνει χρήση ο ίδιος των ειδικών δικαιωμάτων που παρέχει ο νόμος στα άτομα με αναπηρία.


Η σημερινή κυβέρνηση με νόμους και μέτρα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα άτομα με αναπηρίες στο σύνολό τους, παρέχοντας κάποιες μικρές ή μεγάλες διευκολύνσεις πέρα από τα ειδικά επιδόματα και τη μοριοδότηση. Κατόπιν αυτού, κανένας υπουργός και πολύ περισσότερο ένας αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που τουλάχιστον θεωρητικά είναι φανατικά υπέρμαχος αυτών των μέτρων, δεν νομιμοποιείται να κάνει δημόσια δήλωση για κάποιον που ακριβώς λόγω της αναπηρίας του έκανε χρήση παρόμοιων μέτρων.

Αν ο Π. Πολάκης ήθελε να στιγματίσει τη σαφέστατα υποκριτική πολιτική του αρχηγού της Ν.Δ., έπρεπε να το κάνει απευθυνόμενος προς τον ίδιο και να προστατεύσει απολύτως τον κ. Κυμπουρόπουλο.

Η σαφής προσπάθεια να ανασκευάσει δεν αρκεί και όφειλε εδώ να παραδεχτεί καθαρά ότι είχε άδικο εκθέτοντας έναν άνθρωπο ακόμα κι αν ανήκει σε αντίπαλο πολιτικά χώρο. Αυτή θα ήταν εξάλλου η απόλυτη απόδειξη ότι πράγματι η σημερινή κυβέρνηση προστατεύει χωρίς αστερίσκους τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηταν επομένως φυσικό να αντιδράσουν ο ίδιος ο κ. Κυμπουρόπουλος αλλά και οι οργανώσεις των ΑμΕΑ και όχι μόνο να στιγματίσουν την αναφορά Πολάκη αλλά και να εξηγήσουν για χιλιοστή φορά ότι, αν δεν υπάρξει πλήρης ισότητα μεταξύ των πολιτών, είναι δεδομένο ότι θα χρειάζονται ειδικά μέτρα και νόμοι και επιδόματα που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες.

Οι ίδιες εξάλλου οργανώσεις είχαν και έχουν στιγματίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις αναφορές του αρχηγού τη Ν.Δ. για τα αυτιστικά παιδιά, όπως και ανάλογες ρατσιστικές δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ., όπως π.χ. η ακραία δήλωση του Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας είχε εκθέσει με απαράδεκτο τρόπο έναν διοικητή νοσοκομείου με αναπηρία: «Διορίστηκε υποδιοικητής... άνθρωπος 70 ετών με 92% αναπηρία που σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του [...]». Βέβαια κι εκείνος στη συνέχεια και παρόλο που το θέμα δεν είχε γίνει μοναδική είδηση στα κανάλια, ανασκεύασε τις δηλώσεις του και ζήτησε συγγνώμη.

Το πλέον όμως ακραίο παράδειγμα «χρήσης» ενός ανθρώπου με αναπηρία αποκλειστικά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ήταν η κατάπτυστη δήλωση Μητσοτάκη (29/3/2019): πραγματικά προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. το ρητορικό ερώτημά του: «Εγώ είμαι με την “ελίτ” και τη διαπλοκή που προτείνω για υποψήφιο ευρωβουλευτή έναν άνθρωπο σαν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και όχι αυτός που θέλει στην Ευρωβουλή τον Κόκκαλη;».

Μια δήλωση που αποκάλυψε πέρα για πέρα ότι ο μοναδικός λόγος που έβαλε στο ψηφοδέλτιό του έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες είναι αυτό που στην καθομιλούμενη ονομάζουμε «ξεκάρφωμα».

Οσο για τις προτάσεις μομφής της Ν.Δ. και το κλάμα των ΜΜΕ που κόπτονται για τα δικαιώματα θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν για ποιο λόγο αντιδρούσαν και αντιδρούν τόσο ακραία στο ειδικό μέτρο (του νόμου Παρασκευόπουλου) για την αποφυλάκιση βαριά αρρώστων και αναπήρων. Μήπως υπάρχουν και στην κατηγορία αυτή πολίτες δύο ταχυτήτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου