Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σπίτια», γκέι μπαρ, δημαρχείο


Σπίτια», γκέι μπαρ, δημαρχείο

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

Oι κάτοικοι της οδού Σαπφούς της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν πρόσφατα από τον δήμαρχο να κάνει κάτι με τους οίκους ανοχής. Είναι όλοι μαζεμένοι στη γειτονιά τους και δεν νιώθουν άνετα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε αυτή την ατμόσφαιρα. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης έπρεπε να πάρει μια απόφαση που να ικανοποιεί το λογικό αίτημα των κατοίκων χωρίς όμως να πλήξει τις ιερόδουλες και τους πελάτες τους (για να υπάρχουν οίκοι σημαίνει ότι καλύπτονται ανάγκες). Η πρόταση του δημάρχου ήταν να φτιαχτεί μια «γειτονιά του έρωτα» σε ακατοίκητη περιοχή. 
 Αυτή η λύση δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν: οι κάτοικοι της Σαπφούς θέλουν να κλείσουν πάραυτα τα «σπίτια», ενώ για τις εργαζόμενες σημαίνει περιττά έξοδα μεταστέγασης. Μέσα στον σαματά εμφανίστηκαν οι αειπάρθενοι του Βορρά- μια μερίδα κατοίκων της Θεσσαλονίκης που βρίσκει τον κ. Μπουτάρη πολύ σόκιν. Θα προτιμούσαν να μη συζητά κανείς αυτά τα θέματα, καθώς από τη συζήτηση αναγνωρίζονται ως υπαρκτά.

Oι πουριτανοί βρήκαν κι άλλο ζήτημα να ασχοληθούν. Ο κ. Μπουτάρης έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Screw» και ανάμεσα σε άλλα ρωτήθηκε: «Θα στηρίζατε μια γκέι παρέλαση στην πόλη; Μια γιορτή ομοφυλόφιλων πολιτών;». Η απάντηση ήταν περισσότερο από σαφής: «Εάν γίνεται γκέι παρέλαση στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, γιατί να μη γίνει και στη Θεσσαλονίκη;». Αυτό που εννοεί ο δήμαρχος (επειδή ορισμένοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν) είναι ότι αν υπάρχει κίνημα, αν κάποιοι θέλουν να εκφραστούν με μια τέτοια φιέστα, θα δώσει την τυπική άδεια. Αν ξαφνικά όλοι αποκτήσουν χόμπι το μπάντμιντον, θα αναγκαστεί να βρει χώρο για τα φιλέ. Αν πέσει λιμός και μείνουν χιλιάδες ορφανά, θα ανεγείρει ιδρύματα. Αυτό κάνουν οι δήμαρχοι, στηρίζουν τον πολίτη σε αυτά που χρειάζεται. Οι αειπάρθενοι του Βορρά βέβαια θίγονται όταν η συζήτηση πάει στα σεξουαλικά: παριστάνουν ότι στη Σαλονίκη είναι όλοι στρέιτ.

Στην ίδια συνέντευξη στο «Screw» ο δήμαρχος ερωτάται: «Θα πηγαίνατε σε ένα γκέι μπαρ;». Απαντά: «Πηγαίνω όπου θέλω και έχω πάει σχεδόν παντού». Για να έρθουμε στα συγκαλά μας: ενδιαφέρεται κανείς για τα ξεπορτίσματα του δημάρχου όταν τα σκουπίδια σχηματίζουν λοφίσκους έξω από τα μπαρ, τα «σπίτια», τα μαγαζιά και τις κατοικίες; Το λέει και ο ίδιος ο δήμαρχος, προέχει το ζήτημα της καθαριότητας. Οχι της ατομικής καθαριότητας ούτε της ηθικής καθαρότητας. Να γίνει πρώτα η πόλη βιώσιμη. Ας μην μπούμε στις λεπτομέρειες με τα απορριμματοφόρα, ας κρατήσουμε το χρονοδιάγραμμα: ως τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη θα γίνει λαμπίκο και στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες να εισρεύσει συνάλλαγμα (από τη Ρωσία και την Τουρκία). Κατόπιν ο δήμαρχος θα καταπιαστεί με τα ενεργειακά, καθώς η πόλη καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες ρεύματος. Για την εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνουν εκκαθαρίσεις τεμπελχανάδων που πληρώνονται από δημοτικές εταιρείες, ενώ έχουν αλλού κανονικές δουλειές. 
 Μέσα σε έναν μήνα ο κ. Μπουτάρης έχει δώσει τα δείγματα όσων θέλει να κάνει. Οι γάμοι των ομοφυλόφιλων δεν απορρίφθηκαν ποτέ, ούτε όμως έγιναν η πρεμούρα του κ. Μπουτάρη.
Απλώς είναι ανοιχτός σε ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Είναι λογικό να ξενίζει και να ξινίζει ορισμένους Θεσσαλονικιούς ο κ. Μπουτάρης. Το μόνο παρήγορο είναι ότι μάλλον θα βαρεθούν. Καθώς ο δήμαρχος δεν κρύβεται ούτε συγκαλύπτει τις απόψεις του, καταργεί κάθε έννοια σκανδαλώδους στα λεγόμενά του.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=383402&dt=09/02/2011#ixzz1DRZQv2mu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου