Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πανελλαδικές σε… κρίση

Πανελλαδικές σε… κρίση


Λιγότερα εξεταστικά κέντρα και επιτηρητές, συμπιεσμένο πρόγραμμα, με τους μαθητές των εσπερινών λυκείων να εξετάζονται για πρώτη φορά πρωί, σκέψεις για εισαγωγή ηλεκτρονικού μηχανογραφικού και μείωση εισακτέων αλλά και καθιέρωση ενδοσχολικού απολυτηρίου συνθέτουν το σκηνικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την… οικονομική κρίση.

 Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Την ίδια ώρα η διοίκηση της εκπαίδευσης τρέχει, για να προλάβει να προετοιμάσει τις εξετάσεις, που αρχίζουν δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι και συγκεκριμένα στις 12 του μήνα, ενώ τα λύκεια που ανοίγουν σήμερα μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αριθμούν λιγότερους μαθητές. «Οι τελειόφοιτοι μαθητές έχουν εγκαταλείψει τις σχολικές τάξεις από την 1η του Απρίλη. Προτιμούν να μένουν σπίτι τους και να κάνουν επαναλήψεις. Πρόκειται κατά την άποψή μου για ακόμη μία στρέβλωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος», σχολίασε ο φιλόλογος του 1ου λυκείου Μενεμένης Δημήτρης Πιτσιάβας.
Το χρόνιο φαινόμενο των άδειων αιθουσών έχει σχολιαστεί και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «απάτη» με ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι απουσίες αυτής της περιόδου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα φέρει νόμο στη Βουλή για την πάταξη του φαινομένου, η εφαρμογή του οποίου όμως μάλλον δεν θα ισχύσει για τους φετινούς τελειόφοιτους.

 

Πανελλαδικά τα εξεταστικά κέντρα θα είναι φέτος μειωμένα κατά 410. Το καθένα κοστίζει στο υπουργείο Παιδείας 3.500, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι αμοιβές των επιτηρητών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστεί. Στην Κεντρική Μακεδονία οι 22.000 υποψήφιοι θα κατανεμηθούν σε 175 εξεταστικά κέντρα. Μειωμένα κατά δώδεκα θα είναι και τα εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων, που είχαν μικρό αριθμό υποψηφίων. Για εξορθολογισμό της κατάστασης μιλούν οι διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης Άλκηστη Ζερβοπούλου και Παύλος Ματζιάρης. Σε ό,τι αφορά το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για την προετοιμασία των εξετάσεων, δηλώνουν ότι ο μηχανισμός είναι γνωστός και δεν υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα επισημαίνουν ότι μέσα στην εβδομάδα, ακόμη και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λυκειακές επιτροπές.


Τι θα γίνει με τις ενδοσχολικές;

Άγνωστο παραμένει ακόμη το πώς θα δώσουν εξετάσεις οι περίπου 3.000 μαθητές που επέλεξαν το ενδοσχολικό απολυτήριο (σ.σ. δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές), καθώς το υπουργείο δεν έχει στείλει τη σχετική εγκύκλιο. Άγνωστος είναι και ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πληροφορίες θέλουν να είναι μειωμένος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε για το μηχανογραφικό δελτίο. Δεν αποκλείεται να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, με στόχο την κατάργηση των επιτροπών υποβολής αιτήσεων και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση χρημάτων. Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες θα υπάρξει μείωση σχολών, κυρίως χαμηλόβαθμων τμημάτων ΤΕΙ. Το εθνικό απολυτήριο αναμένεται να… απελευθερώσει και τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά την κλιμάκωση δυσκολίας των θεμάτων, αφού πλέον όσοι ήθελαν να πιάσουν τη βάση, για να πάρουν το απολυτήριο, θα δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις.

Έναρξη στις 12 Μαΐου 
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και μισή ώρα αργότερα θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους περίπου 116.000 υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μαθήματα θα λήξουν στις 10 Μαΐου και οι εξετάσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη στις 12 του μήνα, στις 8.30 το πρωί, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα λήξουν στις 25 του μήνα με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου