Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Πολιτική σκακιέρα και αφορολόγητο

Πολιτική σκακιέρα και αφορολόγητο

Χθες ο τίτλος στο βασικό θέμα της εφημερίδας ήταν «Κίνηση ματ με το αφορολόγητο». Θελήσαμε να αποδώσουμε με μία σκακιστική έκφραση την πολιτική σημασία της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η παρούσα Βουλή, πριν διαλυθεί, θα ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Η πολιτική συχνά θυμίζει σκακιέρα.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, την πρόθεσή της να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου. Το ίδιο είχε κάνει και με τη μείωση των συντάξεων και το πέτυχε. Το αφορολόγητο ερχόταν δεύτερο στη σειρά των στόχων, καθώς η εφαρμογή της μείωσης έχει σημείο έναρξης την 1/1/2020.

Τόσο με τις συντάξεις όσο και με το αφορολόγητο, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των μειώσεων να γίνει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτό ακριβώς έγινε με τις συντάξεις. Το ίδιο θα γινόταν και με το αφορολόγητο, αν δεν μεσολαβούσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο απορρίφθηκαν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι σχετικές τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάτι που μπορούσε να γίνει συντεταγμένα και με την υπογραφή των οργάνων της ευρωζώνης, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει μονομερώς.

Η κυβέρνηση είχε την επιλογή να αφήσει άλυτο το ζήτημα του αφορολόγητου, ελπίζοντας ότι η Ν.Δ. θα τιμήσει και θα τηρήσει τη δέσμευσή της, αν βέβαια είναι η επόμενη κυβέρνηση. Γι' αυτό όμως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Επιπλέον, δεν είναι χαρακτηριστικό του νεοφιλελευθερισμού τα φιλολαϊκά μέτρα. Πώς επομένως να βασιστεί κανείς στο τι λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κόμμα του προεκλογικά, όταν έχουν πει τα πάντα για να έρθουν στην κυβερνητική εξουσία;

Η κυβέρνηση αποφάσισε, σε νομικό επίπεδο, να κλείσει το ζήτημα τώρα και να μην αφήσει εκκρεμότητα. Να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αναγκάζοντας τη Ν.Δ. -αν αυτή είναι η επόμενη κυβέρνηση- να αθετήσει την προεκλογική δέσμευσή της.

Ταυτόχρονα δίνει από τώρα ένα πλαίσιο πάλης στους εργαζόμενους να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης κινηθεί με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν είναι κίνηση ματ υπέρ των εργαζομένων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου