Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ -ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ: Δημόσια Υγεία και Δήμος.

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ -ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ 
         
    Δημόσια  Υγεία  και  Δήμος.
    του Θανάση Κομνή 
     Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας
    Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε ριζικές αναθεωρήσεις για την υγεία, τη νόσο και την ίασιν. Από τον ιοβόλο Απόλλωνα και την Άρτεμη που έστελναν με τα βέλη τους τις ασθένειες στους ανθρώπους,  τις δεισιδαιμονίες, τις προλήψεις και το «μίασμα» στον Μεσαίωνα που προκαλούσε την ασθένεια, φτάνουμε  μέσα από επιστημολογικές προσεγγίσεις στο  ότι υγεία είναι όχι μόνο η απουσία της ασθένειας,  αλλά  η  συνάρτηση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.

    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τομή στην επιστημονική γνώση, μια  αναθεώρηση της αντιμετώπισης της ασθένειας  και του ασθενή όπως και στην αντίληψη για την υγεία και την ασθένεια. Αφορμή στάθηκε  η διάσκεψη  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  στην  Άλμα Άτα  το 1978, με την γνωστή διακήρυξή του. Περιληπτικά  αυτή η διακήρυξη ανατρέπει την μέχρι τότε αντίληψη που  έλεγε ότι  « Υγεία είναι η απουσία της ασθένειας» και λέει  ότι «Υγεία  ορίζεται ως η  κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά ως απουσία νόσου ή αναπηρίας. Αποτελεί  θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και  η επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παγκόσμιο στόχο, του οποίου η πραγματοποίηση προϋποθέτει τη συμβολή πολλών άλλων οικονομικών και κοινωνικών τομέων, πέραν του τομέα υγείας.»
    Μέσα από αυτήν την ολιστική αντίληψη για την Υγεία ορίζονται και οι λεγόμενοι «προσδιοριστές της Υγείας» . Τέτοιοι είναι για παράδειγμα η διατροφή, το περιβάλλον, ο αέρας, η κατοικία, το νερό, αλλά και το στρες, η ανεργία, ψυχοσυγκινησιακές  καταστάσεις ,οι προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

    Η θέση μας  για την στρατηγική του Δήμου σε ότι αφορά την Υγεία.

    Ο Δήμος   έχει δυνατότητες να παρεμβαίνει στα θέματα υγείας των δημοτών του με τα μέσα που έχει,  είτε  με τις δομές υγείας που διαθέτει,  είτε με δράσεις που πραγματοποειεί στα πλαίσια της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, αλλά και στο κομμάτι της ενημέρωσης (δημ. τηλεόραση, δημ. Ραδιόφωνο)
    Οι δομές του θα πρέπει να λειτουργούν παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας παράλληλα με τις δομές Δημόσια Υγείας (ΤΟΜΥ) και τις Πανεπιστημιακές  σχολές Υγείας  και να συναντώνται όπου χρειάζεται η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια.
    Θέση μας είναι η αναθεώρηση της  αντίληψης για την παροχή  του έργου των δομών υγείας του Δήμου, μέσα από μια άλλη στρατηγική υγείας που θα έχει ως βάση την πρόληψη και την συμμετοχή των δημοτών στα θέματα υγείας που τους αφορούν.
    Για να γίνει αυτό απαιτείται και μια άλλη πολιτκή για την υγεία και την κοινωνική πολιτική. Απαιτείται διαφορετική πολιτική χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Να δοθούν δηλαδή περισσότερα χρήματα γι΄ αυτούς τους δύο τομείς, ούτως ώστε να παράγεται ουσιαστικό έργο,  ικανό να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις συγχρονες ανάγκες των δημοτών του.

    Οι 10 προτάσεις  μας

    Θεωρούμε  κατα  αρχάς σημαντικό την διατήρηση των υπαρχουσών δομών Υγείας του Δήμου με αναβάθμισή, εκσυγχρονισμό και γενναία χρηματοδότηση σε εξοπλισμό και προσωπικό 
    Παράλληλα  προτείνουμε νέες δομές  που λείπουν σήμερα  από τον Δήμο,  εκεί όπου υπάρχει απουσία του Δημόσιου συστήματος Υγείας και έρχονται να πραγματώσουν την συχρονη αντίληψή μας για την υγεία μέσα από συλλογικές δράσεις. Δηλαδή «οι πολίτες να πάρουν την υγεία στα χέρια τους»

    1)   Ομάδα Υγείας Γειτονιάς
    Αποτελειται από ενεργούς πολίτες που σε εθελοντική βάση δρουν στα πλαίσια της ομάδας και συνεπικουρούνται από επιστήμονες ειδικούς της υγείας. Έργο τους είναι η καταγραφή  προβλημάτων υγείας  δημοτών της περιοχής τους, ( καταγραφή εξαρτημένων, μοναχικών ατόμων, ατόμων με αναπηρία, εξαθλιωμένων συμπολιτών τους, οικονομικών μεταναστών, προσφύγων) και η βοήθεια σε συνεργασία  με τις δομές  του δήμου που μπορούν να παρέχουν. Βοηθούν και ενημερώνουν τους συνδημότες για τα δικαιώματά τους και την πρόσβασή τους  στις δημόσιες δομές υγείας.  Καταγράφουν και κινητοποιούνται σε προβλήματα που δημιουργούνται  βλαπτικά για την υγεία και το περιβάλλον της περιοχής τους. Πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης, με εκδηλώσεις και σεμινάρια από ειδικούς όπως για εξαρτήσεις , διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, εναλλακτική ιατρική, κ.ά . Εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και «αυτοβοήθειας» σε επείγουσες καταστάσεις.
    Τέλος μετέχουν στο συμμετοχικό προϋπολογιμό του Δήμου μεταφέροντας το προφίλ υγείας της γειτονιάς τους. 

    2)    Ιατρείο άμεσης-πρώτης  βοήθειας  για ειδικές κατηγορίες ασθενών (μικροτραυματισμών, εξαρτημένα άτομα , κ.ά)

    3)     Οδοντιατρείο  εκτάκτων περιστατικών που θα διανυκτερεύει για περιστατικά πόνου ή άλλα οδοντοστοματολογικά προβλήματα, όπως και τραυματισμούς στα σχολεία.


    4)    Ιατρείο  ψυχικής υποστήριξης- τηλ.γραμμή επικοινωνίας S.O.S ψυχολογικής στήρηξης, ενδοοικογενειακής βίας .

    5)    Ομάδες  επισκεπτών όπως ψυχολόγων, ειδικής αγωγής,  οδοντιάτρων, κοινωνικών λειτουργών όπως και  συνεργασία με τον «Σείριο» (Κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων του Δήμου), με  επισκέψεις  στα σχολεία του  για ενημέρωση και αντιμετώπιση  περιστατικών βίας, πρόληψης εξαρτήσεων, φροντίδας στοματικής υγείας.

    6)     Ομάδα άμεσης ιατρικής βοήθειας  με δράση στους χώρους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων  π,χ εξαρτημένων απο ουσίες για δωρεάν σύριγγες, παροχή φαρμάκων, τροφίμων ειδών πρώτης ανάγκης.

    7)    ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Ενημερώνει και καθοδηγεί τους δημότες  για τα δικαιώματά τους και τις παροχές στην δημόσια υγεία. Κλείνει τα ραντεβού στις δημόσιες δομές και συνεργάζεται με τις ΤΟΜΥ σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας

    8)   «Λευκό ταξί»: Για την μεταφορά δωρεάν των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.

    9)   ΚΑΠΗ-«Βοήθεια στο σπίτι»: Ενίσχυση με  προσωπικό  των δομώ αυτών με γιατρούς, επισκεπτες  υγείας, φυσιοθεραπευτές

    10)              Δημιουργία «Δημοτικού οίκου ευγηρίας»

    Η οραματική μας πρόταση  που λείπει από τον Δήμο μας, μια δομή φιλοξενίας των μοναχικών συμπολιτών μας, που το χρωστάμε στούς απόμαχους  οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

     Η σημερινή δημοτική κίνηση δεν προήλθε από παρθενογέννηση. Είναι συνέχεια δύο προηγούμενων σχημάτων που οι προτάσει τους υπήρξαν  πρωτοποριακές . Πολλές από αυτές  υιοθετήθηκαν και μπήκαν στα προγράμματά τους και απο άλλες δημοτικές κινήσεις και μερικές έγιναν πράξη από την διοίκηση «Μπουτάρη» Για πρώτη φορά μιλήσαμε για δημοτικές δομές υγείας και είχαμε προτάσεις για την υγεία από την πρώτη δημοτική μας κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» το 2002 και η πρότασή μας  για «κοινωνικά Ιατρεία-φαρμακεία» τότε πρωτοδιατυπώθηκε. Και δυστυχώς ήρθε κατόπιν η κρίση και την επικαιροποίησε !

    Θανάσης Κομνής οδοντίατρος,
     υποψήφιος δημ σύμβουλος, μέλος της ομάδας υγείας της δημοτικής παράταξης


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου