Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Με όπλο τη σκληρή αλήθεια

Με όπλο τη σκληρή αλήθεια

Το κυβερνητικό κόμμα έχει κάθε λόγο να εξετάσει και να ερμηνεύσει σωστά την εκλογική ήττα. Φαίνεται όμως ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για κάτι τέτοιο. Σε πέντε εβδομάδες θα ανοίξουν πάλι οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές και η νέα προεκλογική μάχη έχει ήδη αρχίσει.

Αρα θα αρκεστεί μάλλον να προσεγγίσει στοιχειωδώς τι έφταιξε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κλείσει την απόσταση που το χωρίζει από τη Ν.Δ. καθώς είναι αρκετά δύσκολο να αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεχτεί κατάματα την πραγματικότητα των χρόνων στη διάρκεια των οποίων είχε τη διακυβέρνηση. Στην αρχή συγκρούστηκε με το καθεστώς των μνημονίων, επιδιώκοντας να πετύχει ουσιαστική τροποποίηση στο περιεχόμενο και στον τρόπο εφαρμογής τους. Υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, ο τρόπος δεν έχει σημασία.


Ο συμβιβασμός που αποδέχτηκε ήταν οδυνηρός. Για τρία χρόνια πήρε μέτρα αντιλαϊκά. Στα μάτια μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, όσον αφορά την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, ταυτίστηκε με το κατεστημένο και τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν.

Στο ίδιο αποτέλεσμα οδήγησε και η διαχείριση των σχέσεών μας με τους παραδοσιακούς συμμάχους, για τους οποίους η Αριστερά, για ιστορικούς λόγους, δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα. Συνεπώς ο δρόμος για την απώλεια σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων του ήταν εύκολος.

Ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αντιστρέψει την εικόνα και την ουσία των πραγμάτων μετά την έξοδο από τα μνημόνια αποδείχτηκε εξαιρετικά λίγος. Και ήταν ακόμα λιγότερος αν ληφθεί υπόψη ότι οι οικονομικές δυνατότητες για μια άλλη πολιτική ήταν και παραμένουν μικρές.

Κατά συνέπεια τα θετικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων -και η στιγμή που ελήφθησαν ειδικά τα τελευταία- δεν έπειθαν ότι συνιστούν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες του. Γι’ αυτό και ερμηνεύτηκαν ως προεκλογικού χαρακτήρα παροχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επομένως οφείλουν στη σύντομη προεκλογική περίοδο να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Να την πουν ωμά και με πλήρη ειλικρίνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις. Να περιγράψουν με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς διακυβεύεται σε αυτή την αναμέτρηση. Η αλήθεια άλλωστε ήταν πάντα το ισχυρότερο όπλο της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου