Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αναπαράσταση της δολοφονίας Λαμπράκη

Σήμερα η αναπαράσταση της δολοφονίας Λαμπράκη
Μία ιδιαίτερη εκδήλωση, η Δράση "Ζ" του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, 49 χρόνια μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνεται σήμερα στις 8 το βράδυ στο σημείο του μνημείου, βενιζέλου με ερμού γωνία.

Στην εκδήλωση, θα παραστεί ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός ο οποίος θα απαγγείλει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ζ», ενώ από οθόνες που θα εγκατασταθούν στο σημείο θα προβάλλονται πλάνα από την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά. Παράλληλα, θα εκφωνηθούν ομιλίες από τον γιό του αγωνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη, από τον πολιτικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Ρωμαίο (του οποίου η μαχητική του αρθρογραφία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των γεγονότων) και θα αναγνωσθεί χαιρετισμός του Κώστα Γαβρά.
Στη συνέχεια, θα γίνει θεατρική αναπαράσταση των γεγονότων της ημέρας εκείνης από ηθοποιούς του Κ.Β.Θ.Ε., σπουδαστές της Δραματικής Σχολής και εθελοντές που παίρνουν μέρος στη «Δράση Ζ», ενώ θα ακολουθήσει μια συμβολική πορεία με αναμμένα κεριά, από το πεζοδρόμιο (η οποία δεν θα διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων) με διαδρομή από το σημείο του δρώμενου και κατεύθυνση προς τις οδούς Βενιζέλου και Εγνατία.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, επί της οδού Εγνατίας θα γίνουν δύο στάσεις: μία στάση -φόρος τιμής στον βουλευτή Γιώργο Τσαρουχά (που δέχτηκε και αυτός επίθεση εκείνη την ημέρα) και μία ακόμη στάση για να ακουστεί το τραγούδι «Μέρα Μαγιού», από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. (Είναι το τραγούδι με το οποίο, πάνω από 500.000 κόσμου, συνόδευσαν τη σορό του Γρηγόρη Λαμπράκη στην κηδεία του, αν και ο «Επιτάφιος» γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο τον Μάιο του 1936, με αφορμή την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης των απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη).
Τέλος, η πορεία θα καταλήξει στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξέπνευσε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, για να αποθέσουν οι συμμετέχοντες λουλούδια και κεριά στο σημείο που θα ολοκληρωθεί η «Δράση Ζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου