Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αυτόνομη Παρέμβαση για πλειοψηφία ΓΣΕΕ: "Βουλιάζει" στην αδράνεια, πέφτει στη νέα "παγίδα" του ΣΕΒ

Αυτόνομη Παρέμβαση για πλειοψηφία ΓΣΕΕ: "Βουλιάζει" στην αδράνεια, πέφτει στη νέα "παγίδα" του ΣΕΒ

 

Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία, που στηρίχθηκε και από τον υπουργό Εργασίας και είχε στόχο καταρχάς το πάγωμα και στη συνέχεια την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων, που με ραγδαίο τρόπο υλοποιούνται από τους εργοδότες σε εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου. Η κινητικότητα αυτή:
Πρώτον, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, κρίσιμα θέματα που αφορούν την εργασία και τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων ως προς την εξαφάνιση των μισθών.
Δεύτερον, επέφερε ένα πολιτικό ρήγμα στην ιδεολογική κυριαρχία του απολύτως απαραβίαστου των Μνημονίων και της «εσωτερικής υποτίμησης».
Τρίτον, υποχρέωσε το αστικό μπλοκ να ξεγυμνωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης μέσα από τις κατηγορίες που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από το τερατούργημα των μνημονιακών νόμων.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική. Η επιδρομή της εργοδοτικής πλευράς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, πέραν των παραπάνω, και στην ίδια την αποδόμηση των συνδικάτων.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή και να της προσδώσει από σήμερα εκείνα τα αναγκαία πολιτικά και δεσμευτικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πρώτα στην αναχαίτιση ανοίγοντας στη συνέχεια δρόμους για την οριστική κατάργηση των μέτρων, επέλεξε με πολλά ζιγκ ζαγκ τα ήρεμα νερά της ακινησίας και της αδράνειας.
Νεκρανάστησε επιτροπές - φαντάσματα, στις οποίες μετέθεσε τη συζήτηση αφήνοντας ανοιχτό τον κίνδυνο να εισαχθεί από το παράθυρο όλη η ατζέντα του ΣΕΒ για το τελειωτικό σάρωμα των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου